Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De ce scrofiţele “grase” nu fată mulţi purcei!

Publicat: 08 octombrie 2021 - 18:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Scroafele intens ameliorate sunt adevărate „fabrici de purcei”. Dar acest beneficiu le-a afectat longevitatea reproductivă. Oferim câteva soluţii practice pentru optimizarea vieţii productive a scroafelor!  

În ultimii 30 de ani, scroafele aparţinând genotipurilor moderne s-au transformat în adevărate „fabrici de purcei”, graţie ritmului intens de ameliorare la care au fost supuse. Dar cum în ameliorare pe de o parte câştigi, iar pe de alta pierzi, această transformare a condus la efecte negative asupra longevităţii reproductive a scroafelor şi la necesitatea aplicării unui management de fermă mult mai elaborat şi mai sofisticat.

 

Problema nr. 1 în ferma de reproducţie suine

 

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii de azi este scăderea alarmantă a numărului de purcei obţinuţi la a doua fătare, a cărei cauzalitate complexă a determinat catalogarea ei ca sindrom.

Modul de manifestare a acestui sindrom este divers, însă principalele semne ar fi următoarele:

1. Creşterea intervalului de timp de la prima înţărcare, la apariţia următorului ciclu al căldurilor;

2. Număr redus de ovule maturizate şi expulzate din ovar;

3. Capacitate limitată de supravieţuire a embrionilor în primele zile de gestaţie;

4. Obţinerea unui număr mai mic de purcei la fătarea a II-a faţă de prima;

5. Creşterea incidenţei mamitelor, mastitelor şi a agalaxiei (lipsa laptelui);

6. Reducerea ratei concepţiei şi a fătării la grupul de femele aflate la a II-a fătare, comparativ cu celelalte femele din fermă.

Evident, pentru a identifica şi a rezolva aceste probleme, condiţia minimă este utilizarea unui sistem de înregistrare a informaţiilor şi datelor de reproducţie. Pentru că, se ştie: ce nu măsori, nu poţi corecta!

scroafe-fertilitate_b 

 

Principala cauză

 

Rădăcina „răului”, sau principala cauză a apariţiei şi manifestării acestui sindrom, este, fără nici o îndoială, pregătirea incorectă şi insuficientă a scrofiţelor de înlocuire.

De multe ori, din dorinţa de a câştiga timp, fermierul se grăbeşte cu introducerea scrofiţelor la prima montă, acestea nefiind încă mature nici fizic (masă corporală, osatură) şi nici biologic (vârstă, funcţionarea aparatului genital şi a sistemului hormonal).

Astfel, scrofiţele ajung la prima lactaţie nepregătite pentru o fază extrem de epuizantă a vieţii lor în care:

Producţia de lapte necesită o cantitate masivă de nutrienţi;

Creşterea animalului nu s-a încheiat încă, proces ce solicită, de asemenea, aport nutritiv semnificativ;

Apetitul scrofiţelor este limitat de conjunctura nouă în care se află ca mamă neexperimentată;

De multe ori scrofiţele sunt utilizate de fermier ca doici, atât pentru a le stimula dezvoltarea glandei mamare, cât şi pentru că lanţul mamar este funcţional şi sănătos.

 

VEZI AICI CUM POŢI LIMITA SINDROMUL ÎN 11 PAŞI SIMPLI!

Vizualizat: 1613 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?