Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce scrofiţele “grase” nu fată mulţi purcei!

Publicat: 08 octombrie 2021 - 18:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Scroafele intens ameliorate sunt adevărate „fabrici de purcei”. Dar acest beneficiu le-a afectat longevitatea reproductivă. Oferim câteva soluţii practice pentru optimizarea vieţii productive a scroafelor!  

În ultimii 30 de ani, scroafele aparţinând genotipurilor moderne s-au transformat în adevărate „fabrici de purcei”, graţie ritmului intens de ameliorare la care au fost supuse. Dar cum în ameliorare pe de o parte câştigi, iar pe de alta pierzi, această transformare a condus la efecte negative asupra longevităţii reproductive a scroafelor şi la necesitatea aplicării unui management de fermă mult mai elaborat şi mai sofisticat.

 

Problema nr. 1 în ferma de reproducţie suine

 

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii de azi este scăderea alarmantă a numărului de purcei obţinuţi la a doua fătare, a cărei cauzalitate complexă a determinat catalogarea ei ca sindrom.

Modul de manifestare a acestui sindrom este divers, însă principalele semne ar fi următoarele:

1. Creşterea intervalului de timp de la prima înţărcare, la apariţia următorului ciclu al căldurilor;

2. Număr redus de ovule maturizate şi expulzate din ovar;

3. Capacitate limitată de supravieţuire a embrionilor în primele zile de gestaţie;

4. Obţinerea unui număr mai mic de purcei la fătarea a II-a faţă de prima;

5. Creşterea incidenţei mamitelor, mastitelor şi a agalaxiei (lipsa laptelui);

6. Reducerea ratei concepţiei şi a fătării la grupul de femele aflate la a II-a fătare, comparativ cu celelalte femele din fermă.

Evident, pentru a identifica şi a rezolva aceste probleme, condiţia minimă este utilizarea unui sistem de înregistrare a informaţiilor şi datelor de reproducţie. Pentru că, se ştie: ce nu măsori, nu poţi corecta!

scroafe-fertilitate_b 

 

Principala cauză

 

Rădăcina „răului”, sau principala cauză a apariţiei şi manifestării acestui sindrom, este, fără nici o îndoială, pregătirea incorectă şi insuficientă a scrofiţelor de înlocuire.

De multe ori, din dorinţa de a câştiga timp, fermierul se grăbeşte cu introducerea scrofiţelor la prima montă, acestea nefiind încă mature nici fizic (masă corporală, osatură) şi nici biologic (vârstă, funcţionarea aparatului genital şi a sistemului hormonal).

Astfel, scrofiţele ajung la prima lactaţie nepregătite pentru o fază extrem de epuizantă a vieţii lor în care:

Producţia de lapte necesită o cantitate masivă de nutrienţi;

Creşterea animalului nu s-a încheiat încă, proces ce solicită, de asemenea, aport nutritiv semnificativ;

Apetitul scrofiţelor este limitat de conjunctura nouă în care se află ca mamă neexperimentată;

De multe ori scrofiţele sunt utilizate de fermier ca doici, atât pentru a le stimula dezvoltarea glandei mamare, cât şi pentru că lanţul mamar este funcţional şi sănătos.

 

VEZI AICI CUM POŢI LIMITA SINDROMUL ÎN 11 PAŞI SIMPLI!

Vizualizat: 905 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?