Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum influenţează TEMPERAMENTUL VACILOR producţia şi EFICIENŢA FERMEI?

Publicat: 23 august 2017 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Toţi crescătorii de animale ştiu că există diferenţe între animale în ceea ce priveşte răspunsul lor la situaţii şi stimuli de mediu sau sociali. 

Unele animale sunt calme şi docile, în timp ce altele sunt abătute şi încearcă să scape.
Consecvenţa cu care răspund animalele la stimulii din mediul înconjurător sau cei sociali este denumită în zootehnie temperament. (…) În cazul taurinelor de lapte un răspuns calm din partea vacilor la muls este important atât pentru a maximiza eficienţa procesului de mulgere, cât şi pentru a minimiza volumul de lapte rezidual rămas în uger.
Docilitatea vacilor de lapte la muls şi manipulare este un caracter pentru care animalele au fost selectate în mod formal sau informal timp de multe generaţii, astfel încât răspunsurile extreme sunt rare în cazul raselor de lapte actuale.(…)

Temperamentul vacilor de lapte are şi implicaţii economice, putând fi calculate costurile suplimentare atunci când un animal este dificil de manipulat sau atunci când o vacă se mulge greu sau dificil. (…) Deoarece temperamentul s-a demonstrat a avea o valoare economică şi vacile de lapte care răspund negativ la manipulare sunt supuse unor experienţe emoţionale şi fizice negative care au ca rezultat reducerea nivelului de bunăstare, este important să se amelioreze genetic această însuşire.

În plus, pentru reducerea acestor efecte negative este importantă investiţia în sisteme optime de adăpostire şi manipulare a vacilor de lapte încă din perioada de tineret.

Articol publicat integral in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?