Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum PREGĂTIM OILE pentru sezonul de PĂŞUNAT?

Publicat: 01 martie 2017 - 22:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNTREŢINEREA OVINELOR ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA PĂŞUNATULUI. Pentru o bună gestionare a păşunii se aplică măsuri care vizează pregătirea oilor pentru păşunat şi pregătirea păşunii, prin efectuarea lucrărilor minime de întreţinere.

“După fătare, oile mame, obligatoriu, se codinesc (tunsul cozii şi în jurul ugerului) pentru o mai bună igienă a glandei mamare şi pentru a facilita suptul mieilor. Până la ieşirea la păşune este indicat să se codinească şi oile sterpe, şi tineretul an precedent (noateni, cârlani). Ovinele cu lână lungă peste ochi, caracter specific oilor Ţurcane bucălăi buhoase, şi nu numai, se tund în jurul ochilor pentru a le îmbunătăţi vederea şi orientarea” susţine recomandă Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine, într-un articol publicat în revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016.

Potrivit acestuia, cu una - două săptămâni înainte de data estimată pentru începerea păşunatului, oile se trec în răscol şi se examinează individual pentru starea generală de întreţinere şi de sănătate. Oile exagerat de slabe se scot din turme într-un grup de recondiţionare şi vor primi un supliment de concentrate de 0,4-0,5 kg. Cele bolnave se duc la staţionarul sanitar veterinar şi se supun unui regim de recuperare prin tratamente medicamentoase, îmbunătăţirea hranei şi a confortului. Cu ocazia acestei examinări, se completează crotaliile şi se fac tratamentele antiparazitare şi vaccinurile specifice perioadei şi zonei.

Oi pe păşune_bClick pe poza pentru galerie!

La toate ovinele, copitele se curăţă şi se ajustează la forma normală, deoarece în stabulaţie se tocesc puţin şi iau forme de papuc chinezesc, îngreunând mersul sau apărând leziuni în partea din spate a copitei, ce favorizează instalarea pododermatitei infecţioase a oilor, cunoscută popular sub denumirea de şchiopul oilor. Dacă păşunile sunt amplasate în apropierea adăposturilor, copita se toceşte puţin şi lunar şi este necesar să se facă toaletarea lor.

Pentru a preveni bolile copitelor, se recomandă ca la ieşirea din saivan să existe o tavă cu o soluţie bactericidă de sulfat de cupru sau azotat de amoniu (folosit ca îngrăşământ), prin care oile vor trece la ieşirea şi la venirea de la păşune, adaugă sepecialistul Ioan Pădeanu.

Despre trecerea de la stabulaţie la păşune şi tratamente specifice de sezon, în curând!

Vizualizat: 4513 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?