Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CUM POATE FI PREVENITĂ MAMITA GANGRENOASĂ?

Publicat: 25 noiembrie 2022 - 16:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mamita gangrenoasă a oilor şi caprelor, denumită popular “răsfugul negru”, este o boală infecţioasă gravă, caracterizată prin febră, suprimarea secreţiei lactate şi gangrena parenchimului mamar. 

Sunt sensibile la infecţie numai oile şi caprele aflate în lactaţie. Boala este mai frecventă în lunile aprilie şi mai, perioadă care coincide cu înţărcatul mieilor şi cu începutul mulsului.

SURSE PRINCIPALE DE INFECŢIE


Principala sursă de infecţie o reprezintă oile bolnave care elimină cantităţi mari de germeni prin secreţia mamară patologică. Un rol important îl au şi sursele secundare reprezentate de furaje, aşternut, sol, obiecte de muls şi mâinile mulgătorilor.
Stafilococii pătrund în glanda mamară prin orificiul papilar sau prin plăgile accidentale ale tegumentului mamar, produse de arbuşti, spini sau plante ţepoase existente pe păşune.
Mamita gangrenoasă evoluează obişnuit acut, dar au fost descrise şi forme subacute, supraacute şi cronice.

FORMA ACUTĂ A BOLII


Forma acută are un debut brusc, cu abatere pronunţată, febră, anorexie, lipsa rumegării şi accelerarea pulsului şi respiraţiei. Animalul se deplasează cu greutate.
În acelaşi timp, de regulă, o jumătate a glandei mamare este tumefiată, caldă şi dureroasă. Pielea mamelei devine albastruie - negricioasă (răsfug negru), iar secreţia lactată dispare, fiind înlocuită cu un lichid apos, roşietic, cu bucați de fibrină. Perimamar apare edemul ţesutului conjunctiv subcutanat, care se extinde pe faţa internă a coapselor şi abdomen, până la stern. Starea generală a animalului se agravează.
Durata acestei forme este de 2-5 zile, moartea fiind precedată de hipotermie. Un procent redus de animale (15-20%) supravieţuiesc bolii, însă la acestea se produce separarea jumătăţii gangrenate de ţesuturile sănătoase şi eliminarea ei sub formă de sfacel. Plaga rezultată se cicatrizează în decurs de 1-2 luni.

mamita gangrenoasa 01_b 

TRATAMENT LOCAL ŞI GENERAL


Oile şi caprele bolnave vor fi izolate şi supuse unui tratament local şi general. Pentru terapie sunt recomandate penicilinele (amoxicilină) asociate cu acid clavulinic, cefalosporine sau antibiotice pentru stafilococi (lincomicin, rifampicin, novobiocin). De asemenea, conduita terapeutică poate fi stabilită pe baza antibiogramei.
Tratamentul local se repetă 3-5 zile la interval de 12 ore folosindu-se medicamente standardizate (Tetra Delta, Kefamastin, Neomastipra) sau soluţii preparate din antibioticele amintite.

Tratamentul general cu antibiotice va dura 5-7 zile şi va fi asociat cu glucoză, preparate pe bază de calciu, vitamina C, Novacoc.
Instituirea tratamentului local şi general înainte de instalarea gangrenei parenchimului mamar, poate duce la vindecarea completă a animalelor. În formele subacute şi cronice se recomandă doar un tratament local chirurgical şi medicamentos.


CUM PUTEM PREVENI BOALA?


Prevenirea apariţiei mamitei gangrenoase se poate realiza prin măsuri generale şi specifice.
• Profilaxie generală: îmbunătăţirea condiţiilor de igienă din saivane, dezinfecţii periodice, evitarea mulsului traumatizant, tratamentul plăgilor mamare accidentale, evitarea păşunilor cu plante ţepoase, schimbarea anuală a stânilor, spălarea şi dezinfecţia mâinilor mulgătorilor şi a vaselor de muls şi îndepărtarea de la muls a îngrijitorilor cu infecţii stafilococice.
• Profilaxia specifică se bazează pe folosirea unor vaccinuri inactivate. Vaccinarea de necesitate a animalelor sănătoase se face cu vaccinul Mamivac şi se vor aplica măsuri prin care factorii favorizanţi vor fi depistaţi şi înlăturaţi.


Din punct de vedere vital, prognosticul poate fi favorabil, rezervat sau grav, însă din punct de vedere economic este grav!

un articol de
ADRIAN STANCU
USV Timişoara

Vizualizat: 950 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?