Afecţiunile mecano-traumatice ale onglonului se reduc drastic atunci când vaca se deplasează pe zone moi şi elastice din cauciuc. Prin efectul de amortizare al cauciucului se produce egalizarea sarcinii suportate de cele două jumătăţi ale onglonului, evitându-se astfel solicitarea punctuală, dăunătoare onglonului.
Activitatea mai intensă a animalului, având ca rezultat îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în regiunea podală şi asimilarea mai eficientă a hranei (vaca se deplasează mai des la mâncare), au ca rezultat îmbunătăţirea calităţii cornului onglonului.
Click pe poza pentru galerie!
Spre deosebire de afecţiunile mecano-traumatice ale onglonului, afecţiunile podale infecţioase nu afectează partea cornoasă, ci pielea dintre unghii şi ţesuturile moi. Afecţiuni podale infecţioase, precum panaritium sau dermatitis digitalis (mortellaro) sunt legate de o diversitate de factori declanşatori.
Bolile onglonului (infecţioase sau mecano-traumatice) sunt cauzate de un grup de factori. Experţii enumeră umătorii factori de risc ca fiind preponderenţi:
o Aleile de mişcare deosebit de murdare;
o Achiziţionarea de animale care pot fi purtătoare de boli;
o Microclimat necorespunzător în grajd, precum temperatură şi umiditate crescută, mediu favorizant pentru bacterii;
o Confort defcitar în boxele de odihnă, ceea ce conduce la scurtarea timpului de odihnă şi uscarea insuficientă a ongloanelor;
o Colmatarea puternică a grătarelor de beton, datorită activităţii sau densităţii reduse a animalelor prezente pe acestea;
o Construcţii defectoase în grajd, precum margini tăioase,sârme, grătare rupte;
o Greşeli în administrarea furajelor.
Se recomandă următoarele măsuri:o Diminuarea stresului de întreţinere;
o Depistarea şi tratarea bolii cât mai devreme posibil;
o Măsuri de igienă în grajd precum curăţarea şi dezinfectarea;
o Toaletarea regulată a ongloanelor;
o Zona dorsală a onglonului cât mai înaltă;
o Sa oferim animalului cel mai bun confort la odihnă.
Cercetările efectuate de Institutul de Cercetări DLG (Societate germană pentru agricultură) în cadrul testării suprafeţelor de odihnă au condus la concluzia că variaţiile uşoare ale afecţiunilor podale infecţioase nu sunt influenţate de tipul suprafeţei de odihnă.
În cazul grătarelor de beton pardosite cu cauciuc, datorită îmbunătăţirii eliminării dejecţiilor s-a putut presupune o diminuare a bolilor infecţioase, în afară de aceasta, ongloanele pe covoare de cauciuc prezintă înălţimea necesară în zona dorsală. În principal însă pardoselile moi îşi dovedesc cu succes eficienţa în reducerea afecţiunilor mecano-traumatice ale ongloanelor, precum arată şi rezultatele cercetărilor Institutului DLG. In acest studiu au fost verificate diferite pardoseli din cauciuc.
Toate pardoselile au arătat efecte pozitive asupra sănătăţii ongloanelor. Pardoselile moi cu crampoane fine, special concepute pentru a reduce solicitarea statică şi dinamică a ongloanelor (KURA S şi KURA P), produse de firma germană KRAIBURG au condus la cea mai mare îmbunătăţire a sănătăţii ongloanelor. In timp de 9 luni au scăzut afecţiunile podale cu 64% în cazul grătarelor de beton pardosite cu KURA S şi cu 81% în cazul suprafeţelor plane pardosite cu KURA P!