Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce CONFUNDĂM CONCENTRATUL cu PREMIXUL?

Publicat: 31 august 2019 - 15:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din discuţiile purtate cu unii crescători de animale, am dedus că nu se face distincţie între cele două noţiuni: concentrat PVM şi premix.

Numeroşi crescători de animale cultivă cereale, dar nu dispun de furaje proteice. În acest caz, ei se adresează magazinelor care comercializează furaje, de la care achiziţionează un concentrat proteino - vitamino - mineral (PVM), produs căruia îi asociază denumirea de „premix”. Este momentul în care apare confuzia. Pentru ei, PVM ori premix vitamino-mineral este acelaşi lucru.

Porcine_b

Concentratul proteino - vitamino - mineral (CPVM) - sau nucleul furajer - reprezintă un amestec de materii prime proteice de origine animală şi vegetală, săruri minerale, vitamine şi alţi aditivi furajeri. Acesta are rolul de a simplifica tehnologia de fabricaţie a unui furaj combinat şi de a asigura echilibrarea acestuia. De obicei, furajul combinat se obţine prin amestecarea materiilor prime energetice (cerealele) cu CPVM, care participă în procente de 25-40%.
Proporţiile în care intră diferitele sortimente furajere în structura unui nucleu furajer (CPVM) sunt următoarele: şroturi (50-60%); făinuri de origine animală şi microorganică (20-25%); macrosăruri - sare, carbonat de calciu, fosfaţi (10%); premix vitamino-mineral (4-5%); alte ingrediente (1%).
Din structura redată anterior se poate observa că premixul vitamino-mineral este o componentă a concentratului PVM, fiind o sursă de vitamine şi de minerale.

Porcine_b

CPVM-uri recomandate în hrana suinelor din gospodării
Pentru crescătorii mici de suine, în tabelul 1 prezint o structură de concentrat PVM şi modul de utilizare al acestuia la porcii la îngrăşat. Trebuie menţionat că structura concentratului PVM poate fi diferită în funcţie de materiile prime de care dispune fabrica de nutreţuri combinate care îl prepară. Observăm că premixul vitamino-mineral intră în structura CPVM-ului în proporţie de 10%. Acest concentrat PVM poate fi folosit în hrana suinelor în amestec cu cereale.
Pentru că în gospodăriile populaţiei foarte des întâlnim purcei înţărcaţi, prezint pentru început o structură de furaj combinat pe bază de concentrat PVM pentru tineretul suin (tabelul 2). În continuare redau modul de obţinere al furajelor combinate, pe bază de PVM, la suine aflate la îngrăşat, pe diferite faze de îngrăşare.
Din tabelul 2 se poate constata că furajul combinat destinat purceilor sugari poate fi preparat din porumb 45%, orz 10%, mazăre 20% şi concentrat PVM 25%. Am folosit mazărea furajeră întrucât aceasta este un furaj energo-proteic care poate reduce preţul furajului combinat, având un preţ mai mic decât concentratul PVM.
Aceleaşi materii prime pot fi folosite şi pentru îngrăşare (22-50 kg), cu specificarea că ponderea acestora se modifică. Astfel, pentru prima fază de îngrăşare (vezi tabelul 2) ponderea CPVM scade, întrucât cerinţele proteice ale suinelor supuse îngrăşării se reduc comparativ cu tineretul suin. Amestecul pentru această categorie poate fi format din porumb 50%, orz 15%, mazăre 15% şi CPVM 20%.
Pentru ultima fază de îngrăşare (50-100 kg), CPVM-ul şi mazărea se reduc la 10% pentru fiecare, deoarece în această fază cerinţele proteice se reduc şi mai mult. În acest caz furajul combinat va fi format din CPVM şi mazăre 10 %, orz 20% şi porumb 60%.
Desigur că există şi varianta de a face un furaj combinat fără mazăre, doar cu CPVM şi cereale. În această situaţie, ponderea CPVM-ului va creşte şi, implicit, şi preţul furajului combinat.

Ce sunt premixurile?
Pentru a evita confuzia cu CPVM voi face în continuare referire la premixuri, şi anume:
• premixurile reprezintă amestecuri de vitamine, săruri minerale, aminoacizi sintetici, antibiotice, substanţe chimioterapice şi antioxidanţi, dozate şi omogenizate pe un suport furajer care poate fi: şrotul de soia, drojdia furajeră, laptele praf, carbonatul de calciu etc;
• proporţia de participare în amestecul final se corelează cu concentraţia premixului: cu cât premixul este mai concentrat, cu atât se reduce procentul de participare;
• formularea recepturii de fabricaţie a premixurilor trebuie să aibă în vedere cerinţele nutriţionale ale animalelor, proprietăţile fizico-chimice specifice pentru fiecare substanţă activă în parte, calitatea suportului sau a altor componenţi ce intră în procesul de fabricaţie.

 

TABELUL 1: STRUCTURA UNUI CONCENTRAT PVM PENTRU SUINE

 tabsuinea219_b

LEGENDĂ;
EM - energie metabolizată
PB - proteină brută


TABELUL2: ALCĂTUIREA FURAJELOR COMBINATE PE BAZĂ DE PVM LA SUINE

 tabsuinea2192_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 735 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?