Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum va funcţiona fabrica de lapte de la Sascut?

Publicat: 21 aprilie 2020 - 10:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După patru ani de la crearea Cooperativei Agricole Agrolact Moldova şi de la startul proiectului de înfiinţare, la Sascut-Bacău, a propriei fabrici de prelucrare a laptelui de către cinci fermieri crescători de vaci pentru lapte, patru din judeţul Bacău şi unul din judeţul Galaţi, apar primele semne de reuşită.

 

Practic, se conturează un concept modern de asociere a fermierilor.

Concomitent cu parcurgerea etapelor de realizare a construcţiei, de dotare tehnică şi de pregătiri pentru desfăşurarea probelor tehnologice, programate pentru începutul verii 2020, cei cinci fermieri au ajuns la faza în care, odată cu pornirea activităţii de procesare a laptelui, strâng roadele faptului că au gestionat în mod comun şi constant inclusiv una dintre premisele deosebit de importante pentru succes şi cu potenţial de a face diferenţa pe piaţa de profil, respectiv calitatea laptelui care urmează a fi procesat.

Fabrica de lapte de la SascutClick pe poza pentru galerie!

Lapte exclusiv din fermele proprii

”În primul rând, laptele care va fi prelucrat în fabrica noastră provine exclusiv din propriile ferme, toate cele cinci ferme zootehnice fiind populate cu vaci din rasa Holstein. Mai mult decât atât, fiind interesaţi să dezvoltăm o activitate performantă şi temeinică, împreună ne-am preocupat de identificarea soluţiilor ca întreaga cantitate de lapte care va intra în fabrică să aibă o calitate înaltă şi uniformă, pe toată perioada anului. De aceea, am decisc a toţi să lucrăm cu acelaşi specialist nutriţionist, care asigură o reţetă uniformă de furajare pentru toate efectivele. Probabil că unica variaţie, într-un an de lactaţie, va fi la procentul de grăsime în funcţie de anotimp, vară-iarnă. Dar calitatea laptelui va fi aceeaşi şi la standarde înalte. Beneficiind de o asemenea materie primă, în mod firesc, vom obţine şi produse lactate cu o calitate deosebită, cu care sperăm să îndestulăm consumatorii”, explica Ioan Chiriac, administratorul firmei Rolex Radomireşti-Bacău, unul dintre cei cinci fermieri fondatori ai Cooperativei Agricole Agrolact Moldova.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

Un adevărat centru de profit

În condiţiile în care scăderea preţurilor de pe piaţa laptelui materie primă, în urmă cu 5-6 ani, a constituit un principal motiv de asociere a celor cinci fermieri aflaţi în căutarea căilor de securizare economică a propriilor afaceri zootehnice, actuala creştere a preţurilor este privită ca o oportunitate deosebită şi nu ca o piedică în calea realizării eficienţei în cadrul noii fabrici de procesare a laptelui materie primă. ”Atunci când noi am decis să ne asociem, era o supraproducţie pe piaţa laptelui materie primă şi, într-adevăr, aveam mari probleme cu valorificarea, în acel timp UE plătind ca să reducem efectivele de animale. Noi nu am acceptat acei bani europeni şi nu am renunţat la fermele de vaci, ci am proiectat împreună fabrica de procesare cu o capacitate de 70 de mii de litri/zi. Chiar dacă acum preţul la laptele materie primă este mulţumitor, respectiv 1,5-1,6 lei/litru la STAS, în funcţie de cantitatea de lapte predată, noi rămânem constanţi în proiectul de realizarea fabricii. Preţul la care vom vinde laptele va fi exact cel din piaţă, fabrica fiind gândită ca un centru de profit, cu propriul său management şi cu scopul său distinct de dezvoltare. Aici, lucrurile se vor desfăşura la fel ca în toate cooperativele profitabile din lume. Cu cât se va dezvolta mai mult fabrica, noi vom fi cu atât mai mulţumiţi, deoarece suntem acţionari. Profitul va fi reinvestit în tehnologizare şi în dezvoltare”, preciza Ioan Chiriac.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

