Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De ce exportăm ovine "în viu"? Pentru că abatoarele pentru ovine sunt poveşti...

Publicat: 08 noiembrie 2021 - 17:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ne mândrim că suntem ”grânarul Europei", la fel cum suntem şi cel mai mare exportator de ovine din UE. O fi bine, o fi rău? Sau exportăm doar subvenţie, la fel ca şi la cereale, şi importăm produse finite?

Anul acesta, preţul de vânzare al mieilor, direct de la crescători, a fost unul record, între 13 şi 15 lei/kg. La export, diferenţa de preţ a fost de până la un leu/kg. Cei care colectează şi exportă mieii mai câştigă ceva din sporul de greutate făcut în perioada de îngrăşare şi finisare, dar "marja de câştig este foarte mică", spune Silviu Itu, proprietarul unei îngrăşătorii din Romoş, jud. Hunedoara: "Avem pierderi şi mortalităţi şi, desigur, cheltuieli destul de mari cu furajele, combustibilul, utilajele, medicamentele, oamenii şi altele". Astfel că, în ultimii ani, cel puţin, "activitatea de colectare şi îngrăşare a mieilor pentru export nu a fost o afacere la fel de profitabilă", apreciază fermierul.


exporturi de ovine in viu (1)_b

 

Concurenţă neloială


De asemenea, în piaţă există şi o concurenţă neloială din partea unor crescători. Silviu Itu apreciază că "este o mare diferenţă între o societate comercială, aşa cum este a noastră şi ciobanii particulari care colectează şi vând apoi miei la export şi care primesc ajutor de la stat, dar nu au de plătit taxe şi TVA".

 

Preţul cărnii de oaie depinde de piaţa arabă


Majoritatea mieilor şi a oilor de la noi merge la export "în viu" către statele arabe. "Dacă nu ar fi exportul către ţările arabe, mielul ar fi plătit cu 5 lei/kg. Piaţa noastră depinde în totalitate de cererea din Orientul Mijlociu", apreciază Silviu Itu, care mai spune că "în piaţă există doar înţelegeri verbale, nu există contracte, nici intern şi nici extern. Nu sunt reguli şi nici un an nu este la fel. Este o piaţă haotică".

 Silviu Itu_b

Dacă s-ar schimba mentalitatea şi rasele de carne ar câştiga teren şi mai ales dacă am fi mai uniţi, atât crescătorii, cât şi exportatorii, atunci am avea toţi de câştigat

SILVIU ITU, fermier din judeţul Hunedoara

 

Abatoarele pentru ovine sunt poveşti...


Se discută mult despre exportul ovinelor abatorizate. Se spune că avem abatoare suficiente. Dar ne întrebăm unde am putea exporta carnea provenită de la oile autohtone?

Silviu Itu spune că planurile despre abatoarele pentru ovine sunt doar "...poveşti, mulţi dintre cei care au abatoare le-ar vinde pentru că un abator consumă bani în fiecare zi şi nu este de lucru permanent. În plus, cumpărătorii din statele arabe doresc animale vii".

miei de export_b 

În Europa se cer rasele de carne


Către statele europene se exportă miei doar în perioada Paştelui catolic şi apoi se cer doar miei din categorie mică de greutate, care nu se mai găsesc pe piaţă. Multe dintre animalele exportate "în viu" către statele europene sunt destinate tot populaţiei de origine arabă.

Consumatorii europeni vor miei din rase de carne, iar oaia noastră, Ţurcana mioritică, nu are căutare, deoarece are multă grăsime, randament mic la tăiere şi nu are acelaşi gust cu al cărnii raselor de carne.

Pentru a exporta ovine către Europa, Silviu Itu consideră că prima condiţie este rasa, apoi asocierea.

"Ne-ar bate Dumnezeu dacă am spune că acum nu este un preţ rezonabil la ovine”, spune un important crescător de oi. Vezi AICI detalii!

 

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1537 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?