Suntem în plin sezon al fătărilor la ovine. Fermierii trebuie să fie pregătiți cu furaje pentru perioada de alăptare, astfel încât o oaie să aibă lapte suficient cât să hrănească unul sau doi miei, după caz.
La oi, prima parte a lactaţiei corespunde perioadei de alăptare şi poate avea o durată de două-trei luni. Subnutriţia în această perioadă determină reducerea producţiei de lapte și poate determina căderea lânii.
Fiind perioadă de stabulație se pot administra următoarele categorii de furaje: fibroase 1,5-2,5 Kg; grosiere 0,5 Kg; suculente, reprezentate prin sfeclă sau siloz 2-3 Kg, semisiloz 1-2 Kg; amestec de concentrate 0,4-0,8 Kg.
Deși caracteristicile digestive la ovine sunt asemănătoare taurinelor, există și unele diferenţieri. Astfel:
1. ovinele digeră mai bine decât bovinele proteina cu 4%,SEN cu 12% şi grăsimea cu 15%, dar mai slab celuloza, cu 17%;
2. valorifică mai bine furajul verde de pe pajişti cu vegetaţie de talie mică, de pe mirişti şi păşuni ocazionale;
3. producţiile ovinelor sunt determinate în proporţie de 50-70% de condiţiile de mediu, alimentaţia fiind factorul determinant;
4. reducerea aportului proteic cu 30% determină scăderea sporului cu 41%, iar la o reducere a asigurării cu proteină cu 50%, sporul a scăzut cu 90,5%.
Din literatura de specialitate disponibilă, se poate constata că există suplimente nutriționale care pot fi folosite în hrana ovinelor pentru creșterea producției de lapte, unul dintre acestea fiind grăsimile protejate. Este motivul pentru care în rația oilor care alăptează am folosit o sursă de grăsimi protejate, respectiv produsul Optima 100. Pe piața suplimentelor nutriționale există și alte produse de acest gen.
Produsul Optima 100 este o sursă de energie bazată pe ulei de palmier rafinat, fracţionat, nehidrogenat și liber de acizi grași Trans. Acesta conține acizi grași saturați: acid myristic aprox. 0-3%; acid palmitic aprox 70-80%; acid stearic 5-10%. De asemenea, conține acid oleic, aprox. 8-12%.
Luând în considerare caracteristicile digestive, în tabelul 1 este prezentată o rație pentru o oaie care alăptează doi miei. Rația este alcătuită din furaje care se pot produce în ferme sau care pot fi ușor achiziționate.
Structura raţiei
• Fibroase: 49,3%
• Suculente: 20,1%
• Concentrate: 30,6%
Specificare |
kg |
SU (kg) |
UFL |
PDIN (g) |
PDIE (g) |
Ca (g) |
P (g) |
UIDO |
Necesar |
|
|
1,91-2,36 |
187-237 |
187-237 |
15,4-19,6 |
8,8-10,5 |
1,96-2,20 |
Fân de trifoi |
2 |
1,7 |
1,10 |
144 |
138 |
18,2 |
4,2 |
1,83 |
Sfeclă furajeră |
3 |
0,39 |
0,45 |
24 |
33 |
0,9 |
0,6 |
0,35 |
Amestec de concentrate |
0,7 |
0,59 |
0,68 |
50 |
65 |
3,1 |
4,8 |
- |
Optima 100 |
0,012 |
|
|
|
|
|
|
|
Sare bulgări |
|
|
|
|
|
|
|
|
Total |
|
2,68 |
2,23 |
218 |
236 |
22,2 |
9,6 |
2,18 |
Specificare |
% |
SU (kg) |
UFL |
PDIN (g) |
PDIE (g) |
Ca (g) |
P (g) |
Porumb |
77 |
66,22 |
83,93 |
5390 |
7931 |
23,1 |
231 |
Tărâţe de grâu |
20 |
17,40 |
14,60 |
1840 |
1480 |
28,0 |
244 |
Sare |
1 |
|
|
|
|
|
|
Cretă furajeră |
1 |
|
|
|
|
|
|
Fosfat disodic |
1 |
|
|
|
|
|
|
Total |
100 |
83,62 |
98,53 |
7230 |
9411 |
441,1 |
693 |
Revine la 1 kg |
- |
0,84 |
0,98 |
72 |
94 |
4,4 |
6,9 |
Rația oilor cu producții mari de lapte ar trebui să conțină 4-6% grăsimi, care să includă grăsimi din furaje și grăsimi protejate în proporții egale. Grăsimile protejate pot fi folosite în cantitate de 10-12 g pe zi pe oaie.
Alături de o rație echilibrată, folosirea grăsimii protejate în rația oilor mame, imediat după fătare, când mielul este dependent de laptele matern, va duce la obținerea unei producții de lapte care asigură o creștere corespunzătoare a mieilor și evitarea bilanțului energetic negativ.
Cum hrănim oile pentru a obţine o rată a fătărilor de 98%? Specialiştii Ferma vă răspund!
un articol de
LAVINIA ŞTEF
USAMVBTimişoara