Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să creşti cele mai bune oi de carne?

Publicat: 28 octombrie 2020 - 10:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii pariază pe tineretul ovin pentru carne! Află avantajele şi cerinţele celor mai performante rase de oi de carne din Europa: Texel şi Beltex!

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Lipsa forţei de muncă din fermele de ovine i-a determinat pe mulţi crescători să se orienteze mai mult spre producţia de carne.

 

ROMÂNIA, ÎN TOP 3 UE

 

După ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii din UE, Spania deţine primul loc la efective, urmată fiind de România şi Grecia. Marea Britanie a importat anual 250-300.000 tone de carne de ovine din Noua Zeelandă şi Australia, cantitate valorificată în cea mai mare parte în ţările din vestul Europei. Este posibil ca România, membră a UE, să devină în această situaţie un partener important care să exporte mieii îngrăşaţi, în condiţii avantajoase de preţ.

 rase de oi de carne_b

 

FERMIERII SE REORIENTEAZĂ spre OI de CARNE

 

Carnea provenită de la tineretul ovin îngrăşat prezintă însuşiri organoleptice şi dietetice superioare, prin conţinutul bogat în amino-acizi (omega 3, 6), biostimulenţi ce îi conferă o valoare culinară şi comercială deosebită.
O mare surpriză pentru mine, în această vară, a fost faptul că mulţi oieri s-au interesat de unde pot cumpăra berbeci din rase specializate pentru carne, pentru a produce mieii hibrizi (metişi) cu o parte din efectivul de oi mame (maxim 50%), mai căutaţi la export şi mai bine plătiţi.
Trecem în revistă avantajele şi dezavantajele a două rase de ovine, Texel şi Beltex, cele mai performante pentru producţia de carne din Europa.

 

TEXEL - O RASĂ DE NOTA 10

 

Rasa se bucură de mare popularitate în rândurile crescătorilor de oi vest-europeni care produc miei hibrizi, cu conformaţia carcaselor în categoria S sau E.

1. Cerinţe faţă de hrană şi mediu. Este o rasă specifică pentru păşunat, dar preferă pajişti de calitate cu 30-35% trifoliene şi masă verde la discreţie, însă se poate creşte intensiv, cu succes, şi în adăpost.
Provenind dintr-o insulă cu umiditate ridicată şi temperaturi moderate, s-a adaptat doar în zonele mai umede şi răcoroase din vestul Europei.
În ţara noastră, ar putea fi crescută în zonele depresionare din Munţii Carpaţi, pe păşuni cultivate sau permanente, ameliorate şi cu supliment de concentrate (0,5-0,7 kg/cap şi zi). Nu suportă temperaturile peste 300C, refuzând să mai păşuneze şi frecvent face afecţiuni pulmonare cu efecte grave.
Este una dintre cele mai pretenţioase rase de ovine şi mai sensibile la boli. În Belgia este catalogată ca oaia medicului veterinar, pentru că este necesar să fie supravegheată sanitar-veterinar îndeaproape, iar tratamentele şi vaccinurile trebuie făcute la timp conform protocoalelor. Dar... merită!

rase de oi de carne_b

2. Caractere morfo-productive şi de reproducere. Constituţia este tipic robustă, corpul armonios, cu conformaţie specifică oilor de carne.

• Caracterele specifice sunt: botul de culoare gri închis până la negru, jar (păr) scurt argintiu şi gros care acoperă tot capul (golaş), urechile mici purtate lateral, picioarele până la trunchi acoperite cu jar alb. Gâtul şi, mai ales, trunchiul sunt foarte largi, cu toate regiunile bine îmbrăcate în musculatură.
Oile sunt bine acoperite cu lână albă, iar cusătura cojocului este semi-descheiată, acesta fiind compus din şuviţe cu o lungime de 15-20 cm, cu diametrul fibrelor de 37-38 microni. Producţia anuală de lână nespălată pe oaie este de 4,5-6 kg, iar la berbeci de 7-10 kg, cu un randament la spălare de 60%.

• Prolificitatea ridicată (150-190%), precocitatea sexuală excepţională (tineretul se introduce la montă la 8-10 luni) şi sezonul lung de reproducţie fac posibilă organizarea intensivă a reproducţiei la această rasă.

3. Răspândire. Rasa Texel se creşte în mare număr în Olanda, Belgia şi Regatul Unit al Marii Britanii unde ocupă locul al doilea după rasa Suffolk, apoi în Irlanda, Franţa, Italia, Ungaria, Cehia, Brazilia şi Argentina.
În Franţa, care deţine 360.000 oi Texel, berbecii sunt testaţi după descendenţi (index de încrucişare) şi cei amelioratori sunt utilizaţi la inseminări artificiale, pentru a produce hibrizi performanţi pentru carne, cu rasele autohtone.
La noi în ţară s-au importat berbeci Texel la ICDCOC Palas Constanţa şi la Institutul de Montanologie Cristian Sibiu, unde s-au obţinut rezultate spectaculoase la hibrizii Texel x Merinos de Palas (+22% la smz), la hibrizii Texel x Ţigaie (+12,5%) şi la hibrizii Texel x Ţurcană (+9,83%) cu un consum specific de furaje mai mic cu 14-16% şi un raport superior oase-carne (1/4,3).
Dar rata de supravieţuire a berbecilor Texel a fost mai mică în comparaţie cu cea a berbecilor autohtoni.

 

BELTEX, OAIA DE TOP MONDIAL

 

Aceasta se găseşte în efective mari în Marea Britanie şi Irlanda, crescută în rasă pură sau pentru încrucişări, dar începutul formării ei a fost în Belgia, unde, pe un nucleu de ovine Texel importate din Olanda, s-a aplicat un program de ameliorare în direcţia producţiei de carne.
Acum şaizeci de ani, din Belgia, s-a adus în Regatul Unit al Marii Britanii un efectiv selecţionat important, pe care s-a continuat prin metode ştiinţifice ameliorarea pentru producţia de carne, rezultând o nouă rasă – Beltex, considerată de top pentru producţia de carne.

În perioada actuală ambele rase sunt folosite pentru a produce carcase bine conformate cu o proporţie mare a masei musculare, ce se încadrează peste 90% în clasa superioară S.
Merită să încercăm şi noi!

rase de oi de carne_b 

 

RASA TEXEL - PE SCURT

 

Talia la berbeci este în medie de 75-80 cm, iar la oi de 68-72 cm. Greutatea corporală la oi este de 70-88 kg, iar la berbeci, în medie, de 100-130 kg. Greutatea corporală a mieilor la 3 luni atinge 35 kg, la 6 luni-50 kg, iar la 12 luni-65-70 kg. Sporul mediu zilnic la mieii din fătare dublă este 275 g/zi, iar la cei din fătarea simplă 320 g/zi. Randamentul la sacrificare la tineret îngrăşat depăşeşte 60%, iar la oi adulte de 55%.

BELTEX VERSUS TEXEL
Rasa Beltex se deosebeşte de rasa Texel prin lâna mai scurtă (7-9 cm) şi mai fină, abdomenul golaş şi pulpele din spate descinse şi mai bine dezvoltate. Sporul mediu zilnic la rasele Texel şi Beltex este de 280-300 g/zi la mieii întreţinuţi numai pe păşune, cu masă verde la discreţie, şi de 380-430 g/zi la mieii îngrăşaţi intensiv.
Click AICI pentru a afla mai multe informaţii despre mieii hibrizi pentru carne.

Vizualizat: 4835 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?