Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce se bat caprele şi cum le protejăm!

Publicat: 25 octombrie 2021 - 22:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Unele aspecte de comportament ale caprelor sunt greu de înţeles de către oameni. Astfel, de multe ori crescătorii se întreabă de ce sunt atât de ”răutăcioase” şi se luptă între ele şi atacă chiar persoanele.

„Competiţie” este numele luptei din lumea caprelor.

• Începând de la fătare, iezii se luptă mai întâi cu fraţii lor pentru colostru şi apoi pentru lapte.

• Când iezii încep să consume fân şi concentrate, provoacă şi alţi iezi să mănânce, după care se luptă pentru resursele de hrană.

• Caprele mame împing alte capre pentru cea mai bună locaţie la jgheabul de furajare.

• Ţapii adulţi luptă pentru tot ceea ce este important în viaţa lor, hrană, adăpost şi drepturi de montă.

În lumea caprelor, dacă este ceva pentru care nu merită să lupţi, nu merită să îl ai. Cele puternice supravieţuiesc, iar cele slabe subzistă şi în cele din urmă mor, dacă nu intervine crescătorul.

 

Forme de atac


Ca formă de atac fie se izbesc cu cornele cap în cap, fie se ridică pe membrele posterioare şi lovesc în cădere. De multe ori, dacă spaţiul este restrâns, caprele cu coarne lovesc în burta altor capre, provocându-le uneori răni mortale. Poate fi înspăimântător pentru cei care privesc şi este deosebit de rău şi de vătămător pentru caprele care primesc loviturile.

 

Protecţia caprelor vulnerabile


Explicaţia acestui comportament este că într-o turmă de capre se stabileşte o puternică ierarhie de grup. Sunt capre stabilite la vârful ierarhiei care le domină pe celelalte. Din acest motiv, în diferite situaţii care impun separarea unor capre, se va avea în vedere ca la reunirea turmei să le asigurăm suficient spaţiu pentru ca acestea să scape cu fuga de caprele dominante care doresc să se impună din nou.

Acelaşi lucru se întâmplă când cumpărăm una sau mai multe capre şi le punem împreună cu cele pe care le avem deja. Nu putem împiedica lupta între ele, dar putem să le introducem la început într-un ţarc, separat de turma noastră printr-un gard, pentru ca ele să vină în contact şi să se cunoască, după care le reunim, dar cu asigurarea unui spaţiu suficient de fugă.

La păşune există spaţiu suficient, luptele pentru ierarhie sunt ocazionale şi se încheie fără prea mari probleme de integritate corporală.

În stabulaţie, spaţiul se restrînge şi luptele între capre sunt inevitabile.

 lupte intre capre_b


Ce acţiuni importante puteţi face pentru atenuarea luptelor, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-31 octombrie 2021!

 

4 MĂSURI DE REŢINUT!

Atenţia mărită, eliminarea exemplarelor foarte agresive, intervenţia promptă a crescătorului şi mai ales cunoaşterea comportamentului caprelor în diverse situaţii vor atenua aceste conflicte şi vor aduce liniştea, chiar dacă relativă, într-o turmă de capre.

Click AICI şi află şi alte aspecte ale comportamentului caprinelor!

 

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1452 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?