Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CUM se pregătesc crescătorii de ANIMALE pentru sezonul RECE

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 01:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un crescător de animale prevăzător n-ar trebui să se teamă prea tare de temperaturile scăzute din timpul iernii. 

Asigurarea unor condiţii optime de adăpost, alături de o alimentaţie corespunzătoare a vacilor pe timp de iarnă reprezintă aspecte esenţiale pentru evitarea problemelor de sănătate a şeptelului, cât şi pentru a obţine în continuare producţiile de lapte scontate. 

Având încă proaspete în memorie amintirile iernii precedente, când în ţara noastră au fost înregistrate temperaturi negative extreme în multe zone, am dorit să vedem cum s-au pregătit crescătorii de animale pentru anotimpul rece. În acest scop am stat de vorbă cu câţiva fermieri din diferite judeţe ale ţării.

VASLUI

Hrană îndestulată, microclimat atent controlat

Vasile Cosma din Bârlad, judeţul Vaslui, susţine că în perioada iernii foloseşte în alimentaţia vacilor silozuri şi concentrate. “Le dau animalelor silozuri de porumb, fân de lucernă, concentrate din porumb, şroturi de floarea-soarelui şi de soia, la care adaug şi tărâţe de grâu. Cantitatea o creştem un pic iarna, astfel încât să le mai rămână puţin în hrănitoare, în ideea că mai bine să fie hrană în plus decât să fie pe minus şi să sufere animalul?”, declară fermierul vasluian.
Cât priveşte adăposturile, Vasile Cosma este atent ca toate încăperile să fie verificate în perioada caldă şi eventual reparate astfel încât să fie cât mai bine izolate şi să nu existe pierderi mari de temperatură. “Este important să păstrăm o temperatură adecvată în adăposturi, verificăm în permanenţă să avem valori pozitive cât mai mari. Aici trebuie să fim atenţi inclusiv la lucruri simple, cum sunt deschiderea uşilor, să nu se formeze curenţi de aer rece. Obligatoriu, iarna trebuie să fim mai grijulii cu animalele, supraveghind atât vacile, dar şi instalaţiile de muls şi reţeaua de apă, care pot fi afectate de scăderea temperaturilor”, spune Vasile Cosma.
Fermierul sucevean deţine o exploataţie de 70 de exemplare din rasa Holstein, respectiv lucrează aproximativ 100 de hectare de teren agricol pentru asigurarea furajelor necesare creşterii animalelor.

vaci.iarna.1_b

ALBA

De frig ne putem proteja, de caniculă ba

Pe Nicolae Stănescu, crescător de animale din Teiuş, judeţul Alba, îl îngrijorează mai mult temperaturile caniculare decât frigul iernii. În opinia sa, crescătorul de vaci se poate proteja mai uşor de frig decât de căldură. “Din experienţă am observat că vacile rezistă mai bine la temperaturi mai scăzute comparativ cu cât de mult le poate afecta canicula verii, când câteodată de abia mai pot respira, fiind supuse unui stres foarte mare. Uneori, este mai greu să asiguri condiţii bune vara decât iarna. Sigur că şi pe timp de iarnă trebuie să asigurăm temperaturi rezonabile şi să monitorizăm permanent starea animalelor. Astfel, trebuie să urmărim să nu le îngheţe sfârcurile. Eu, de exemplu, folosesc doar aşternuturi naturale de paie. Am observat că cimentul, betoanele, în general, nu le fac bine deloc vacilor pe timp de iarnă”, explică Nicolae Stănescu.
Un factor important este dispunerea animalelor în adăposturi. “Pe timpul anotimpului rece, vacile pot fi întreţinute în sistem legat ori în sistem liber. În funcţie de mărimea adăpostului şi de organizarea interioară a spaţiului, întreţinerea legată a vacilor se poate face în mai multe moduri. În orice situaţie însă, recomandarea este ca vacile să aibă suficient loc atât pentru a se odihni, cât şi pentru a se putea mişca. În caz contrar, animalele devin stresate, ceea ce nu este bine”, spune Nicolae Stănescu.
Cum îşi furajează interlocutorul nostru animalele pe timp de iarnă? “Vă spun sincer că la mine în exploataţie hrana pe timp de iarnă e aproape aceeaşi cu cea folosită vara. Deoarece pentru mine cel mai important este altceva, şi anume să cauţi să diminuezi cât mai mult, fie iarnă, fie vară, din disconfortul animalelor. Cel mai greu pentru o vacă este atunci când aceasta are ugerul plin cu 25 de litri de lapte. În acel moment, animalul caută să meargă la sala de muls, după care, cu organismul slăbit se duce la adăpătoare, mai linge nişte săruri minerale şi începe să mânânce. Dacă vaca se bucură de acest circuit în permanenţă, fără eforturi, fie iarnă, fie vară, atunci aceasta nu va suferi şi va continua să fie la fel de productivă”, susţine fermierul.
Nicolae Stănescu administrează societatea Stazoo SRL, compusă dintr-o fermă de 300 de vaci Holstein, respectiv două sute de hectare de teren agricol.

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect citiţi în Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de COSMIN TRIF

Vizualizat: 499 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!