Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De ce cercetarea franceză foloseşte rasa Romane?

Publicat: 09 decembrie 2022 - 20:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recunoaşterea internaţională de care se bucură genetica animală franceză se datorează pasiunii fermierilor locali, dar şi învăţământului şi cercetării în domeniu realizate cu sprijinului statului.

Sectorul francez al creşterii animalelor este cunoscut pentru diversitatea, dar şi pentru specializarea sa, atât pentru producţia de lapte, cât şi cea de carne.

Anul acesta, cu prilejul Sommet de l'Élevage am avut ocazia să vizităm staţiunea experimentală INRAE din Theix, Franţa. Unitatea face parte dintr-o platformă experimentală multidisciplinară pentru cercetarea erbivorelor și a pajiștilor Herbipôle - Polul experimental pentru rumegătoare, care reunește toate cele 3 staţiuni experimentale INRAE pentru rumegătoare din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes: Laqueuille și Theix din departamentul Puy-de-Dôme și Marcenat din Cantal.

 

FERMA STAŢIUNII THEIX


Complexul de staţiuni de cercetare Herbipôle are un efectiv de peste 900 de bovine și 800 de ovine, mai mult de 1100 ha de pășuni situate la o altitudine cuprinsă între 850 și 1500 m şi circa 75 de angajaţi permanenţi.

Staţiunea Theix are un efectiv matcă de 70 vaci de lapte şi 50 de femele tineret, din rasa Holstein, cu o producţie medie de lapte de 8100 kg/lactaţie (3,25% proteină şi 4,26% grăsime) şi 320 de oi din rasa Romane + 10 berbeci, la care se adaugă 150 ha de pajişte şi păşune naturală (+6 ha păşune semănată) folosite pentru coasă şi păşunat.

În anul de referinţă 2020 s-au obţinut 461 tone de furaje (fân, semifân şi siloz de iarbă), după care, în anii 2021 şi 2022 producţiile de furaje realizate au fost mult mai mici din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Alături de laboratoare şi facilităţi de cercetare, staţiunea dispune de toate dotările specifice unei ferme moderne: adăposturi, bucătărie şi bază furajeră, maşini şi echipamente pentru producerea furajelor şi un abator autorizat.

 oi rasa romane 02_b

CE SE STUDIAZĂ LA HERBIPÔLE?


Particularităţile fermei pentru cercetare, experimentele, studiile şi diversele protocoale de lucru efectuate pe ovine ne-au fost prezentate de către directorul Pascal Bak.

Cercetările se desfăşoară pe mai multe paliere, începând de la nivel molecular/ADN şi celular, la organe şi ţesuturi, individual, la nivel de turmă şi de ecosistem general (fermă, influenţa asuprea mediului, mecanizare etc.).

Studiile efectuate urmăresc:

metabolismul intermediar la nivelul ţesutului muscular şi al glandei mamare

valoarea nutriţională a furajelor

comportamentul de hrănire şi relaţiile sociale dintre animale

emisiile de gaze cu efect de seră produse de rumegătoare

calitatea produselor animaliere

interacţiunea practică dintre animale/fermă şi mediu

agricultura biologică/organică

Centrele Herbipôle au competenţa pentru a măsura şi a face observaţii agroexperimentale, achiziţia automată a datelor, dispozitive electronice de precizie pentru măsurarea unor parametri specifici, sisteme de gestiune şi interpretare a datelor.

Echipamentele şi dispozitivele din dotarea staţiunii permit fenotiparea ovinelor şi a bovinelor, pentru studuierea comportamentului alimentar şi al ingestei, dispozitive pentru măsurarea fluxului de carbon în sol/vegetaţie/atmosferă, măsurarea digestibilităţii "in vivo" şi măsurarea metanogenezei.

 

DE CE RASA DE OVINE ROMANE?


Rasa Romane a fost aleasă pentru desfăşurarea cercetărilor pe ovine deoarece aceasta asigură un număr suficient de produşi, foloseşte bine păşunea montană şi este reprezentativă pentru producţia de carne. În paralele cu loturile experimentale de Romane sunt folosite ca loturi martor miei şi berbeci din rasa Texel.

În ultimul an, efectivul de ovine Romane din ferma staţiunii Theix a înregistrat o prolificitate de 2,53 miei/oaie, fertilitatea 86%, productivitate 217%, procentul de alăptare artificială 30%, vârsta la prima fătare 18 luni, durata medie de exploatare este de 8 ani, greutatea medie la 30 de zile a mieilor este de 11,5 kg, iar a masculilor gemeni (dubli) este de 12,2 kg.

 

EXCELENTE CALITĂŢI PRODUCTIVE ŞI MATERNALE


Rasa de ovine Romane, cunoscută şi ca INRA 401, a fost creată de către institutul INRA în anii '70, pe baza unor încrucişări succesive între rasele Romanov și Berrichon du Cher, de la care a moştenit cumulativ principalele sale caracteristici.

Rasa Romanov este recunoscută pentru prolificitatea sa, calitățile de reproducție deosebite iar Berrichon du Cher este o rasă de carne prin excelență, dar care are şi calități de precocitate, robustețe și rezistenţă a picioarelor.

Romane este folosită în principal ca o rasă maternă pentru producerea de hibrizi de carne, datorită: productivităţii ridicate, a calităţilor materne şi de reproducere, comportament matern foarte dezvoltat (fătare ușoară, adopție ușoară etc.), producţie bună de lapte, reproducere extrasezon (în toate anotimpurile şi fără utilizarea de hormoni), rezistenţă la condiţiile de creştere şi tipurile de exploatare, precum şi calitate bună a cărnii.

 

Vezi AICI 6 AVANTAJE ALE OILOR ROMANE!

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1947 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?