Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De aproape două decenii în slujba crescătorilor de taurine

Publicat: 05 octombrie 2009 - 18:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Asociaţia Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş s-a constituit în anul 1990, la iniţiativa unor specialişti din domeniul zootehniei, mai precis din creşterea şi exploatarea taurinelor, şi a fost înregistrată ca şi persoanalitate juridică la data de 21.09.1990.

Click pe poza pentru galerie!

Între anii 2001-2005, Asociaţia a beneficiat de un proiect grant în cadrul Unităţii de Management a Proiectului privind "Sprijinirea Serviciilor din Agricultură", având ca temă reorganizarea şi îmbunătăţirea activităţii asociaţiei, proiect care s-a finalizat cu succes.

Ne-am bazat pe obiectivul şi activităţile acestuia şi, cu sprijinul şi voinţa crescătorilor, am constituit, conform O.G. 26/2000, un număr de 68 de filiale care au statut propriu şi personalitate juridică, acestea primind îndrumare tehnică de la organizaţia judeţeană şi de la specialiştii de profil.

Fiecare filială are un consiliu director format din cinci persoane.

La momentul actual, această structură deţine un număr total de 8456 membrii activi, crescători de taurine din judeţul Mureş. Membrii asociaţiei au participat la multe consfătuiri şi vizite documentare, atât interne şi externe.

La sfârşitul anului 2006, s-a ivit oportunitatea de privatizare a Serviciului de Control Oficial a Producţiei Zootehnice la specia bovină, ţinâdu-se cont de prevederile O.M. 19/2006 şi având în vedere modele practicate de ţările vestice.

Acestă privatizare s-a realizat pe baza unei licitaţii publice, organizată de Direcţia Agricolă Mureş.

Câştigătorul licitaţiei a fost, conform caietului de sarcini, pe baza planului de dezvoltare şi a documentelor prezentate, precum şi al preţului de prestare per cap de animal controlat, Asociaţia Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş.

Serviciul s-a atribuit pe baza unui contract încheiat între Direcţia Agricolă Mureş şi Asociaţia noastră, şi a fost acreditată de ANARZ ca organizaţie de control.
 

Structura serviciului de control oficial

• un preşedinte, obligatoriu crescător de taurine, mandatat să reprezinte interesele crescătorilor, funcţie fără retribuţie;
• un inginer de specialitate care coordonează tehnic activitatea în teritoriu, numit prin decizie director tehnic al organizaţiei de control, angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, transferat prin acordul părţilor de la DADR-UARZ Mureş;
• un consilier juridic angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, transferat prin acordul părţilor de la DADR-UARZ Mureş, care este şi membru al consiliului director, şi deţine funcţia de trezorerier al asociaţiei;
• opt tehniceni controlori oficiali ai producţiei zootehnice, transferaţi prin acordul părţilor de la DADR-UARZ Mureş şi angajaţi de către asociaţie cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată;
• 33 de persoane care au absolvit un curs de pregătire şi perfecţionare, organizat în colaborare cu Asociaţia şi DADR-UARZ Mureş, care, după examen, au fost autorizaţi şi s-au încheiat convenţii civile de prestări servicii;
• un operator PC care se va ocupa de introducerea datelor în baza de date a activităţii de control, angajat cu contract pe perioadă nedeterminată;
• un economist cu convenţie civilă de prestări servicii, care ţine evidenţa economico-financiară şi întocmeşte statele de plată;

Până în momentul de faţă, s-a reuşit dotarea minimă pentru desfăşurarea activităţii, respectiv achiziţionarea logisticii necesare. Materialele sunt necesare pentru desfăşurarea activităţii de control, care se face prin metoda A6/2, la intervale de 42 de zile.

Dotarea minimă s-a realizat din taxa de manoperă, acordată de la bugetul de stat. Pentru că asociaţia nu deţine mijloace de transport auto, deplasările se fac cu autoturismele proprietate personală, pentru care contravaloarea combustibilului se poate deconta foarte rar, din motive financiare.


Rezultate ale activităţii de control

Ca realizări în septembrie 2007, am reuşit să depunem decontul activităţii la DADR-UARZ Mureş pentru un număr de 7003 capete bovine controlate în sectorul privat, astfel: 3536 capete bovine aflate în proprietatea a 34 de SC şi SA; 3467 capete bovine existente în gospodăriile populaţiei şi  fermele familiale, care deţin de la 1 până la 20 capete bovine.

Din păcate, crescătorul nu beneficiază deocamdată de stimulente în plus, de pe urma acestui serviciu, aşa cum a beneficiat în anii precedenţi.

Dacă nu se iau măsuri de remediere privind stimularea IA şi a COP-lui, care, cum bine se ştie, sunt activităţi de interes naţional, ne putem aştepta la o degradare genetică a efectivelor de taurine.

Recunoaştem că, în absenţa acestor bonificaţii, crescătorului este cu greu convins să-şi introducă efectivul de bovine, pe baza unei cereri, în controlul oficial.

Cu toate greutăţile pe care le întâmpinăm zi de zi, dorim ca, la finele acestui an, să ne putem achita obligaţiile contractuale şi să ajungem  la un efectiv de 10 mii de capete controlate.


Perspective  

• Preluarea urgentă a bazei de date electronice, cu acordul ANARZ, de la DADR-UARZ Mureş, pentru introducerea buletinelor de control oficial în programul naţional.
• Renegocierea şi mărirea preţului de manoperă al serviciului de control/cap de bovină, care, la momentul de faţă, se prezintă ca un preţ de subzistenţă.
• Constituirea, cu ajutorul celorlalte organizaţii de control acreditate din ţară, a unei Organizaţii Naţionale de profil.
• Preluarea şi promovarea activităţii de însămânţări artificiale, serviciu  pentru care recent s-a încheiat protocolul de colaborare între Asociaţie şi DADR-UARZ Mureş; asociaţia a fost recent acredidată de ANARZ pentru gestionarea acestei activităţi.


În loc de concluzie

Într-un stat democratic, voinţa cetăţeanului, dacă acesta este de bună credinţă, trebuie să domine şi trebuie recunoscută de către organele abilitate drept o voinţă privată. Iniţiativa privată în domeniul agricol trebuie sprijinită din fonduri bugetare şi finanţări nerambursabile, recunoscândui-se tendinţa spre progres.

Personalul angrenat în activitatea de control supravieţuieşte datorită fermierilor, care, la rândul lor, încearcă din răsputeri să se dezvolte şi să facă astfel faţă cerinţelor impuse de Comunitatea Europeană.


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 666 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?