Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CUM SĂ MULGI ŞI OILE ŞI SĂ SUGĂ ŞI MIEII!

Publicat: 05 mai 2020 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pandemia de CoVid-19 pune la grea încercare crescătorii de ovine. Ne-am gândit la câteva strategii de organizare a activităţilor în stâne pentru a trece mai uşor prin această criză.

Ovine_b

După o perioadă favorabilă de vânzare a mieilor la export, în ultimele șase luni, la începutul lui aprilie, prețul mieilor pe kg greutate vie a început să scadă în paralel cu cererea tot mai redusă.

Acum oierii sunt în dilemă

Cum să împace și capra, și varza! Mai precis: să sugă și mieii, dar să mulgă și oile? Această variantă tehnologică se bazează pe formarea unor reflexe condiționate ale mieilor sugari cruzi și ale oilor mame începând de la o lună după debutul fătărilor. Astfel, oile mame se lasă să iasă una câte una în padoc sau pe o pășune în apropierea saivanului, iar miei se rețin forțat la ușă câteva zile în saivan, unde primesc la discreție concentrate și fân de otavă. În perioada de separare, oile mame se furajează în padoc sau pe pășunea din apropierecu 0,4-0,5 kg amestec de concentrate și 1-1,5 kg fibroase (fân sau paie de ovăz).

Ce facem dacă rămânem cu mieii în stână?

Dar să revenim la realitățile momentului. După sărbătoare de Paști este posibil ca mulți oieri sa rămână in ferme cu o mare parte dintre berbecuții și mieluțele reformate și cu mai puțini mulgători dispuși să riște.
O variantă verificată ar fi să ținem mieii, în continuare, în saivan și să mulgem oile o dată pe zi. Mieii obișnuiți să rămână în saivan încă o lună după fătare au reflexul condiționat și primesc la discreție concentrate și fibroase. După 7-8 ore, oile mame revin în saivan și mieii pot să sugă lapte până a doua zi dimineața. O asemenea variantă, pe care am promovat-o și cu altă ocazie, este recomandată pentru oierii cu efective de ovine mai mari.

Ovina_b

Lui Gheorghe Plitea i-a reuşit

Este oare fezabilă? Crescătorul de oi Gheorghe Plitea din Gârbova de Sebeș jud. Alba, premiat ca fermier pe locul III în anul 2019, a aplicat această variantă anul trecut și dorește să o aplice și în acest an. Crescător de oi cu inițiativă și dornic să aplice soluții noi tehnologice și eficiente, a respectat ca la carte această variantă tehnologică. Astfel, la 1,5-2 luni de la începerea fătărilor a reținut forțat în saivan mieii destinați pentru îngrășare și a scos afară oile mame. Acești miei au primit în saivan după separarea de oile mame 0,4-0,7 kg granule cu 15-16% PB și fân de lucernă la discreție. La ora 16 oile mame au fost mulse, revenind 0,35 l lapte pe oaie în stabulaţie, iar în perioada de pășunat 0,4-0,5 l.
Oierul nostru a separat 500 miei destinați pentru îngrășat, cu o greutate de 15-17 kg, și în 50 de zile a realizat un spor de 220 g/zi, mult mai mare comparativ cu mieii scoși la pășune (80-100 g pe zi), reușind să livreze la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie miei cu o greutate de 27-28 kg de calitate bună, foarte bine plătiți. În funcție de cererea pieței, de durata de separare, de îngrășare și muls, perioada se poate prelungi până mieii ating 35-40 kg.

CINCI REGULI ESENŢIALE

În principiu, pentru a aplica această variantă tehnologică trebuie să:

  1. Obișnuim mieii destinați pentru îngrășare să rămână în saivan pe durata cât oile pășunează zilnic;
  2. Oile mame vor pășuna pe o pășune de calitate din apropierea saivanului și se mulg doar o dată la 7-8 ore de la separarea de miei;
  3. Asigurăm pentru fiecare miel, din timp, 0,6-1 kg pe zi concentrate cu 14-18 PB, de preferat granule, și 0,4-0,5 kg fân de foarte bună calitate;
  4. Primenim zilnic așternutul cu 0,3-0,4 kg paie uscate/mp și o dată pe săptămână se dezinfectează cu var praf (300 g/mp și apoi udat cu o stropitoare fină, după care se acoperă cu paie;
  5. Vaccinăm mieii contra anaerobiozelor ovinelor.

Aplicând această variantă tehnologică, avem șansa să producem miei grei de calitate devreme, să obținem și lapte și să fim eficienți într-o perioadă mai dificilă.


DOUĂ ÎNTREBĂRI MACINĂ CRESCĂTORII

Mulți oieri care întrețin oile pentru producția de carne și lapte sunt dezorientați.

  1. Dacă vând surplusul de miei (berbecuți și mieluțe reformate) de Paști, cu cine mulg oile? O parte din ciobani renunță la meserie.
  2. Dacă las mieii să sugă până se autoînțarcă (iulie-august), de unde venituri ca să supraviețuim financiar până atunci?


E prima dată când arabii cumpără din România miei de lapte!

De teama noului coronavirus, şoferii refuză să transporte mieii către statele europene. Crescătorii români stau cu animalele pe fermă şi cheltuielile cu întreţinerea pe stabulaţie cresc de la o zi la alta. 

ÎN STÂNELE AFECTATE DE SECETĂ, MIEII BEHĂIE A SĂRĂCIE!

În zonele afectate puternic de secetă, unii oieri se găndesc să-şi lichideze animalele! În localitatea tulceană Grindu, păşunea e arsă de soare şi de vânt! Mieii nevânduţi, din cauza pandemiei, behăie a... sărăcie.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 3127 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?