Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermieri români, în vizită de lucru pe teritoriu american

Publicat: 16 noiembrie 2017 - 00:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Păstrând tradiția și anul acesta, compania Schontal Schul Impex SRL a organizat o vizită de lucru în SUA. Deplasarea a inclus vizitarea unor ferme de elită și a World Dairy Expo (WDE), cea mai mare expoziție de profil din State. 

Din delegația românească au făcut parte fermieri și medici veterinari din județele Dolj, Ialomița și Bihor, precum și o echipă de la Agenția Națională pentru Zootehnie, condusă de directorul general Iacob Lelior.

Pe parcursul celor nouă zile de deplasare, au fost vizitate patru ferme: Golden Oaks (Chicago), Crave Brothers Farm, ferma de elita Guernsey, Larson Acress. Delegația a ajuns și la Hoards DairyMan, cea mai importantă revistă de profil din SUA.

Ferma comercială americană: lapte și genetică

Ferma Golden Oaks crește 650 de vaci la muls, fiind axată pe producția de lapte și de genetică superioară. Spre exemplu, din această fermă provine taurul Alexander, utilizat și în țara noastră. La expoziția WDE, ferma respectivă a prezentat o junincă în cadrul licitației anuale World Classic Sale. Golden Oaks folosește embrio-transferul și exportă anual embrioni din cele mai bune vaci și juninci. Vizitatorilor le-au fost prezentate mai multe fiice ale unor tauri celebri: McCutchen, Gold Chip, GW Atwood, dar și Bookem, Planet și Meridian. 

vaci.SUA-2_b

Crave Brothers - o fermă cu adevărat comercială - a fost prezentată grupului din România de către nepotul fondatorilor, unul dintre frații Crave. Ferma a fost inclusă și în programul altor vizite ale echipei Schontal Schul cu fermieri din România în SUA (vezi video cu vizita din anul 2012, pe site-ul firmei: https://www.schontal.ro/videofilmek/).
Din 2012, efectivul fermei a crescut la 1900 de vaci la muls și realizează acum o producție medie de 42 litri/zi/vacă. Și această fermă a prezentat o junincă la WDE. Fermierii români au fost impresionați de managementul excelent al efectivului: în fiecare lună se nasc cca. 180 viței iar creșterea tineretului se face în sistem intensiv. După 60 de zile de la naștere, vițeii sunt hrăniți cu furaj unic complet. Criteriul principal la prima însămânțare este talia, urmată de greutate și, de obicei, monta artificială se efectuează la 12-13 luni de viață. Se folosesc numai tauri de top, de la mai mulți furnizori. În fermă au fost apreciate fiice ale taurului Mogul și fii de la masculii Mogul, Pety, Planet, Abel, GW Atwood etc. 

Ferma de elită pentru rasa Guernsey crește circa 300 de vaci și câțiva hibrizi cu Jersey. Ferma produce embrioni din rasa Guernsey și deține campioana rasei din SUA.

declaratie-SulteszJános Péter Sultész, director executiv Schöntal Schul Impex SRL: „Fermele sunt, în general, în continuă dezvoltare. Trei dintre fermele vizitate cresc rasa Holstein și au producții foarte mari. Fiecare fermă folosește genetică de elită, taurii cei mai buni, de la firme de renume. Am remarcat managementul deosebit și accentul pe creșterea tineretului”.

Pe larg despre acest subiect aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de dr. János SULTÉSZ şi Gheorghe GHIȘEVizualizat: 806 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?