Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre bunăstarea animalelor şi a oamenilor

Publicat: 19 iunie 2018 - 20:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştiaţi că producţia de lapte la scroafă este comparabilă, sub aspect cantitativ, cu cea a vacilor? Sau că bovinele pot supravieţui fără apă până la 10-14 zile, dar pot muri şi din cauza consumului excesiv de apă? Ce este stresul informaţional? Că, pentru unele specii de animale, izolarea de semenii lor poate avea efecte mai grave decât lipsa hranei? Care este viitorul vaccinurilor? Şi ce condiţii trebuie să le asiguraţi animalelor din fermă ca să obţineţi producţii maxime?

 

În ziua aniversării vârstei de 75 de ani, profesorul Mihai Decun şi-a prezentat, în aula Facultăţii de Medicină Veterinară a USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, cea mai recentă carte: „Bunăstarea şi sănătatea animalelor şi a oamenilor”. Lucrarea este cap de serie pentru colecţia „CARTEA FERMIERULUI”, o colecţie unică de cărţi de specialitate, dedicată aniversării a 20 de ani de existenţă a Revistei Ferma. Cartea este îngrijită şi editată de Ferma Media Grup şi publicată la editura Waldpress. Poate fi achiziţionată, pe bază de comandă, la 0256213328.

Bunăstarea şi sănătatea animalelor şi a oamenilor_b
Cartea este un compendiu - o lucrare care se referă la un segment dintr-o ramură de ştiinţă şi prezintă, concis şi explicit, baza teoretică şi posibilităţile de aplicare. Autorul reia, sub forma unor sinteze, şi actualizează cunoştinţele privind relaţia dintre condiţiile de mediu, bunăstare şi sănătate, publicate anterior în 103 articole sau capitole de cărţi. Sunt prezentate unele concepte noi şi răspunsuri la întrebările cele mai frecvente din partea fermierilor interesaţi să asigure animalelor un standard de sănătate şi de bunăstare care să permită exprimarea productivităţii în acord cu potenţialul genetic al raselor, cu riscuri cât mai mici în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare destinate omului. În şapte capitole sunt discutate 69 de subiecte..
Mihai Decun a publicat prima sa carte despre bunăstarea animalelor acum 15 ani, când aproape nimeni în România nu vorbea despre aşa ceva. Azi, primim o grămadă de bani de la Uniunea Europeană pentru a aplica bunăstarea. Cu toate acestea, mai avem multe de învăţat.

O lipsă de cunoaştere care ne costă sute de milioane de lei pe an!
ANSVSA cheltuie anual sute de milioane de lei din bani publici pentru combaterea unor boli infecţioase la animale. Pentru unele din aceste boli, se constată că, după 20 de ani de combatere, incidenţa bolii nu a scăzut, ceea ce înseamnă că metodele de combatere nu sunt adecvate sau aplicarea măsurilor este deficitară, afirmă Mihai Decun.
„Medicina veterinară este singura ramură de ştiinţă din România care nu are nici un institut naţional de cercetare-dezvoltare. Aşa ceva se mai întâlneşte doar în unele ţări din Africa şi Asia. Cele două institute care existau înainte de Revoluţie, Institutul Pasteur şi Institutul Romvac, au fost privatizate şi nu au obligaţii de îndrumare de diseminare a progresului tehnico-ştiinţific privind protecţia sănătăţii animalelor şi sănătatea publică veterinară. Conform UNESCO, fiecare universitate trebuie să-şi creeze un departament care să se ocupe de diseminarea cunoaşterii şi de transferul tehnologic al rezultatelor cercetărilor. Marile universităţi cu profil agricol şi de medicină veterinară din lume au departamente puternice de extensie universitară, care pun la dispoziţia fermierilor recomandări pentru aplicarea progresului tehnico-ştiinţific. La noi, extensia universitară este abia la început”, a atras atenţia Mihai Decun, în discursul de prezentare a cărţii.
De aceea, cu atât mai mult, cred, sincer, că această carte este o lectură obligatorie pentru fermieri, medici veterinari, ingineri din sistemul agro - industrial, precum şi o recomandare fermă pentru toţi cei care vor să înţeleagă cum pot face alegeri „sănătoase” într-o lume în care ameninţările vin atât din schimbarea tot mai accelerată a condiţiilor de mediu în care trăim, dar şi din lipsa de informare corectă.

LANSARE carte Mihai Decun_b

de la stg. la dr.: Viorel Herman - Decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul USAMVB Timişoara, Mihai Decun - autor, Gheorghe Dărăbuş - Preşedintele Senatului USAMVB, Nicoleta Dragomir - redactor şef Revista Ferma, Nicolae Dragomir - Preşedintele Filialei Timişoara a ASAS, Ioan Păun Otiman - Preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române

 

Mihai Decun (născut în 13 februarie 1943, în Criciova, jud. Timiş) este Doctor în medicină veterinară, membru titular al ASAS din 1997 (coresp. din 1991), vicepreşedinte al filialei ASAS Timişoara, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A publicat aproximativ 200 de lucrări ştiinţifice originale, tratate şi monografii, peste o sută de articole în publicaţii specializate în diseminarea progresului cunoaşterii: Revista Ferma, Agricultura Banatului, Jurnal medical veterinar, o serie de buletine informative ale crescătorilor de animale şi altele.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 699 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?