Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum va schimba COVID-19 industria cărnii din Germania?

Publicat: 08 iulie 2020 - 16:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Industria cărnii de porc din Germania, fată-n faţă cu COVID 19! Infecţiile apărute în abatoarele germane au efect imediat pe piaţa cărnii la nivel mondial.

În prezent, cel mai mare abator pentru porc din Europa este închis ca urmare a numărului mare de lucrători pozitivi pentru COVID-19. Aceasta a dus la perturbarea gravă a pieţei pentru crescătorii europeni de porci şi la interdicţia chineză pentru importurile de carne de porc provenite de la această companie.

Pe termen lung, mediatizarea condiţiilor dure de muncă pentru lucrătorii din abatoare a făcut guvernul german să promită că va pune în aplicare noi standarde de muncă pentru acest sector, ceea ce poate reduce competitivitatea industriei germane de profil. De asemenea, COVID-19 a condus la reluarea discuţiilor despre bunăstarea animalelor, iar Germania a inclus subiectul pe agenda actuală a preşedinţiei UE.

Reamintim că cel mai mare abator pentru carnea de porc din Europa şi-a oprit producţia în 19 iunie 2020, după ce peste 1.500 dintre lucrătorii săi au fost depistaţi pozitivi pentru COVID-19. Cei mai mulţi dintre lucrătorii depistaţi pozitiv pentru COVID-19 sunt români. Această situaţie a adus, din nou, în discuţie condiţiile grele de muncă la care sunt expuşi concetăţenii noştri.

Cum a fost afectată industria cărnii din Germania?

Concernul Tönnies avea o cotă de piaţă de aproape o treime din producţia de porc din Germania. Abatorul din Rheda-Wiedenbrück este cea mai mare unitate de sacrificare pentru porc din Europa (peste 7 milioane de porci/an) şi este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia de porc a companiei.

Impactul imediat pe piaţa germană nu a fost la fel de sever datorită ofertei generale de carne de porc din Germania şi capacităţii de a creşte sacrificarea în alte unităţi de abatorizare, către care au şi fost redirecţionate transporturile de porci. Dar închiderea unităţii de la Rheda-Wiedenbrück a avut un efect mai mare asupra fermierilor din Belgia şi Olanda care trimiteau acolo peste 60 de mii de porci pentru sacrificare, în fiecare săptămână. De asemenea, fermierii irlandezi au fost afectaţi de acestă închidere, deoarece până la 50% din scroafele sacrificate în Irlanda erau trimise la această unitate pentru a fi prelucrate.

Recent şi în Austria au fost depistate cazuri de coronavirus în mai multe unităţi de prelucrare a cărnii, din apropiere de graniţa cu Germania. Toţi angajaţii acestor unităţi sunt în prezent testaţi şi pentru moment nu se are în vedere închiderea eventuale închideri ale acestor abatoare.

carne-de-vita-transata_b

China interzice importurile de carne de porc de la Grupul Tönnies

Decizia Chinei de a opri importurile de carne şi produse de la operatorul german a lovit puternic piaţa germană. Carnea de porc din Germania este unul dintre principalii concurenţi pentru carnea de porc provenită din SUA pe piaţa din China, iar compania Tönnies este responsabilă pentru o mare parte din exporturile de carne de porc din Germania în China. Numai în 2019, Germania a exportat 400 mii tone carne de porc în China, evaluată la aproape 0,9 miliarde USD. Exporturile germane de carne de porc în 2020 erau pe cale să îşi dubleze volumul faţă de 2019, în condiţiile în care Germania are o ofertă excesivă, iar în China există o cerere ridicată. Piaţa germană a cărnii de porc depinde foarte mult de piaţa chineză.

Criza este departe de o rezolvare

În continuare există o imensă incertitudine pe piaţa germană şi în rândul crescătorilor de porci, în special, deoarece cazurile COVID-19 din abatoare şi unităţile de prelucrare a cărnii continuă. Până în prezent, nicio altă unitate majoră nu s-a oprit, deşi au fost semnalate un număr redus de infecţii, dar autorităţile au anunţat că vor începe testările în masă ale lucrătorilor. Oprirea activităţii şi în alte abatoare şi unităţi de procesare pentru o perioadă mai lungă de timp ar afecta şi mai puternic piaţa.

Sistemul de răcire este responsabil pentru focarele COVID-19

Cel mai probabil, responsabil pentru răspândirea rapidă a virusului este sistemul de răcire a aerului. Centrul focarului de coronavirus în abator se afla în sectorul de transare al cărnii, unde spaţiul de lucru este strâns, temperaturile sunt scăzute, iar munca este solicitantă fizic: condiţii perfecte pentru transmiterea coronavirusului. Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au identificat că sistemul de răcire a aerului folosit nu avea o filtrare adecvată şi că a facilitat răspândirea virusului.

Noi standarde pentru bunăstarea lucrătorilor din industria cărnii

Primele infecţii cu COVID-19 în rândul lucrătorilor din abator au apărut la mijlocul lunii mai 2020. Condiţiile de muncă din abatoare sunt din nou pe agenda politică. Guvernul german a decis să aplice mai strict standardele de muncă existente şi să pună în aplicare noi standarde de muncă, mai ridicate, până în ianuarie 2021. Industria prelucrării cărnii s-a angajat deja să îmbunătăţească condiţiile de muncă înainte de sfârşitul anului. Aceasta înseamnă costuri mai mari şi o competitivitate limitată a industriei germane a cărnii pe termen lung.

Bunăstarea animalelor, cap de listă pe agenda Germaniei

Bunăstarea animalelor a fost de mult timp pe agenda miniştrilor agriculturii din Germania şi au existat mai multe iniţiative pentru îmbunătăţirea bunăstării animalelor. Problema este că punerea în aplicare a standardelor naţionale înainte de elaborarea unui standard superior al UE pune fermierii germani în dezavantaj, comparativ cu omologii lor spanioli sau polonezi, de exemplu. Şi capacitatea industriei de a diminua costurile, respectând alte noi standarde, reprezintă o provocare.

Deşi Germania a fost mult timp un lider vocal pe această temă la nivel european, nu a existat niciodată o majoritate în favoarea unor standarde mai stricte de bunăstare a animalelor.

Germania deţine preşedinţia UE din 1 iulie până la 31 decembrie şi doreşte din nou să avanseze în această problemă şi să introducă un logo unic de protecţie a animalelor, orientat spre consumator, pe lângă cele deja în vigoare pentru alimente ecologice. Pentru guvernul german, o asemenea etichetă privind bunăstarea animalelor ar permite consumatorilor din UE să ia decizii de cumpărare mai bine informate.

Află ce preţ au porcii în România!

Vizualizat: 1395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?