Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De trei ani, Maria Lazăr se luptă pentru păşunat

Publicat: 14 decembrie 2021 - 16:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Păşunea e o rană deschisă a multor crescători de animale. Articolul cu titlul „Anchetă cu final fericit: şi-au recăpătat păşunea!” a avut ecou. Fermieri cu probleme asemănătoare ne-au scris necazul lor. Iată povestea Mariei Lazăr!

„Sunt crescătoare de animale de 15-16 ani şi deţin peste 200 de oi. În anul 2019 am solicitat de la Primăria oraşului Dumbrăveni loc pentru păşunatul animalelor în zona Căpâlna, în suprafață de 82 ha, pentru că expiraseră contractele de închiriere. Mai mult decât atât, prin Hotărârea nr. 14 din 28.02.2019 privind iniţierea procedurii de închiriere a pajiştilor aflate în proprietatea privată a oraşului Dumbrăveni, Consiliul Local a aprobat închirierea a 349,99 hectare crescătorilor de animale. Întrucât Primăria ne-a făcut adrese să depunem cerere pentru această păşune, m-am conformat pentru că îndeplineam condiţiile de atribuire a terenului”, susţine Maria Lazăr, din oraşul sibian Dumbrăveni.

Foto 2_bDE CE NU I SE DĂ PĂŞUNE?

 

La scurt timp, femeia a primit răspuns că nu i se poate da loc de păşunat pe motiv că soţul său deţine deja o suprafaţă de imaş! “Într-adevăr, soţul meu are o exploataţie de ovine şi a primit teren pentru animale, în condiţiile legii. Eu consider că refuzul este ilegal, deoarece nimeni nu-mi poate îngrădi dreptul meu de a obţine o suprafaţă de pajişte, fiind crescător de animale înregistrat”, precizează sibianca.

După un timp, Maria Lazăr a primit o altă adresă prin care este anunţată că Primăria Dumbrăveni îi atribuie 39 de hectare într-o altă parcelă. „Însă zona este aridă, fără sursă de apă şi fără drum de acces. Pentru a ajunge la păşunat, trebuia să trec pe terenurile altor doi crescători, aşa că am refuzat! Nici acuma suprafaţa respectivă nu-i dată. Cine să plătească degeaba 400 de lei anual pe hectar!?”se întreabă fermiera.

 

LA CAPĂTUL RĂBDĂRII


În noiembrie anul trecut, Maria Lazăr mai solicită Primăriei atribuirea unei suprafeţe de păşunat în zona „Căpâlna”, motivând „că nu are unde să ţină oile, altfel fiind nevoită să le vândă”. Nici de data asta rezultatul nu i-a fost favorabil.

După multe alte insistenţe, prin adresa nr. 4101/18.05.2021, Primăria oraşului Dumbrăveni îi comunică Mariei Lazăr că: „în urma analizei suprafeţelor de păşune, nu mai deţine suprafeţe de păşune disponibile de închiriat”, dar că „va face controale periodice cu privire la modul de desfăşurare şi de respectare a contractelor de păşunat aflate în derulare” şi „odată cu posibilitatea eliberării unei suprafeţe de păşuni, din diverse motive, vă asigurăm că cererea Dvs va fi luată în considerare”.

 

PLÂNGERE PENALĂ ÎMPOTRIVA PRIMARULUI


Ajunsă lacapătul răbdării, Maria Lazăr nu a mai avut ce face şi pe 15 iunie 2021 a făcut plângere penală împotriva primarului pentru neglijenţă şi abuz în serviciu, cerând, totodată, anularea contractelor de închiriere a păşunii „Căpâlna”, atribuirea de teren pentru animale şi despăgubiri materiale pentru pierderile pricinuite în tot acest răstimp.

În opinia reclamantei, „primarul nu a respectat legea privind atribuirea directă (pe parcela Căpâlna trebuia făcută licitaţie, că erau mai multe oferte) şi a repartizat pajiştile aflate în proprietatea privată a oraşului Dumbrăveni după cum a vrut el”.

Rămasă fără imaş şi vânzând din animale, Maria Lazăr oftează: „A venit iarna şi chiar nu mai ştiu ce să mai fac!? Am investit foarte mulţi bani în genetică, am oiţe din rasa Ţurcană brează. Norocul meu a fost că soţul deţine o păşune de 42 ha pentru oile lui. După atâta luptă cu autorităţile, m-am ales cu o boală autoimună de la stres”.

Foto 3 bun_b 


CE SPUNE PRIMĂRIA DUMBRĂVENI?


„Lazăr Maria este veşnic nemulţumită, noi avem cel puţin 100 de reclamaţii din partea dumneaei; toată conducerea oraşului Dumbrăveni de după Revoluţie a avut reclamaţii.

E singurul primar (Emil Dârloşan n.n.) care i-a dat păşune. Familia Lazăr trebuia să fie mulţumită că noi am încercat s-o ajutăm; a primit 50 ha; apoi au făcut mai multe exploataţii ca să acapareze mai mult teren. Pe una dintre ele şi-a trecut soţul, acuma s-a trecut şi dânsa, apoi şi fata... Nu există fond funciar de rezervă la primărie; dacă aveam disponibil, îi dădeam. Eu nu vreau să acuz, dar de 20 de ani s-a păşunat ilegal cu animalele”,ne-a declarat Horaţiu Milea, consilier la primaria Dumbrăveni.

 

„AM ÎNCERCAT SĂ ÎMPĂCĂM PE TOATĂ LUMEA”

 

Acesta susţine că Maria Lazăr e nemulţumită că nu i se poate atribui teren pe „Căpâlna”, unde sunt crescători din oraş cu contracte de închiriere pe 10 ani. „Am încercat să le diminuăm suprafaţa ca să-i dăm şi dânsei acolo o bucată de teren, dar ei nu au fost de acord. Noi chiar suntem concilianţi şi am încercat să găsim o cale de mijloc, să împăcăm pe toată lumea, că nu ne place să ne tot certăm cu oamenii. Din punctul meu de vedere, crescătorii de animale, cei care au bovinele şi au închiriat pajişti, puteau să facă şi ei unele concesii şi să renunţe la 30 ha; ei nu sunt deschişi la discuţie, contractul lor este «beton» şi se încadrează cu numărul de animale pe suprafaţă. Degeaba încercăm să-i convingem să renunţe la o parte din terenul închiriat, că ne acţionează în instanţă şi câştigă”, precizează consilierul.

Procesul Mariei Lazăr cu primarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Mediaş. Poate va dura ceva timp. Până atunci, poate s-ar găsi o soluţie care să rezolve acest caz care trenează de câţiva ani.

7 Lazar Maria_b 

 

 “SUNT MÂNDRĂ DE MUNCA MEA

 

Crescătoarea de ovine s-a adresat autorităţilor locale şi centrale să i se facă dreptate. Într-un memoriu adresat fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, în 2019, Lazăr Maria se declară “mândră de munca pe care o prestez, dar nu sunt satisfăcută sufleteşte că indiferenţa, corupţia, indolenţa, răutatea, nepăsarea au pus stăpânire şi au ajuns pe primul loc în societatea românească”.

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3082 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?