Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum scoatem CEL MAI BUN LAPTE din PĂŞUNE?

Publicat: 24 mai 2017 - 12:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PĂŞUNATUL CU MĂSURĂ! Iarba proaspătă de pajişte este un furaj complex din punct de vedere al calităţii şi cel mai eficient dintre sortimentele de furaje cunoscute (de 2,5 ori mai ieftin faţă de porumbul însilozat sau de trei ori faţă de iarba însilozată).

Realizarea acestui deziderat este condiţionată de o bună gestionare a modului de folosire a pajiştilor, ce reprezintă resursa naturală de hrană animală cea mai importantă în zonele rurale.

Una dintre cauzele principale ale degradării (mai ales de natură floristică) a pajiştilor permanente din ţara noastră o constituie păşunatul liber extensiv sau continuu, prin prezenţa permanentă a animalelor pe toată suprafaţa de pajişte.

vaca-la-pasune-02_b

Păşunatul în exces înseamnă producţie mai mică de lapte, , spun specialiştii. 
"În timpul păşunatului prin rotaţie, animalele rămân pe păşune 4-6 zile, timp suficient pentru consumul masei verzi existente. Dacă utilizarea unei parcele durează mai mult timp, producţia de lapte scade în următoarea proporţie: după două zile de păşunat, producţia de lapte este maximă (100%); după patru zile, scade la 95%; după 6 zile, la 90%; după 8 zile scade la 85%", explică prof. Nicolae Dragomir într-un articol publicat în revista Ferma.

Potrivit acestuia, reducerea producţiei de lapte este determinată de scăderea producţiei de masă verde spre sfârşitul perioadei de refacere a plantelor după păşunat, care variază în cazul pajiştilor permanente între 35 şi 40 de zile.

Cum putem estima producţia de masă verde a unei pajişti, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 3878 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?