Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să ai o fermă de capre profitabilă?

Publicat: 21 august 2020 - 17:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Reforma corectă a efectivului de capre este esenţială pentru o turmă profitabilă. Ferma te învaţă regulile înlocuirii animalelor, prin achiziţie sau cu ieduţe din ferma ta!

O acţiune importantă, necesară înaintea fiecărui sezon de reproducţie, este reforma unei părţi din efectivul de capre, care nu sunt economice (10-15%), şi înlocuirea cu ieduţe selecţionate din ferma proprie sau cumpărate de la fermieri care cresc capre cu o genetică superioară. De asemenea, pe parcursul activităţii productive există pierderi prin mortalităţi şi sacrificări de necesitate (2-3%), ce trebuie înlocuite dacă dorim să păstrăm acelaşi număr de animale. Un ultim caz este opţiunea crescătorului de a mări efectivul de capre.
Toate depind de viziunea fermierului şi de fondurile disponibile.

 

Regulile înlocuirii în ferma de capre

La un efectiv constant şi un procent de reformă prea mic, nu vom putea înlocui suficiente capre şi vom fi obligaţi să ţinem în continuare animale care nu ne aduc profit.
Dacă procentul de reformă este prea mare, efectul este scăderea producţiei de lapte pentru că primiparele vor produce mai puţin, iar când le vom reforma, vom avea nevoie de un număr mare de ieduţe pentru a le înlocui.
În efectiv se înlocuiesc pierderile, caprele bătrâne, cu producţii mici de lapte, cu boli cronice, cele care nu au fătat doi ani la rând, etc. La acestea mai putem adăuga caprele cu care dorim să mărim efectivul sau animalele înlocuite pentru a exercita presiune de selecţie (2-3%), adică schimbăm mai multe capre din efectivul nostru cu ieduţe cu genetică ridicată.

 ferma de capre ok_b

Stabileşte obiective pentru afacerea ta!

Selecţia are o puternică influenţă asupra modului cum va arăta turma, iar dacă s-a realizat corect, va influenţa pozitiv veniturile fermei.
Este important să ştim că trebuie să stabilim doar câteva obiective principale, altfel, cu cât sunt mai multe ţinte, cu atât rata de progres este mai mică. Prin urmare este necesar să identificăm şi să urmărim caracterele importante pentru afacerea pe care o conducem.
Un obiectiv de selecţie ar trebui să fie măsurabil şi pentru a-i putea aduce îmbunătăţiri într-un anumit interval de timp.

 

Ferma de capre: 3 elemente utile la cumpărare

Când cumpăraţi ţapi sau capre pentru reproducţie, aveţi trei instrumente principale care vă ajută să alegeţi caprinele cu potenţial productiv bun:

  1. Informaţia pe care o putem obţine din literatura de specialitate sau de la alţi crescători cu experienţă. Este bine să ştim ce fel de capre ne dorim (rasa, producţia etc).
  2. Selecţia vizuală este rapidă, eficientă, dar şi costisitoare, dacă urmărim un număr mare de caractere la un animal. Problema e că selecţia vizuală se face după fenotip (cum arată), acesta fiind dat de interacţiunea genotipului cu mediu, deci nu putem şti care va fi adevărata valoare genetică a caprei. Dintre ceilalţi factori care pot influenţa modul cum arată animalul, amintim: tipul fătării, adică dacă provine din fătare dublă sau multiplă, vârsta mamei în momentul fătării, sezonul în care a fost fătat, furajul cu care a fost crescut, etc. Variaţia în cadrul grupului este mai mare dacă acestea sunt crescute în condiţii optime, decât dacă au avut probleme de sănătate sau de nutriţie, care tind să le uniformizeze şi vor da erori în aprecierea vizuală.
  3. Analiza datelor înscrise în Registrul Genealogic al rasei este esenţială. Dacă ochiul poate înşela, datele despre creşterea, producţia şi reproducţia caprei, vor înlătura orice incertitudine şi vor completa informaţiile de care avem nevoie.

 capra bolnava canva.com_b

Achiziţia trebuie urmată de adaptare

Atunci când cumpăraţi capre pentru a îmbunătăţi genetica efectivului dumneavoastră, este important să ştiţi că le puteţi duce într-un mediu semnificativ diferit de cel în care au crescut şi au performat. Când spunem mediu, nu ne referim doar la condiţiile de temperatură, umiditate, gaze nocive, etc., ci la complexul de factori tehnologici aplicaţi în ferma pe care o deţineţi.
O schimbare rapidă a mediului poate duce la stres, la afectarea potenţialului de producţie şi reproducţie sau chiar la moarte, motiv pentru care este recomandabil să aplicăm un program de obişnuire cu noile condiţii de mediu. Altfel, chiar dacă animalul are o genetică superioară, nu îşi exprimă adevăratul potenţial.

SELECŢIA ŢAPILOR: CHEIA PRODUCTIVITĂŢII
Chiar dacă acurateţea înlocuirii caprelor creşte productivitatea efectivului, selecţia ţapilor este adevăratul motor al ameliorării populaţiei de capre. Explicaţia e simplă: pe parcursul vieţii productive, de la o capră se pot obţine 6-12 iezi, în timp ce de la un ţap se obţin 60-100 de iezi pe an.
Citeşte AICI şi alte informaţii utile despre tehnologia de creştere a caprinelor!

FERMY TE ÎNVAŢĂ!
În selectarea caprelor, ţine cont nu doar de producţia de lapte, ci şi de trăsături tipice precum: compoziţia laptelui, viteza de muls, forma ugerului şi a mameloanelor, rata de creştere la tineret, conformaţia maxilarului şi a membrelor, mărimea caprei, fertilitatea şi fecunditatea, uşurinţa fătării, abilitatea maternă, temperamentul, pilozitatea şi culoarea pielii.


un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1528 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?