Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum se reflectă comportamentul vacilor în eficiența fermei?

Publicat: 23 octombrie 2016 - 20:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tema este una de mare interes, deoarece cunoașterea celor mai importante elemente care se referă la comportamentul animalelor pe care le exploatăm în fermă și cu care interacționăm zilnic ne pot dezvălui informații importante despre starea lor de sănătate și, de ce nu, și despre nevoile lor din viața de zi cu zi. 

Începem cu o definiție simplă, dar explicativă, care ne spune că Etologia animală studiază comportamentul indivizilor din cadrul unei specii, precum și al acestora în relația cu indivizii altor specii și interacțiunea lor cu mediul, la nivel individual, cât și la nivel populațional. Comportamentul nu este altceva decât mișcările, atitudinile, modificările aspectului corporal, manifestările sonore sau chimice pe care le declanșează animalele pentru a-și satisface o serie de necesități - cum ar fi foamea, setea - sau caută să evite o situație care le pune viața în pericol.
La taurine, în mod special, este descrisă o serie întreagă de tipuri de comportament care ne indică, prin observare directă, informații prețioase referitoare la starea de sănătate a animalelor din efectivul exploatat și care ne permit luarea unor decizii importante pentru remedierea unor situații care ar putea cauza imposibilitatea exprimării întregului potențial genetic al rasei pe care o avem în creștere și exploatare.

Comportamentul vițeilor sugari și relația vacă - vițel
În sistemul de exploatare a taurinelor ”mamă alăptantă împreună cu vițelul”, comportamentul animalelor este foarte apropiat de cel natural. În acest tip de exploatare, adică extensiv pe pășune, regăsim toate tipurile de comportament specifice taurinelor. Deoarece dezvoltarea vițelului este extrem de importantă pentru viața productivă a viitorului animal adult, ne vom referi la principalele tipuri comportamentale ale vițeilor.
• Comportamentul vițeilor sugari și relația vacă - vițel este primordial pentru succesul acestui tip de întreținere. Imediat după fătare are loc primul contact între vaca mamă și vițel, prin lins și alăptare și prin comunicare sonoră (muget și mormăit). Instinctul matern este foarte bine dezvoltat la rasele de carne. Linsul poate dura 15-20 de minute și are rol de igienizare, uscare, excitarea filetelor nervoase periferice, a sistemului circulator, efecte deosebit de importante pentru viața ulterioară a vițelului. Principalul indiciu după care vaca își recunoaște vițelul este contactul olfactiv cu regiunea posterioară a vițelului.
• Un alt comportament crucial pentru dezvoltarea vițelului este cel nutrițional. Suptul, esențial pentru dezvoltarea vițelului, poate fi și dăunător când se manifestă ca supt reciproc, situație în care el devine neproductiv și are urmări negative biologice, economice și sanitare. În primele zile de viață, vițelul suge de șase-opt ori pe zi, la sfârșitul primei luni de șase ori pe zi iar la vârsta între două și șase luni, frecvența suptului este de două-trei ori pe zi iar la 6-8 luni de două ori pe zi. Durata unei reprize de supt variază între 10 și 12 minute. Acest tip de comportament în sistemul mamă alăptantă și vițel este unul natural, care creează o legătură psihică între mamă și vițel cu rol major în dezvoltarea ulterioară a acestuia și în asigurarea stării de sănătate a vițelului.
• Comportamentul social arată nevoia vițeilor de fi în contact cu alți viței și intenția acestora de joacă, în care se regăsesc alte tipuri comportamentale importante pentru dezvoltarea ulterioară a animalului, cum este comportamentul de agresivitate, cel interindividual ierarhic, comportamentul teritorial și, nu în ultimul rând, cel sexual. Manifestările caracteristice fiecăruia dintre aceste tipuri comportamentale induc acumularea de experiență și o dezvoltare corporală și psihică armonioasă a vițelului.
• Comportamentul sexual la tineretul taurin apare odată cu maturitatea sexuală și se manifestă sub forma salturilor de joacă, chiar și la vârsta de 2-3 luni. La 6 luni se face separarea vițeilor pe sexe. Creșterea în comun a vițeilor de ambele sexe până la 6 luni determină apariția și manifestarea actelor comportamentale specifice bovinelor, cum sunt excreția, odihna, somnul, comportamnetul agresiv, ierarhizarea socială, teritorialitatea și explorarea. Toate acestea duc la dezvoltarea normală a animalelor și la o interrelaționare corectă cu mediul și permit exprimarea caracterelor de rasă și succesul economic în exploatare.

Asociația Aberdeen Angus România
E-mail: office@aberdeenangus.ro
www.aberdeenangus.ro


PRINCIPALELE TIPURI COMPORTAMENTALE LA TAURINE:
- îngrijirea vițelului;
- comportamentul nutrițional sau metabolic;
- comportamentul de excreție (defecare, micțiune);
- comportamentul de odihnă și de somn;
- comportamentul social (deosebit de important pentru taurinele de carne);
- comportamentul de agresivitate;
- comportamentul interindividual ierarhic;
- comportamentul teritorial;
- comportamentul de confort;
- comportamentul sexual sau reproductiv (de asemenea extrem de important);
- comportamentul explorativ sau de investigare;
- rumegarea și jocul.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 829 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!