Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum trebuie să arate vacile în momentul fătării?

Publicat: 19 aprilie 2010 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

După starea de îngrăşare a fiecărei vaci înainte de fătare, putem prevedea dacă ea va avea probleme la fătare, dacă în lactaţia următoare va face sau nu va face boli metabolice, dacă va putea performa superior în producţia de lapte şi, mai ales, dacă ea va intra în călduri şi să rămână gestantă la termenul optim (trei luni de la fătare).

Click pe poza pentru galerie!

Este stabilit, cel puţin pentru rasa Friză, că vacile prea slabe sau prea grase vor avea dificultăţi la fătare, vor întârzia nepermis de mult să intre în călduri şi să rămână gestante mai repede de 5-6 luni de la fătare, vor contacta boli metabolice (vacile slabe mai ales acidoză, iar cele prea grase cetoze) şi, în nici un caz, nu vor putea produce cantitatea de lapte pe care o pot realiza în conformitate cu potenţialul lor genetic.

În ultimele numere ale revistei noastre am descris, după o broşură editată de Asociaţia crescătorilor de vaci Holstein-Friză din SUA, cum trebuie să arate o vacă la data fătării, notată cu note de la 1 la 5 şi de la 2 la 2,5.

În acest număr redăm fotografiile a două vaci, privite din toate poziţiile, la care starea de îngrăşare a fost notată cu nota 3,0, respectiv cu nota 3,5. Atrag atenţia cititorului să ia aminte cu insisteţă de felul în care arată astel de vaci, pentru că această stare de îngrăşare este cea pe care practica fermierilor cu vaci Friză o recomandă. Aşa trebuie să arate vacile în momentul fătării, pentru a-şi păstra sănătatea şi pentru a putea să performeze la nivel înalt.

 

O vacă de nota 3,0

Pentru ca o vacă să capete nota 3,0 pentru starea sa de îngrăşare, ea trebuie să arate ca cea din fotografia 1. O astfel de condiţie corporală este ideală pentru majoritatea stadiilor de lactaţie, mai puţin pentru cea de dinainte de fătare. Să se observe că, pentru a i se acorda nota 3,0, vertebrele cozii (vertebrele coccigiene) sunt rotunjite, dar şira spinării (coloana vertebrală) mai este încă vizibilă.

Capetele externe ale apofizelor vertebrelor lombare, numite şi „coastele scurte” (marginea osoasă care delimitează partea superioară a flancului) sunt acoperite cu un strat de grăsime, încât aproape că nu mai sunt vizibile. Capetele coastelor scurte sunt rotunjite şi nu ascuţite, aşa cum am observat la vacile notate cu nota 2, respectiv 2,5.

Şoldul (protuberanţa externă a iliumului) şi punctul fesei (protuberanţa ischiumului) nu mai sunt unghiulare, ci rotunjite şi mai puţin proeminente. Ligamentele care leagă oasele bazinului (ilium şi ischium) de coloana vertebrală şi care delimitează suprafaţa crupei, precum şi osul iliumului în lungimea sa (vezi cele două locuri unde se găseşte mâna examinatorului) sunt acoperite cu grăsime dar sunt încă destul de evidente.

Escavaţia delimitată de o parte şi de alta a capătului superior al cozii şi cele două protuberanţe ale ischiumului (punctul fesei) este încă adâncă, dar lipsită de faldurile pe care le face pielea la vacile slabe, notate cu note de la 1,5 la 2,5.

În fotografia 2 avem o vacă notată cu nota 3,5. Aceasta este starea de îngrăşare ideală a unei vaci pe care trebuie să o realizăm la data fătări. Dacă tu, fermierule, vei avea grijă ca toate vacile tale, la data fătării, să aibă o astfel de stare de îngrăşare, notată de la 3,5 la 3,7, atunci vei fi răsplătit cu vârf şi îndesat de către acestea. Ele vor rămâne sănătoase, se vor reproduce corect, nu vor face şchiop decât în mod accidental şi, mai ales, vor performa la nivelul potenţialului lor genetic.

 

Condiţii pentru notarea cu 3,5

O astfel de stare de îngrăşare este ideală pentru perioada în care vaca se găseşte în repaos mamar. Ea este la limita admisibilă, atunci când vaca se găseşte în plină lactaţie. O astfel de stare este ideală şi pentru junincile care se găsesc în perioada de dinainte de fătare.

Caracteristic pentru starea de îngrăşare notată cu nota 3,5 sunt următoarele repere, care pot da indicaţii despre condiţia corporală sau starea de îngrăşare: unghiul şoldului, punctul fesei, osul ilium şi baza cozii, ligamentele care leagă oasele bazinului de şira spinării (acolo unde se găseşte mâna examinatorului) nu mai sunt proeminente, ci doar netede, deoarece sunt acoperite de grăsime.

Capetele apofizelor vertebrelor lombare („coastele scurte”) sunt încă vizibile dar numai sub forma unor ridicături. Escavaţia de la baza cozii, precum şi cele două puncte ale fesei (protuberanţele osului ischium) mai este încă vizibilă, dar nu în acelaşi grad ca la vacile notate cu note de la 1 la 3.

Ca o concluzie, vacile prea grase (cele notate cu notele 4 şi 5, pe care le voi descrie în numărul următor al revistei noastre), precum şi cele notate cu note de la 1 la 3, în momentul fătării, vă vor aduce numai necazuri în lactaţia următoare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 16354 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Boglea Cosmina
|
03. 01, 2019. Friday 12:11
Am o vacă gestanta si termenul este 10 martie si sa lasat burta in jos laptele este galben si gros ce înseamnă?va rog răspuns!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?