Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CUM SE FACE! Monta naturală liberă pentru înscrierea în COP

Publicat: 23 septembrie 2022 - 17:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La adunarea generală a Asociației OVIS BANATIM, cei aproape 100 de crescători de ovine au aflat că e posibil ca de anul viitor sprijinul cuplat pentru ovine (SCZ) să fie acordat numai celor înscriși în COP. 

Mulți oieri cu efective de ovine necuprinse în COP s-au arătat dispuși ca din această toamnă să se înscrie într-un Registru genealogic pentru Controlul originii și producțiilor (COP).

 

CÂND PROGRAMĂM MONTELE?

 

Cei interesați au fost informați că primele acțiuni importante sunt identificarea corectă a ovinelor și practicarea unui sistem de montă care să permită cunoașterea părinților.
Pentru buna desfășurare a activităților de control al performanțelor productive s-a precizat că montele trebuie programate în perioada 1 septembrie - 5 octombrie (35 de zile), perioadă care corespunde cu două cicluri sexuale la oaie (un ciclu apare la 16, până la 18 zile).
La auzirea acestor vești participanții au început să se agite și să vocifereze mai mult sau mai puțin argumentat...

monta la ovine 01_b

 

O PERIOADĂ DIFICILĂ ÎN FERME

 

După o vară foarte secetoasă cum vom pregăti oile pe pășuni pârjolite de soare pentru a începe monta la 1 septembrie, dar mai cu seamă ce sistem de montă ar trebui să aplicăm ca la fătare să cunoaștem ambii părinți?

Suntem tare obosiți și după o perioadă lungă de păstorit sunt puține șanse să angajăm persoane care să ne ajute să practicăm monta naturală dirijată, sistem care necesită depistarea oilor în călduri cu ajutorul berbecilor încercători cel puțin dimineața, dar și seara, apoi introducerea oilor depistate în boxe (una până la patru oi per boxă), unde sunt berbeci nominalizați după o listă de potrivire a perechilor.
Acest sistem necesită un consum mare de muncă pentru depistarea, introducerea în boxe și eliberarea oilor montate, dar se obțin indici de reproducţie superiori și totodată se cunosc părinții mieilor.

 

2 TIPURI DE SISTEME DE MONTĂ

 

1. Monta naturală în harem se practică de către crescătorii care au pășunea parcelată și îngrădită cu plasă de sârmă cu ochiuri mari, asigurând un berbec pregătit și viguros de aceeași rasă și varietate la 40-50 de oi.
În România însă, majoritatea crescătorilor de oi nu au pășunile parcelate și îngrădite ca să aplice această metodă cu consum redus de muncă și eficientă reproductiv.

2. Monta naturală dirijată în harem, practicată în saivan sau șopron este o variantă pe care au aplicat-o în anii anteriori unii oieri care nu au pășunea parcelată. În aceste spații protejate au organizat boxe mari (12x12 m), unde la un berbec pepinier sau repartizat 30-40 de oi pentru montă, după o listă de potrivire a perechilor. Fiecare grup este furajat la discreție, cu concentrate și fibroase, pe toată perioada de montă de 35-40 de zile.
Cei care au practicat acest sistem de montă au obținut o rată de oi fătate, de rasă Țurcană, de numai 75-85%, dar cu costuri ridicate de întreținere, greu de suportat în acest an dificil.

monta la ovine 02_b 

SOLUŢIA: TESTUL DE FILIAŢIE

 

Tot mai mulți oieri își pun întrebarea: Ce sistem de montă vom practica pentru a cunoaște părinții mieilor într-o perioadă cu crize severe de forță de muncă și de furaje? Știința răspunde: monta naturală liberă, dar cu aplicarea testului de filiație (identitate).

La ora actuală, singurul laborator de cercetare din România care realizează teste de filiație la speciile de animale de fermă este “Laboratorul de genomică, ameliorare, biodiversitate şi eredopatologie moleculară animală” din cadrul Institului de Științele Vieții de la USAMV Cluj-Napoca. Acest laborator este condus de CS1 dr. ing. Valentin Bâlteanu.
Un preț estimativ per probă este de 20 euro, dar poate varia în funcție de numărul de probe trimise pentru analiză.

CINE ŞI CUM RECOLTEAZĂ PROBELE PENTRU ANALIZA ADN? şi de ce TESTAREA ADN ESTE UNICĂ?
Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-30 septembrie 2022! Revista în format electronic AICI!

METODĂ NEAGREATĂ DE OIERI
Sincronizarea căldurilor prin tratamente hormonale și inseminarea artificială, deși asigură avantaje genetice deosebit de importante, nu este o metodă agreată de oierul român fiind costisitoare și necesitând prezenţa unei persoane specializate.


un articol de
IOAN PĂDEANU
VALENTIN BÂLTEANU

Vizualizat: 480 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?