Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum împăcăm şi MIEII, şi PIAŢA?

Publicat: 15 martie 2017 - 23:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MIELUL DE PAŞTE, LA MARE ÎNCERCARE! După o iarnă lungă, capricioasă şi friguroasă, cu cheltuieli mari pentru întreţinerea ovinelor în stabulaţie, oierii îşi pun fireasca întrebare: „Ce trebuie să fac ca să am miei viguroşi şi bine dezvoltaţi cu 7-12 zile înaintea Paştilor (16-18 aprilie 2017), dar să mai fac şi ceva bănuţi în această perioadă?”

Este clar că singura variantă ar fi orientarea spre producţia de lapte. Dar cum să mulg oile când în această perioadă mieii sunt lângă oile mame şi laptele matern reprezintă hrana de bază pentru miei? Pe de altă parte, cum să nu vindem caş şi telemea, dacă cererea e aşa de mare?

“Pentru oierii care au în această perioadă furaje suficiente şi de calitate atât pentru oi, cât şi pentru miei, se poate aplica tehnica de separare a mieilor în saivan. Metoda nu se recomandă pentru oile care alăptează doi miei şi la cele tinere, care fată prima dată”, spune Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine.

Miel de primava_bClick pe poza pentru galerie!

Iată cum se procedează la separarea mieilor în saivan!
Tehnica se aplică în cazul în care nu dispunem de spaţiu necesar pentru mielar (şcoala mieilor) sau la opţiunea crescătorului care doreşte efectuarea zilnică a unui muls la oile mame în perioada de alăptare a mieilor. Această tehnică se bazează pe formarea unor reflexe condiţionate pozitive ale mieilor sugari şi ale oilor mame.
Până la o lună după începerea fătărilor, dimineaţa devreme, înainte de furajare, oile mame se lasă să iasă în padoc una câte una (îngustând poarta de ieşire), iar mieii se reţin forţat în saivan. Imediat după ieşirea oilor, în jgheaburile curăţate de resturi se pune fân şi furaje combinate care vor fi consumate de miei pe durata a 7-8 ore. Pentru miei, recomand, în primele 20-30 de zile de la fătare, amestecuri de concentrate AC 1 cu un nivel proteic mai ridicat (consum 30-50 g/miel/zi), în luna a doua, amestecul AC 2 (consum 60-120 g/miel/zi) iar în luna a treia, amestecul AC 3 (consum 200-300 g/miel/zi).
Pe timp de iarnă oile mame vor fi furajate, în padoc sau pe un teren liber, cu concentrate (0,3-0,5 kg) fân sau grosiere - 1 kg şi 2-3 kg sfeclă sau siloz.
Dacă timpul este favorabil şi înălţimea ierbii atinge 6-7 cm, oile mame se scot la iarbă, pe o păşune în apropierea saivanului, după ce primesc tainul de concentrate. În jurul orei 16, oile sunt mulse, după care se lasă în saivan împreună cu mieii până a doua zi dimineaţa. Seara, acestea se mai furajează cu un tain de fân (1 kg) şi de grosiere (1 kg).

Prin separarea mieilor în saivan de oile mame, o parte din zi, sporul mediu zilnic nu scade semnificativ, mieii îşi dezvoltă normal compartimentele gastrice şi se poate mulge 0,3-0,5 kg lapte per oaie, într-o perioadă când preţurile la produsele lactate sunt cele mai ridicate.
Aplicând această tehnică, unii oieri au muls 15-20 litri de lapte într-o perioadă de 40-45 de zile, valorificat în produse proaspete, la preţuri superioare”, recomandă Ioan Pădeanu într-un articol de specialitate publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Vizualizat: 4510 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?