Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum pot fi diminuate afecţiunile podale-mecano-traumatice şi infecţioase - prin utilizarea covoarelor de cauciuc în grajdurile de vaci?

Publicat: 04 iunie 2009 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Afecţiunile mecano-traumatice ale onglonului se reduc drastic atunci când vaca se deplasează pe zone moi şi elastice din cauciuc. Prin efectul de amortizare al cauciucului se produce egalizarea sarcinii suportate de cele două jumătăţi ale onglonului, evitându-se astfel solicitarea punctuală, dăunătoare onglonului.

Activitatea mai intensă a animalului, având ca rezultat  îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în regiunea podală şi asimilarea mai eficientă a hranei (vaca se deplasează mai des la mâncare), au ca rezultat  îmbunătăţirea calităţii cornului onglonului.

Click pe poza pentru galerie!

Spre deosebire de afecţiunile mecano-traumatice ale onglonului, afecţiunile podale infecţioase nu afectează partea cornoasă, ci pielea dintre unghii şi ţesuturile moi. Afecţiuni podale infecţioase, precum panaritium sau dermatitis digitalis (mortellaro) sunt legate de o diversitate de factori declanşatori.


Bolile onglonului (infecţioase sau mecano-traumatice) sunt cauzate de un grup de factori. Experţii enumeră umătorii factori de risc ca fiind preponderenţi:

o    Aleile de mişcare deosebit de murdare;

o    Achiziţionarea de animale care pot fi purtătoare de boli;

o    Microclimat necorespunzător în grajd, precum temperatură şi umiditate crescută, mediu favorizant pentru bacterii;

o    Confort defcitar în boxele de odihnă, ceea ce conduce la scurtarea timpului de odihnă şi uscarea  insuficientă a ongloanelor;

o    Colmatarea puternică a grătarelor de beton, datorită activităţii sau densităţii reduse a animalelor prezente pe acestea;

o    Construcţii defectoase în grajd, precum margini tăioase,sârme, grătare rupte;

o    Greşeli în administrarea furajelor.


Se recomandă următoarele măsuri:

o    Diminuarea stresului de întreţinere;

o    Depistarea şi tratarea bolii cât mai devreme posibil;

o    Măsuri de igienă în grajd precum curăţarea şi dezinfectarea;

o    Toaletarea regulată a ongloanelor;

o    Zona dorsală a onglonului cât mai înaltă;

o    Sa oferim animalului cel mai bun confort la odihnă.


Cercetările efectuate de Institutul de Cercetări DLG (Societate germană pentru agricultură) în cadrul testării suprafeţelor de odihnă au condus la concluzia că variaţiile uşoare ale afecţiunilor podale infecţioase nu sunt influenţate de tipul suprafeţei de odihnă.

În cazul grătarelor de beton pardosite cu cauciuc, datorită îmbunătăţirii eliminării dejecţiilor s-a putut presupune o diminuare a bolilor infecţioase, în afară de aceasta, ongloanele pe covoare de cauciuc prezintă înălţimea necesară în zona dorsală. În principal însă pardoselile moi îşi dovedesc cu succes eficienţa în reducerea afecţiunilor mecano-traumatice ale ongloanelor, precum arată şi rezultatele cercetărilor Institutului DLG. In acest studiu au fost verificate diferite pardoseli din cauciuc.

Toate pardoselile au arătat efecte pozitive asupra sănătăţii ongloanelor. Pardoselile moi cu crampoane fine, special concepute pentru a reduce solicitarea statică şi dinamică a ongloanelor (KURA S şi KURA P), produse de firma germană  KRAIBURG au condus la cea mai mare îmbunătăţire a sănătăţii ongloanelor. In timp de 9 luni au scăzut afecţiunile podale cu 64% în cazul grătarelor de beton pardosite cu  KURA S şi cu  81% în cazul suprafeţelor plane pardosite cu KURA P!

Vizualizat: 1540 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?