Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum recunoaşteţi imediat o capră bolnavă?

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sezonul rece, însoţit de ploi şi vânt, care se va instala curând, nu este pe placul animalelor, cu atât mai puţin al caprelor care trebuie adăpostite pentru a evita îmbolnăvirea lor. De cele mai multe ori este la îndemâna noastră să depistăm o stare de boală şi să intervenim la timp prin înlăturarea cauzelor favorizante sau să apelăm la medicul veterinar pentru tratarea bolii.

Dacă animalele ar putea spune cum se simt, ar fi mai uşor pentru proprietarii lor să ştie care este starea lor generală. Cu toate acestea, caprele au şi propria lor “limbă de comunicare”. Este destul de uşor să învăţaţi cum să recunoaşteţi o capră bolnavă.

Capre_b

Manifestările comportamentale ale unei capre sănătoase
Comportamentul unei capre sănătoase este diferit de cel al uneia bolnave. Înainte de a putea recunoaşte o capră bolnavă, trebuie să învăţăm manifestările comportamentale ale unei capre sănătoase. Desigur, puteţi să vă bazaţi pe certificatul de sănătate primit de la crescătorii de la care aţi cumpărat caprele. Când evaluaţi însă animalele din turma proprie, trebuie să le cunoaşteţi şi să observaţi la timp schimbările din comportamentul lor.
Caprele sănătoase sunt, de obicei, liniştite, dar energice şi jucăuşe. Ele nu “plâng” foarte mult şi vor avea tendinţa să rămână într-un loc de cele mai multe ori. Prin urmare, dacă vedeţi o capră care se află într-un singur loc întreaga dimineaţă, nu trebuie, neapărat, să îl luaţi ca un semn de boală. Caprele sănătoase nu produc prea mult zgomot. Cu toate că ele behăie din când în când, trebuie să distingem semnificaţia sunetelor emise ca gemete, plâns sau behăitul provocat de disconfort sau de durere. Există câteva rase de capre care generează o mulţime de zgomote, cum ar fi rasa Nubiană, dar proprietarii lor se vor obişnui cu acest comportament de-a lungul timpului.
Unele cauze frecvente pentru behăit includ boala, foamea şi setea. Analiza cauzelor care stau la baza emiterii sunetelor vă poate ajuta să distingeţi ce încearcă “să vă spună”. Când o capră este înfometată sau însetată, behăitul devine mai intens pe măsură ce trece timpul.
Caprele se manifestă comportamental şi auditiv diferit în timpul sezonului de reproducere sau al perioadei de gestaţie. Aceste manifestări vizibile sunt diferite faţă de comportamentul lor obişnuit.
O capră bolnavă poate fi observată cu uşurinţă deoarece ea încearcă să se separe de turmă, iar o capră sănătoasă caută de obicei compania altei capre. Un exemplar bolnav emite un sunet diferit faţă de cel al unei capre însetate sau înfometate. Puteţi auzi o schimbare distinctă a tonului atunci când comparaţi un geamăt normal cu unul determinat de o boală. Gândiţi-vă la modul în care se schimbă vocea umană a unui bolnav. Semnele emise de caprele sănătoase vor suna “mai viu” decât ale celor bolnave.

Poziţia cozii indică statusul sănătăţii
Mai există riscul de apariţie a calculilor urinari, care au efect asupra aspectului şi motilităţii caprelor. Un animal care suferă de această afecţiune geme, încearcă să se întindă şi să se ridice în mod repetat. Alte simptome: coada purtată în jos (este un semn pentru multe alte boli), păr mat (fără luciu), animalul stă mult timp în picioare, scutură des capul, tremură şi geme iar gingiile sunt de culoare albă. Menţionez că indicatorul stării de sănătate la capre, după cum ştiu mulţi crescători, este coada purtată în sus. Când coada este lăsată în jos există suspiciunea de boală din diferite cauze.
Caprele gestante ar trebui să fie, de asemenea, ţinute sub observaţie atentă mai ales în timpul travaliului, deoarece acestea vor manifesta modele unice de comportament: gem şi se culcă în mod repetat, se ridică şi scurmă solul cu membrele anterioare şi încercă să facă o groapă (culcuş).
Infecţia cu Escherichia coli şi tetanosul sunt bolile care produc pierderi mari în efectivul de capre. O diaree severă însoţită de mişcare lentă este un semn precoce al infecţiei cu E.coli. Diareea la iezi poate fi cauzată şi de infestări cu viermi sau cu Coccidia. Când gâtul este rigid şi se mişcă în cerc, putem suspiciona tetanusul sau poliomielita. Infecţia cu tetanos duce la deces în câteva ore, în timp ce poliomielita poate evolua mult timp înainte de a deveni fatală. Enterotoxemia este cauzată de bacterii cunoscute sub numele de Clostridium perfringens şi apare în special în urma supraîncărcării rumenului. Sunt doar câteva boli care vă pot afecta efectivul de capre.

Bunăstarea ca metodă de prevenţie
Dacă observaţi oricare dintre aceste semne sau simptome, ar trebui să chemaţi de urgenţă un medic veterinar. De cele mai multe ori intervenţia timpurie duce la salvarea şi însănătoşirea caprelor dumneavoastră.
Crescătorii de capre au datoria profesională de a asigura condiţii de bunăstare, prevenţie şi tratamente pentru caprele din ferma proprie. Aşa cum am mai spus în alt articol, caprele trăiesc în bunăstare dacă sunt în măsură să-şi exprime comportamentul înnăscut, nu suferă dureri şi nu se simt ameninţate. Bunăstarea la caprine înseamnă hrană conform cerinţelor, apă potabilă la discreţie, confort, sănătate, tratarea cu blândeţe a caprelor respectiv evitarea intervenţiilor dureroase şi/sau stresante.

 

SEMNE VIZIBILE ALE STĂRII DE BOALĂ
În afară de sunete (behăit, geamăt, plâns), există şi alte semne pentru a verifica dacă o capră este bolnavă:
- Nu sunt interesate sau nu consumă furaj; nu beau apă;
- Se balonează, lovesc sau îşi muşcă stomacul (prind cu dinţii de pielea din zona rumenului);
- Au scurgeri nazale tulburi sau de culoare verde;
- Temperatura corporală de peste 39,7oC indică febră;
- Apar simptome de durere, ca măcinarea (scrâşnirea) dinţilor;
- Apariţia diareii;
- Respiraţie rapidă sau lentă;
- Urinează greu sau au dureri în timpul urinării;
- Împing gardurile sau pereţii cu capul;
- Pleoapele au o culoare gri sau palidă.
Următoarele trei indicii semnalează nevoia urgentă de intervenţia unui medic veterinar:
- Capra se izolează de turmă şi se aşază pentru o perioadă lungă de timp, comportându-se într-o manieră anormală.
- Stă întinsă mai multe ore iar starea generală se înrăutăţeşte vizibil;
- Umflarea dureroasă a abdomenului, însoţită de gemete.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 20891 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?