Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

DeLaval BCS: zi de zi cu ochii pe vaca de lapte

Publicat: 21 iulie 2021 - 15:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aprecierea condiției corporale a vacilor este o componentă esențială a strategiei de gestionare a fermei de lapte. Un instrument cu care poți stabili rapid și precis ”Scorul Corporal” al vacilor tale este Camera DeLaval BCS.

DeLaval 1 BCS camera1_b

Este un fapt bine cunoscut în fermele de lapte că Scorul Corporal (BCS - Body Condition Scoring) este un instrument de gestionare foarte util în fermă. De obicei, condiția corporală a vacilor este evaluată și notată doar de câteva ori pe parcursul întregului ciclu de lactație, pentru a verifica starea animalelor, iar acest lucru se face vizual. Aprecierea vizuală a scorului corporal, utilizat în mod obișnuit, trebuie să fie efectuat de către persoane calificate și este o sarcină consumatoare de timp. Majoritatea medicilor veterinari și nutriționiști vorbesc despre importanța evaluării vacilor în mod regulat și despre valoarea pe care punctajul o poate aduce fermei de lapte. Există, de asemenea, o mulțime de cercetări și studii despre cum apreciem condiția corporală la vaci.
 

DeLaval body condition score camera BCS - 9829-Edit_b


BCS zilnic și de la distanță

 

DeLaval oferă fermierilor punctaje zilnice precise ale scorului corporal al vacilor, pe care le pot vizualiza și utiliza direct de pe computer. Sistemul DeLaval pentru aprecierea și notarea stării corporale are două componente principale: camera, care captează o imagine 3D a unei vaci, și software-ul special, care este conectat la programul DelPro Farm Manager.

Camera DeLaval BCS poate fi instalată pe roboții de muls VMS sau pe porțile de sortare, în sala de muls, după care aceasta transmite automat punctajul vacii - de fiecare dată când aceasta trece prin VMS sau pe poarta de sortare - către DeLaval DelPro Farm Manager. Apoi o marchează, în funcție de ciclul de lactație al vacii, într-un format grafic ușor de citit. Fermierii pot vedea și urmări care vaci sunt peste sau sub medie, direct de pe computerul fermei lor.


Ce avantaje oferă camera DeLaval BCS?


• Avantajul principal al detelor culese de DeLaval BCS este acela că oferă posibilitatea de a eficientiza hrănirea. Reducerea rațiilor pentru vacile supra-condiționate și creșterea aportului furajer pentru vacile cu condiție corporală sub standardul fermei înseamnă că fiecare animal primește hrana adecvată stadiului lactației. Astfel, într-o fermă cu o mulțime de vaci cu o condiție corporală peste cea dorită se face economie de furaj și cu siguranță se optimizează costul furajului per litrul de lapte obținut, corectat în grăsime/proteină.

• Un alt beneficiu este îmbunătățirea fertilității. La vacile cu un BCS sănătos se scurtează intervalele de timp între lactații.

Un punctaj care indică o stare corporală bună pe întreaga perioadă de lactație este un semn al sănătății vacii. Unele studii arată că scăderea BCS și creșterea BCS ar putea influența riscul de claudicație și șansa de recuperare după claudicație. Monitorizarea și menținerea regulată a BCS în ferme ar putea fi un instrument-cheie pentru reducerea claudicației.

 DeLaval BCS camera_showing cows_b

 

Cum să utilizați datele culese de camera BCS?

 

Trebuie stabilită o rutină de lucru în anumite puncte ale lactației, cum ar fi concentrarea pe echilibrul energetic negativ, profilaxia și tratamentul cetozei, prima inseminare cu o stare bună a corpului etc. pentru juninici. Datele pot fi utilizate și pentru a monitoriza lactația târzie și pentru a stabili o strategie adecvată spre a pregăti vaca pentru următoarea lactație. Informațiile BCS pot fi combinate cu date de la alte vaci, care vizează producția de lapte, activitatea și greutatea animalelor, datele despre hrănire etc.

Deși beneficiile potențiale ale punctajelor stării corporale a vacilor emise automat sunt aceleași la fiecare fermă, exploatațiile VMS și cele tradiționale pot alege să utilizeze datele în mod diferit, deoarece ele depind foarte mult de modul de gestionare a fermei. Utilizatorii camerei BCS spun că pot vedea rapid dacă o vacă nu este în starea sa optimă și îi pot schimba hrana - lucru pe care nu au reușit să-l facă la fel de eficient în trecut, fără camera BCS.

 

Riscuri în ferma de lapte


Fermele de vaci de lapte sunt o afacere complicată. Fermierii investesc doi ani în viața unei vaci tinere, hrănind, adăpostind, gestionând, inseminând și, în unele cazuri, alăptând-o, înainte să știe care va fi rentabilitatea investiției. Prin urmare, este foarte important să mențineți animalele în cea mai bună condiție corporală pe tot parcursul vieții lor, astfel încât să poată produce cantități ridicate de lapte cât mai mult timp posibil, reducând în același timp incidența multor probleme de sănătate care pot fi atribuite unei stări corporale slabe.

 DeLaval BCS camera2_b

 

LONGEVITATE ȘI PRODUCTIVITATE


Sistemul DeLaval BCS de evaluare a condiției corporale a vacilor ajută în mod eficient crescătorii să facă acest lucru, astfel încât animalele lor să poată produce lapte la un cost mai mic. Stabilirea automată consecventă și precisă a punctajului stării corporale cu ajutorul camerei DeLaval BCS poate contribui la creșterea longevității animalelor și a productivității cirezilor, cu vaci sănătoase la toate tipurile și dimensiunile fermelor de lapte. 

 

contact

COSMIN BATIS

Tel. +40 744 341 112

E-mail. cosmin.batisEXT@delaval.com

mai multe pe această temă www.delavalcorporate.com

Vizualizat: 1074 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?