Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum se poate prevedea dacă o vacă va putea performa superior în lactaţia următoare?

Publicat: 08 iulie 2010 - 15:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

După starea de întreţinere a vacilor (condiţia corporală) la data fătării, se poate prevedea dacă o vacă va produce lapte la potenţialul ei genetic şi mai ales dacă ea va rămâne gestantă la termenul optim, în lactaţia următoare.

Click pe poza pentru galerie!

Dacă vaca este prea grasă sau prea slabă, în momentul fătării, aceasta, în mod sigur, va avea mari probleme cu reproducerea şi cu producţia de lapte în lactaţia următoare. Niciuna dintre ele nu va performa la potenţialul ei genetic. Cea care este prea grasă nu va mânca destul după fătare pentru a recupera substanţele care trec în lapte şi atunci nu va avea din ce să producă lapte, iar cea care este prea slabă nu are rezerve de energie în corp pentru a susţine sinteza laptelui în primele două luni după fătare.

Se ştie că în primele 40-50 de zile după fătare o vacă, oricât de mult ar mânca ea, nu va putea suplini cantitatea de substanţe nutritive care ies din corpul ei prin lapte. Din această cauză, astfel de vaci vor contracta boli metabolice (mai ales cetoze, dar şi acidoze), care se repercutează în activitatea ovarului, blocându-i funcţiile (călduri întârziate, şterse şi implantarea improbabilă a embrionului în uter). În consecinţă, ele nu vor intra în călduri şi nu vor rămâne gestante decât după 5-6 luni de la fătare.

 

Notarea condiţiei corporale

Starea de întreţinere a vacilor sau condiţia lor corporală se notează cu puncte de la 1 la 5. Prin urmare, fermierul trebuie să ştie să noteze starea de întreţinere a vacilor şi în funcţie de aceasta să recurgă la o alimentaţie adecvată pentru a aduce condiţia corporală la o astfel de stare de întreţinere, încât acestea, la data fătării, să nu poată fi notate cu mai mult de 3,5 până la 3,7 puncte.

În numărul trecut al revistei am redat fotografiile a două vaci care aveau condiţia corporală dusă la limite extreme: o vacă foarte slabă notată cu 1,5 puncte şi cealaltă foarte grasă notată cu nota 5. În acest articol redăm fotografiile altor două vaci, după o broşură editată de Asociaţia crescătorilor de Holstein din USA.

 

NOTA 2

Condiţia corporală la prima dintre ele (fig. 1) este notată cu nota 2. Nota este acordată după aspectul trenului posterior văzut din toate laturile. Să se observe din fotografie că scobitura (depresiunea), dintre baza cozii şi punctul fesei (unghiul extern al ischiului) este foarte adâncă, iar vertebrele cozii şi a sacrului sunt încă foarte evidente. Protuberanţele osului ischiului sau punctul fesei, osul ilium care delimitează lateral bazinul precum şi unghiul extern al iliumului (şoldul) sunt foarte evidente.

Ligamentele care leagă bazinul de coloana vertebrală (situate acolo unde în fotografie se vede prima mână a examinatorului) sunt foarte evident şi pot fi delimitat prin palpare. Apofizele externe ale vertebrelor lombare sau cum li se mai spune „coastele scurte”, care constituie bolta flancului (situate în fotografie acolo unde se găseşte a doua mână a examinatorului) sunt lipsite de grăsime şi pot fi încă numărate visual.

O astfel de stare este notată cu nota 2. Ea nu este de dorit să fie prezentă la vacile care se găsesc în preajma fătării. Astfel de vaci pot să fie sănătoase, dar ele, în mod sigur, vor avea probleme de reproducere după fătare, iar producţia de lapte nu se va realiza la potenţialul ei genetic.

 

NOTA 2,5

În figura 2 redăm fotografia luată de pe toate laturile corpului, a unei vaci a cărei stare de întreţinere (condiţia corporală) este notată cu 2,5 puncte.

Să se observe că depresiunea dintre baza cozii şi oasele ischiumului este foarte accentuată dar ea este ceva mai plină cu grăsime decât la cealaltă vacă descrisă mai înainte. Ligamentele care leagă bazinul de coloana vertebrală (acolo unde se găseşte mâna examinatorului care le palpează) sunt încă evidente şi pot fi delimitate cu mâna, prin palpare. Apofizele transverse ale vertebrelor lombare (“coastele scurte”) situate deasupra flancului sunt încă evidente la capătul lor lateral. Vertebrele cozii pot fi încă observate dar nu mai sunt atât de delimitate unele de altele ca la vaca cealaltă.

Protuberanţele iliumului, şoldului şi a ischiului (punctul fesei) sunt încă evidente dar mai şterse decât la vaca descrisă anterior şi notată cu nota 2 (compară aspectul acestora cu fotografia vacii foarte slabe din articolul publicat în numărul trecut al revistei noastre). Vacile care sunt în această situaţie se notează pentru condiţia corporală cu nota 2,5. O astfel de stare de întreţinere este caracteristică vacilor Friză care se găsesc în plină lactaţie. Notăm însă, că ideal ar fi ca o astfel de condiţie corporală să nu existe în fermă la mai mult de 10% din totalul vacilor.

Subliniem că o astfel de stare de întreţinere notată cu nota 2,5 nu trebuie să se găsească la nici o vacă din rasa Friză în preajma fătării, pentru că producţia de lapte şi reproducţia va avea de suferit în lactaţia următoare.

 

NOTELE 1,5; 3; 4 şi 5

În figura 3 redăm fotografia a patru vaci aflate în stare de întreţinere diferită şi notată cu note de 1,5; 3; 4, respectiv 5. Pentru a căpăta deprinderea de a aprecia şi mai ales de a nota cu siguranţă prin inspecţie vizuală condiţia corporală a vacilor din ferma dumneavoastră, vă sfătuiesc să faceţi următorul exerciţiu: să comparaţi în mod repetat şi în perioade diferite, aspectul şi notarea vacilor din figura 3 cu aspectul vacilor redate în figurile 1 şi 2.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 3782 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
anonim
|
05. 16, 2014. Friday 18:38
Cum pot sa stiu daca o vitica li este a fata sau nu dupa calculele mele mai are o luna dar nu se cunoaste nu lasa pulpa ce pot sa fac
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?