Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De pe PĂŞUNE, în GALANTAR

Publicat: 18 februarie 2019 - 20:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De peste trei ani discutam cu Paul Cristescu, acest om de afaceri ajuns fermier, despre cum să facă din creşterea vacilor de carne o afacere pentru români! Nu doar pentru export, nu doar pentru profitul intermediarilor.

 

Măcelăria şi chiar restaurantul erau soluţiile care să împlinească munca fermierului Paul Cristescu. Măcelăria este cea mai rapidă modalitate pentru ca o carne de calitate superioară, mai mult decât bio, din vaci crescute în regim montan şi submontan, pe păşuni aproape de abandon în zona Caraş-Severin, mai precis în localitatea Plugova, să ajungă direct la cosumator. Iată că acest fapt s-a ÎMPLINIT!

Macelaria Cristescu_b

Carne adevărată, de la animale crescute în libertate
Acum câteva luni, Paul Cristescu a preluat o măcelărie în Popeşti-Leordeni, pe strada Amurgului, la numărul 27, iar tinerii din acest nou cartier de locuinţe au acum la dispoziţie carne adevărată, proaspătă, de la animale crescute în libertate deplină. Am văzut de câteva ori cum tinerele mămici cumpărau pentru copiii lor o carne cu savoare şi gust autentic. De la un fermier care deţine vaci Black Angus de o calitate genetică de excepţie.
Paul Cristescu spune că e un vis doar pe jumătate împlinit, deoarece a preluat o măcelărie de rând în care a introdus şi segmentul de carne premium. Acum se pregăteşte pentru livrarea on-line spre clienţii bucureşteni cu dare de mână, însă cu timp limitat pentru a se deplasa la o măcelărie în Popeşti-Leordeni. A veni în întâmpinarea cererii de carne premium presupune investiţii şi mai ales oameni. Nu orice măcelar se pricepe să scoată steak-uri din carcasa de Black Angus, cum nu orice abator poate realiza carcasa. Aşa că e un pionierat pe această piaţă. Nici restaurantele nu au încă încredere că românii vor putea prea repede să le asigure volumele necesare, mai ales din punct de vedere calitativ. Deoarece fripturile trebuie să fie cât de cât asemănătoare ca aspect, textură şi savoare, altfel clienţii lor vor fi dezamăgiţi. De aceea preferă importurile exotice.
Experienţa fermierului bănăţean ca om de afaceri l-a ajutat oarecum, dar l-a şi încurcat puţin. Tendinţa de a încerca să ai totul sub control e absolut consumatoare. Oameni de calitate e greu să găseşti în România şi, atunci când îi găseşti, sunt dificil de păstrat. Iar atunci când dispui de o resursă de carne premium, orice mică greşeală o poate transforma în carne de vită obişnuită, pierderile fiind foarte... grele. Paul Cristescu s-a confruntat şi cu pagube de acest tip, dar şi cu mentalitatea autohtonă cum că carnea românească e musai să fie la preţ de marfă de Galaţi.

Macelaria Cristescu_b

“Papa bun de Banat” - un brand despre care se va discuta la superlativ
Paul Cristescu a înţeles rapid că fără marketare şi publicitate, efortul său va fi zadarnic şi a început să facă totul pentru brandul „Papa bun de Banat!” A realizat o pagină de facebook „Măcelăria Cristescu”, unde clienţii pot culege informaţii de bază şi pot intra în contact direct cu proprietarul. Acum urmează să lanseze un site comercial pentru uşurarea comenzilor on-line. Între timp, a colantat măcelăria pe care a preluat-o, a schimbat oamenii care asigură interfaţa comercială, pentru ca mesajul adresat clientului să fie clar, uşor de primit iar servirea să atingă un nivel premium. Urmează alte şi alte chichiţe de marketing care să desăvârşescă în timp branduirea, dar e nevoie şi de mulţi bani. Aşa că ritmul este grevat de posibilităţile financiare pentru susţinere. Flyere, show-uri cu reţete inedite şi sampling-ul vor completa tabloul. Alături de imaginile cu vacile din fermă şi de pe păşune. Ce să vă mai povestesc! E un început care consumă multe energii. Dar cineva trebuia să deschidă acest drum. Familia Cristescu are acest merit şi sunt convins că va reuşi, iar peste ani vom vorbi despre acest brand, „Papa bun de Banat” la superlativ!


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 1183 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?