Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum poţi creşte performanţa reproductivă la vaci?

Publicat: 07 iulie 2020 - 21:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Furajarea vacilor înainte de fătare este esenţială pentru a ne asigura că ciclul ovarian redevine funcţional cât mai devreme după intrarea în lactaţie.

Reproducţia rămâne o provocare continuă pentru crescătorii de vaci de lapte. Reducerea intervalului dintre fătări reprezintă principalul obiectiv al fiecărui fermier, deoarece fiecare zi de întreţinere costă.
Factorii care limitează performanţa reproductivă a vacilor sunt numeroşi şi impactul efectului lor diferă. Cei mai importanţi sunt: sănătatea vacilor în timpul fătării, confortul vacilor, stresul termic şi condiţia corporală înainte de fătare şi în prima parte a lactaţiei.

Nutriţia şi vitaminele B sunt parte din soluţie

Compoziţia nutriţională a furajelor, inclusiv energia, proteinele (aminoacizii), mineralele şi concentraţiile de vitamine A, D3 şi E, precum şi alţi nutrienţi, aşa cum sunt vitaminele B, joacă un rol cheie în performanţa reproductivă.
Unele vitamine B au funcţii specifice care îmbunătăţesc performanţa reproducerii prin stimularea şi reglarea metabolismului energetic al vacilor (sinteza de grăsimi şi glucoză), sinteza proteinelor şi prin îmbunătăţirea funcţiei imunitare, precum şi a dezvoltării precoce a embrionului. Deficienţa de piridoxină (B6) sau vitamina B12 este asociată cu pierderea precoce a sarcinii iar acidul folic joacă un rol important în dezvoltarea celulelor embrionare. Prin urmare, suplimentarea cu vitamine B specifice ajută la îmbunătăţirea reproducerii la vacile în lactaţie.
Suplimentarea furajelor trebuie făcută cu vitamine B protejate ruminal, deoarece acestea sunt degradate rapid de flora ruminală, iar absorbţia lor se face în intestin.

vaci furajare ok_b

Rată de concepţie cu 13% mai mare

Un studiu efectuat pe aproape o mie de vaci multipare hrănite cu un amestec specific de vitamine B protejate ruminal (B9, B6, B5, B8 şi B12) din ziua a 22-a după fătare şi până la confirmarea gestaţiei a demonstrat o îmbunătăţire a performanţei reproductive. Rata de concepţie la 42 de zile după prima IA a fost cu 13% mai mare decât la grupul martor.

Studii foarte recente folosind nutrigenomica (expresia genelor) au ajutat la explicarea fenomenelor. Astfel, suplimentarea raţiei cu un amestec de vitamine B protejate are ca efect o calitate mai bună a ovocitului şi un potenţial mai mare de supravieţuire a embrionului în stadiu incipient (la 14 zile). Acest lucru s-a datorat şi imunităţii uterine crescute, ceea ce a permis embrionului să se dezvolte într-un mediu sănătos şi să fie mai bine ataşat de pereţii uterului.
Rata de gestaţie (RG) este definită ca procentul de vaci pregătite pentru a rămâne gestante şi cele care rămân gestante într-o anumită perioadă de timp. RG este produsul dintre rata de fecunditate (RF) şi rata concepţiei (RC).

Merită să creştem viţele de reproducţie? Pentru o decizie corectă, trebuie cunoscute toate elementele de cheltuieli care influenţează costul producerii unei viţele până la fătare. Click AICI pentru detalii!

MOARTEA EMBRIONARĂ TIMPURIE

Întârzierea apariţiei căldurilor (ovulaţiei), detectarea căldurilor şi succesul inseminării artificiale sunt foarte importante. Există însă şi un alt factor foarte important care va reduce performanţa reproductivă: moartea embrionară timpurie. Studiile arată că mortalitatea embrionară se ridică la 19% în prima săptămână după IA şi ajunge până la 39% în a patra săptămână după IA.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

 

Vizualizat: 2962 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?