Tehnologii de precizie şi tehnică inteligentă

Membrii fondatori ai Cooperativei Agrolact Moldova sunt convinşi că un alt element de modernitate cu influenţe pozitive majore în reuşita demersurilor de asociere şi de creştere a valorii adăugate îl reprezintă utilizarea tehnologiilor de precizie şi a tehnicii inteligente, inclusiv componentele IT. Toate acestea au devenit obligatorii şi sunt prezente atât în domeniul prelucrării, cât şi în fermele de creştere şi exploatare a vacilor pentru lapte.
”Ne dorim mult să scoatem pe piaţa alimentară un produs foarte bun, natural şi românesc, desigur, care să fie şi purtător de valoare adăugată convenabilă inclusiv pentru noi, membrii cooperativei. Dorinţele se pot îndeplini dacă obiectivul este bine definit, dacă se identifică soluţiile potrivite şi, în aceste timpuri, dacă se apelează la noutăţile fantastice pe care le oferă cercetarea ştiinţifică, inclusiv cea din domeniul IT. Astăzi, o activitate performantă nu se mai poate desfăşura fără tehnologiile moderne. Mai ales în IT sunt modificări şi adaptări la cerinţele actuale deosebit de semnificative şi care se succed foarte rapid”, sublinia specialistul.
De fapt, de mai mulţi ani, IT-ul este prezent în fermele lor de vaci cu lapte şi, permanent, investesc în updatarea softurilor utilizate. “Datorită acestor tehnologii, ştim în orice moment ce producţie dă fiecare vacă din fermă, care este starea de sănătate, cum decurge gestaţia etc. Acestea sunt elemente tehnologice obligatorii de la care, astăzi, se poate porni inclusiv un posibil dialog de parteneriat sau asociere, pentru eficienţă a muncii şi pentru profit. Oricum, controlul tuturor acestor parametri de la distanţă, prin IT, denotă şi o transparenţă totală, inclusiv pentru siguranţa consumatorului. Vorbim despre activitate de creştere şi exploatare a unor vaci fiscalizate, care produc inclusiv pentru bugetul statului, aşa cum ar fi normal să se întâmple în toată ţara”, preciza Ioan Chiriac.
Oportunitatea de a valorifica în propria fabrică de procesare a laptelui materie primă deschide noi orientări şi în activitatea zootehnică a fermierilor implicaţi, una dintre aceste fiind păstrarea majorităţii junincilor pentru înlocuirea efectivelor de vaci, vânzările fiind dirijate preponderent spre tăuraşii de 450 kg.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

Cooperativa Agricolă Agrolact Moldova, cu sediul în Bacău, a fost înfiinţată în anul 2016, avându-l ca reprezentant legal pe inginerul Eugen Popa, reprezentant Aicbac Bacău. Singurul asociat din alt judeţ decât Bacăul este inginerul Gavrilă Tuchiluş, reprezentantul SC Agrimat Matca, judeţul Galaţi.

Ioan Chiriac_b
Ioan Chiriac: “Digitizarea în domeniul agro-zootehnic nu este o poveste, ci o realitate la care trebuie să ne adaptăm continuu cu toţii, indiferent de culoarea părului de la tâmple”.


MAGAZIN LA POARTA FABRICII

Fabrica de procesare a laptelui construită la Sascut va dispune de un magazin de comercializare a produselor la poarta unităţii, acesta fiind deocamdată singurul punct propriu de desfacere. ”Suntem în faza de prospectare a pieţei, dar încă nu putem spune că este luată decizia finală asupra punctelor de vânzare a produselor. {tim că atunci când vrei să prezinţi un produs, eşti întrebat cum arată, cine îl produce, unde este fabrica etc. Aşteptăm perioada mai-iunie, când vom efectua probele tehnologice şi când vom obţine primele produse pe care, de altfel, le vom putea pune la dispoziţia posibililor viitori beneficiari spre a le testa. Este vorba despre lapte de consum, produse acidofile, brânzeturi şi inclusiv unt, sub brandul “Huzur - laptele copilăriei”. Dar, ulterior, ne vom axa pe ceea ce va solicita piaţa. Cât priveşte o eventuală reţea proprie de magazine, deocamdată nu există un asemenea proiect”, menţiona fermierul băcăuan.


Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 4726 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!