Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De ce să creşti Angus într-o fermă comercială?

Publicat: 20 aprilie 2020 - 08:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum scriam în ediţiile anterioare ale revistei Ferma, prietenul meu Vasile, crescător de bovine Aberdeen Angus, vrea să-şi transforme exploataţia, în care produce animale tinere de rasă pură, într-o fermă comercială în care să obţină doar animale hibride.

A făcut această alegere deoarece, în ultimii ani, bilanţul activităţii sale economice s-a situat la limita cea mai de jos a rentabilităţii. Cauza? Reproducţia efectivului (fertilitatea femelelor), supravieţuirea viţeilor, longevitatea productivă a vacilor şi rata creşterii tineretului nu au atins parametrii normali. Cum l-am sfătuit să procedeze?

Angus_b

I-am recomandat să meargă cu încredere pe această cale, deoarece practica a dovedit că hibridarea sau încrucişarea dintre rasele de carne insulare sau englezeşti de talie mică (Angus, Hereford, Shorthorn etc.) cu rasele de carne continentale (Charolaise, Albastru Belgian, Limousin, Piemontese etc.) cu talie mare produce viţei hibrizi la care, de regulă, dimensiunea caracterelor importante economic se manifestă la nivelul mediei existente la formele parentale, la care se adaugă un plus de performanţă, numit efect heterozis sau vigoare hibridă. Să reţinem însă că heterozisul se manifestă numai la caracterele precizate anterior, care în ferma prietenului meu nu au funcţionat la parametrii optimi. Asta înseamnă că prin transformarea fermei sale cu vaci de rasă pură într-una comercială, Vasile va reuşi să determine, pe de o parte, creşterea indicilor de reproducere şi supravieţuire a animalelor (o creştere spre 80% a fertilităţii vacilor) şi, pe de altă parte, manifestarea la acelaşi individ a caracterelor (în cazul nostru a gabaritului morfologic) care în mod natural se găsesc doar separat la formele parentale (efect de complementaritate).

Încrucişarea alternativă

I-am recomandat lui Vasile să aleagă încrucişarea alternativă a vacilor sale Aberdeen Angus cu tauri de rasă pură aparţinători unei rase de carne continentale (presupunem Charolaise). Dintr-o astfel de împerechere va rezulta un hibrid simplu, pe care îl numim F1 (A x Ch = ACh). Dimensiunea caracterelor pe care aceştia le vor manifesta se va situa, în general, la nivelul mediei dintre cele două rase, la care se adaugă un spor de circa 8-10%, datorită efectului heterozis individual, dar numai la caracterele care dau vigurozitate, supravieţuire, longevitate şi ritm de creştere.
Masculii hibrizi (ACh) din prima generaţie de încrucişare vor fi vânduţi atunci când ating dezvoltarea cerută de piaţă, iar viţelele hibride ACh rămân în fermă şi la vârsta reproducţiei vor fi împerecheate cu tauri Aberdeen Angus de rasă pură, obţinând aşa-numitul hibrid dublu (AChA). Aceştia se numesc hibrizi de reîntoarcere R1 (AChA), deoarece se obţin printr-o împerechere de reîntoarcere a femelelor F1 la masculi Angus de rasă pură. Hibrizii R1 vor fi mai productivi decât hibridul simplu F1 (ACh). În primul rând, pentru că ei cresc şi se dezvoltă sub presiunea efectului heterozis individual, de 8-10%, precum şi sub influenţa semnificativă a vigorii hibride materne, care mai aduce un spor de 15-20% în dezvoltarea hibrizilor R1 datorită reproducerii mai performante şi a unei producţii mai mari de lapte a mamelor, ceea ce se răsfrânge pozitiv asupra ritmului de creştere, vigurozităţii şi longevităţii. Din totalul vacilor în vârstă de peste 11-12 ani din fermele comerciale, 24% vor fi hibride şi doar 11% animale de rasă pură.

Angus_b

Cu 23-35% mai multă carne

Dacă însumăm efectele pe care le produc heterozisul individual împreună cu cel matern vom ajunge la concluzia că Vasile va obţine în ferma lui comercială, cu ajutorul hibrizilor F1 şi R1 şi apoi R2, R3... R5, o producţie de carne în viu cu 23-35% mai mare decât anterior, în ferma de selecţie destinată să producă viţei de rasă pură. Mai trebuie să adaug ceva: experienţa practică a crescătorilor din ţările cu zootehnie avansată ne spune că încrucişarea alternativă dintre două sau trei rase are efecte de producţie superioară la hibrizi chiar şi pe parcursul a cinci generaţii. Deci, vom avea doar de câştigat!

Angus_b


CUM SĂ BENEFICIEZI DIN PLIN DE EFECTUL DE HETEROZIS?

L-am asigurat pe prietenul meu Vasile că în cazul în care va proceda inteligent la practicarea încrucişării, va spori procentul de carne în viu cu 23-35% faţă de varianta cu animale în rasă pură la parametri normali. Asta înseamnă că nu va fi suficientă o singură încrucişare între femelele din fermă şi masculii din rase de carne continentale, ci sunt necesare două hibridări succcesive, pentru a putea să beneficieze din plin atât de efectul heterozis, care se manifestă la hibrizi în perioada creşterii şi dezvoltării lor (efect heterozis individual), cât şi de heterozisul sau vigoarea hibridă care se manifestă cu putere la aceştia atunci când devin părinţi (efect heterozis parental) şi produc ei înşişi descendenţi. Pentru aceasta, se aplică fie încrucişarea alternativă a vacilor sale Angus cu tauri aparţinători unei rase de carne continentale cu dimensiuni morfologice mari, fie încrucişarea alternativă de rotaţie cu tauri din două sau trei rase de carne continentale.

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 2752 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?