Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dănuţ, micul ciobănaş de la Toteşti

Publicat: 01 iunie 2022 - 19:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi dintre copiii de ieri sunt tinerii fermieri de astăzi. Ne place să spunem că au crescut odată cu revista Ferma şi sunt dovada vie că România încă mai are potenţial!

Am lansat în ediţia 300 a revistei ideea acestui serial de articole despre micuţii care au apărut de-a lungul anilor pe coperta şi în paginile Ferma. Nu-i nimic mai frumos decât să vezi cum au crescut aceşti copii sub ochii noştri. Mulţi şi-au urmat visul de a deveni fermieri, alături de părinţi şi încă muncesc din greu la împlinirea lui...


L-AM CUNOSCUT CÂND AVEA 5 ANI


Dănuţ Zgîrcea avea 5 ani când l-am cunoscut, în octombrie 2014, la Toteşti, acolo unde Asociaţia Crescătorilor de Ovine "Retezatul Haţeg" organizează an de an expoziţia "Breaza, regina Țurcanelor".
Ţin minte că m-a ajutat să împărţim reviste fermierilor prezenţi. Cine nu şi-l aminteşte pe micul ciobănaş sprijinit în boata mai mare decât el, mândru tare în portul popular de pe Valea Jiului!

danut la 5 ani_b

Dănuţ la vârsta 5 ani, în expoziţie la Toteşti (2014)

A apărut şi pe coperta revistei Ferma din noiembrie 2017, împreună cu tatăl său.


CE MAI FACE DĂNUŢ ZGÎRCEA?


Timpul a trecut iar Dănuţ va împlini în luna august 13 ani! Acum e flăcău în toată regula. Juniorul, care a moştenit numele tatălui său, dar şi pasiunea lui pentru oierit, ştie sigur ce-şi doreşte de la viitor: să ducă mai departe tradiţia în oierit a familiei.
Dănuț Zgîrcea senior este cel care "mi-a dat din casă" informaţiile, pentru că trebuie să ştiţi, acest articol este o surpriză pentru tânărul oier!

 danut impreuna cu tatl sau 2022_bARE TATĂL CU CE SE LĂUDA!

 

"Nu am cuvinte de mulţumire pentru copilul ăsta. E un geniu!", îmi spune mândrul tată. Are bază-n Dănuţ ca într-un om mare, la toate activităţile fermei. Aşa a fost de mic şi aşa a rămas. Ba chiar mai mult de-atât. Nu trece zi fără ca feciorul să nu îşi împlinească sarcinile la oi.
Juniorul vrea să urmeze un liceu agricol şi să devină tehnician veterinar. Nu e priceput doar la oierit. Învaţă bine şi când ajunge acasă de la şcoală primul lucru îşi gată temele pentru a doua zi. Apoi merge la tatăl lui, vede ce e de făcut la stână şi muncesc împreună.

 

MARI IUBITORI DE FOLCLOR

 

Dănuţ tatăl şi Dănuţ fiul sunt membrii ai Ansamblului Folcloric Junii Petrileni, înfiinţat în 2010 din dorinţa de a păstra obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului. Ansamblul participă la nedeile tradiţionale, la festivaluri naţionale şi internaţionale unde duc cu ei nu doar jocurile bătrâneşti, strigăturile şi horele, dar şi bucatele cu specific ciobănesc.

 

FERMA DE OVINE DE LA CÂRNEŞTI

 

Ferma de ovine a familiei Zgîrcea numără 200 de capete oi mame, toate Breze. Oile sunt în satul Cârnești, comuna Totești, judeţul Hunedoara. Dănuț Mihai Zgîrcea este vicepreședinte și membru fondator al Asociației “Retezatul Hațeg”.

 un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

 

Vizualizat: 1389 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?