Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De la expoziţii, la prima bursă a oierilor

Publicat: 26 octombrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Multă lume încă se întreabă care este rostul asociaţiilor de oieri? Acestea au două mari obiective, care se referă la apărarea intereselor oierilor şi promovarea raselor de ovine, a produselor obţinute şi a tradiţiilor.

Click pe poza pentru galerie!

Pentru primul obiectiv, oierii reprezentaţi de Ioan Câmpean, Gheorghe Dioane, Nicolae Cioranu, Dumitru Andrişoi, Ionică Nechifor, Marcel Andrei şi alţii, au depus planuri pentru dezvoltarea sectorului ovin românesc pe termen mediu şi lung şi au ţinut des legătura cu reprezentanţii ministerului de resort, aducând argumente solide în favoarea sprijinirii acestui sector important al agriculturii.

Pentru al doilea obiectiv toate asociaţiile importante din România, mai ales din Transilvania şi Banat, au organizat anual expoziţii cu prezentarea raselor locale de ovine şi din import, precum şi a produselor tradiţionale.

 

Expoziţie şi bursă de ovine la Timişoara

Asociaţia de ovine şi caprine Ovis Banatim din judeţul Timiş, cea mai mare din ţară, a organizat în data de 28 august, cea de-a patra ediţie a „Festivalului oierilor”, în incinta pavilionului expoziţional al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVB).

În acest an, asociaţia timişeană a trecut la o etapă superioară deoarece, cu ocazia acestei expoziţii, s-a organizat şi un târg de ovine cu înaltă valoare genetică - bursa oilor. Ideea a prins contur în cadrul consiliului director al asociaţiei Ovis Banatim, fiind susţinută de rectorul USAMVB Timişoara, prof. dr. Alexandru Moisuc, şi de cadrele didactice de la disciplina „Tehnologia creşterii ovinelor şi caprinelor”.

Festivalul oierilor a fost deschis de preşedintele asociaţiei Ovis Banatim, Gheorghe Dioane, care a accentuat necesitatea organizării oierilor în asociaţii puternice şi eficiente, care să promoveze interesele oierilor şi să stimuleze introducerea progresului tehnic în fermele de ovine.

Actualul ministru al agriculturii a salutat iniţiativa oierilor şi a promis că, în această toamnă, va introduce în Parlament legea păşunilor aşteptată de mult timp şi cu mare interes de către oieri.

Subsemnatul, am susţinut disponibilitatea unor cadre didactice de la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara de a participa la realizarea unor proiecte model de ferme de ovine şi la instruirea tehnică a crescătorilor de oi, cu noutăţi din domeniu.

După încheierea deschiderii oficiale a urma un bogat şi antrenant program artistic, cu prezentarea portului popular, acompaniată de cântece pastorale, susţinute de Bogdan Cioranu din Vâlcea şi Vasile Conea, rapsodul bănăţenilor. Printre cântece şi dansuri, cei aproape o mie de participanţi şi vizitatori au gustat balmoşul tradiţional, brânza, tocăniţa şi grătarul de miel.

 

Premiantele expoziţiei

În expoziţie au fost prezentate exemplare excepţionale de ovine, din rasele autohtone - Ţurcană, Ţigaie, Merinos dar şi un număr mare de rase de carne din import - Hampshire, Down, Oaia Germană cu Capul Negru, Suffolk, Dorper, o rasă specializată pentru lapte - Sardă şi două rase prolifice - Romanov şi Bluefaced Leicester.

O comisie a evaluat ovinele prezentate în expoziţie, evidenţiind un grup excepţional de berbeci Ţurcană bucălaie, proprietatea crescătorului Dumitru Andrişoi din judeţul Hunedoara, care a ocupat locul I. Locul al II-lea i-a revenit lui Dumitru Bratu pentru un grup de berbeci de carne Hampshire şi hibrizi, iar locul al III-lea a fost atribuit crescătorului Constantin Fântână, pentru un grup de oi Ţigaie bucălaie.
Încă de la deschiderea expoziţiei au început negocieri intense pentru vânzarea de ovine şi mulţi dintre expozanţi au vândut la preţuri bune animalele aduse la târg.

Într-o atmosferă de cântece, glume ciobăneşti, mâncare tradiţională la discreţie şi mai ales multă voie bună, prima bursă a oierilor bănăţeni s-a încheiat noaptea târziu, cu speranţa că va fi organizată şi anul viitor, în condiţii mai bune pentru oieritul românesc.

Vizualizat: 843 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?