Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De pe vaci nu faci avere, dar trăieşti decent!

Publicat: 27 mai 2022 - 15:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

S-a abonat la Ferma acum mulţi ani şi de atunci primeşte revista fără întrerupere. Exact aşa cum fac clienţii lui fideli, abonaţi permanenţi la produsele lactate ce ies de pe poarta Fermei Crăciunescu.

Abonat să fii şi noroc să ai! Daniel Crăciunescu a crezut sincer că e o farsă când l-au sunat colegele mele să îi spună că a câştigat tableta la Concursul Abonatului Ferma. "N-am câştigat nimic în viaţa mea", mi-a spus tânărul fermier. Pare-se că vorba "mai bine mai târziu, decât niciodată" i s-a potrivit de minune!

craciunescu 01_b 

POVESTEA UNUI TÂNĂR FERMIER


În iulie 2018 am vizitat pentru prima oară ferma lui Daniel Crăciunescu de la Romoşel, judeţul Hunedoara. Îi auzisem povestea şi eram curioasă să aflu ce l-a determinat pe Daniel să lase Clujul, după absolvirea facultăţii, şi să revină acasă pentru a deveni fermier?
Aveam să aflu că dragostea de satul copilăriei, de animale, aerul curat, soarele, dealurile blânde mărginite în zare de Munţii Şurianului şi dorinţa de a face ceva pe cont propriu! Ajutat de părinţi, Daniel a reuşit să ajungă de la trei vaci în 2008, la 60 de capete în prezent, din care 28 la muls.

craciunescu 02_b 

 

MAI TREBUIE SĂ AI ŞI CURAJ


"În primul rând este nevoie de curaj, am fi egoişti şi nedrepţi să spunem că este totul roz. De noi depinde totul. Dacă noi ne străduim şi nu avem aşteptări supraomeneşti, se poate! În România se poate trăi, nu se face avere din creşterea vacilor, dar se poate trăi într-un mod plăcut şi natural. Şi dincolo se munceşte din greu, se trăieşte greu, chiar dacă unora nu le place să recunoască lucrul ăsta când ne privesc din maşinile scumpe, închiriate. Tinerii să aibă curaj, pentru că sunt atâtea fonduri europene şi dacă unii au dat-o de gard, să nu facem o regulă din asta. La unul care a eşuat sunt sute care au reuşit!", spune tânărul fermier de la Romoşel.

produse lactate craciunescu_b 

2 MAGAZINE PENTRU ORĂŞENI


A urmat de la început calea cea mai grea: procesarea laptelui obţinut în fermă. Nici nu avea cum altfel să adauge valoare materiei prime obţinută cu atâta trudă. Iar vânzarea este directă către clienţi, prin cele două magazine deschise în Orăştie şi în Timişoara.
Ceea ce este demn de laudă e faptul că pe rafturile celor două spaţii comerciale Daniel a făcut loc şi altor producători locali de sucuri şi siropuri din fructe, cătină, produse din carne, paste făinoase şi miere.

vaca si vitelul craciunescu_b 

SENSUL UNIC ESTE... ÎNAINTE!


Daniel Crăciunescu ştie din proprie experienţă că dezvoltarea implică investiţii permanente şi că, odată pornit pe drumul acesta, nu mai e loc de renunţare. Cu toată munca grea şi piedicile care apar inevitabil, ferma de la Romoşel şi-a croit un destin... frumuşel!

 

PRODUS DE FERMA CRĂCIUNESCU

Probabil că i-ar fi fost mai simplu să livreze tot laptele muls către o fabrică. Însă Daniel a decis că procesarea în regie proprie trebuie să fie calea laptelui obţinut de la văcuţele sale. Produce cel puţin 8 sortimente - telemea, smântână, iaurt, brânză frământată, caş, urdă, caş copt, lapte covăsât - şi toate au mare trecere la cumpărători!


Ei sunt CÂŞTIGĂTORII concursului abonatului FERMA 2022!

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

 

Vizualizat: 2308 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?