Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De prin lume adunate...

Publicat: 27 iulie 2019 - 00:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un studiu al Uniunii Europene pe tema îmbătrînirii accentuate a populaţiei de fermieri activi ne pune pe gânduri! În Spania, numărul porcilor sacrificaţi (50 de milioane) l-a depăşit pe cel al populaţiei ţării - 46 de milioane de locuitori. Poftiţi la consumul de produse proteice vegetale, în locul burgerilor şi cârnaţilor! Dă-le Doamne guvernanţilor din România înţelepciunea celor din guvernul vietnamez, care au ştiut să ia măsuri de prevenire a răspândirii PPA în Vietnam.

 

• În urma unei analize de piaţă recente, oficialii UE au fost informaţi că viitorul agriculturii va intra într-un impas greu de ocolit din cauza îmbătrînirii accentuate a populaţiei de fermieri activi. Reacţia a venit neaşteptat de rapid prin demararea unui program în valoare de un miliard de euro, derulat de către Banca Europeană de Investiţii, prin care tinerii fermieri din ţările UE vor putea avea acces la credite cu dobânzi reduse, termene de graţie de 5 ani şi de rambursare la 15 ani. Studiul la care se face referire, derulat în 2017, conţine părerile a peste 7600 de fermieri şi a relevat faptul că 29% dintre solicitările de credite bancare formulate de către fermierii tineri au fost refuzate de bănci, faţă de doar 9% în cazul solicitărilor de credite ale femierilor mai în vârstă. Excelentă iniţiativă, aş zice! Altfel, în zece ani e posibil să nu mai aibă cine cere credit, întrucât doar 11% din fermierii Europei au vârsta sub 40 de ani! Oare ştie cineva câţi fermieri mai tineri de 40 de ani are România?
• Pe lângă faptul că în Spania numărul porcilor sacrificaţi - 50 de milioane - l-a depăşit pe cel al populaţiei ţării - 46 de milioane -, în ultimii ani a crescut constant şi consumul de carne de porc şi de preparate din porc, ceea ce înseamnă că lumea acolo o duce din ce în ce mai bine. Producţia de carne de porc a Spaniei a crescut cu 20% doar în ultimii cinci ani, în baza unor politici agricole care au încurajat investiţii în ferme comerciale eficiente. Rezultatul: valoarea totală a sectorului de producţie a cărnii de porc a depăşit suma de 6 miliarde de euro. Deci, iată că se poate... la unii care nu doresc sub nici o formă să fie numărul 1 în Europa la producţia de porumb şi apoi să-l exporte la preţuri derizorii!
• Subiectul alternativelor la consumul de carne apare aproape zilnic pe fluxul global al ştirilor. O analiză de dată recentă din Marea Britanie conchide că în următorul deceniu cota de piaţă a produselor proteice vegetale ca înlocuitori ai burgerilor şi cârnaţilor pe bază de carne va depăşi valoarea de 10 miliarde de dolari. O evoluţie similară - chiar dacă mai lentă - este prevăzută şi pentru carnea produsă în laborator. Chiar şi numele unor binecunoscute companii din domeniu stârneşte pofta de mâncare: Beyond Meat (Dincolo de Carne) sau Impossible Foods (Alimente Imposibile). Poftă bună!
• Veştile circulă rapid în jurul lumii atunci când este vorba de Pesta Porcină Africană. Astfel, am aflat că guvernul Vietnamului a decis mobilizarea armatei şi a poliţiei în contextul ravagiilor pe care le-a produs deja răspândirea virusului în 29 de provincii şi a condus la eutanasierea a peste 1,2 milioane de porci. La noi nu au fost ucişi decât 360.000 de porci, în 19 judeţe. Poate de aceea măsurile de prevenire a răspândirii bolii luate în România au fost doar afişele de la primărie şi un clip la un post de televiziune la care nu se uită nimeni! Sau trebuie să ajungem mai întâi din urmă Vietnamul şi abia apoi se vor lua şi la noi măsuri similare?


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

 

Vizualizat: 154 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?