BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum hrănim un miel ca să devină rumegător?

Publicat: 16 februarie 2021 - 10:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mieii proveniți din fătări gemelare sunt mai greu de întreținut. De aceea, preocuparea de bază a oierilor este trecerea cât mai rapidă a tuturor produșilor pe hrănirea suplimentară.

În primele zile de viață mieii consumă laptele matern. În perioada 0-3 săptămâni, când predomină activitatea stomacului glandular, mielul trebuie obişnuit cu consumul furajelor vegetale. Fânul vitaminic şi amestecurile de concentrate se pot administra începând de la vârsta de 10-12 zile, iar de la 3 la 8 săptămâni este o perioadă de tranziție de la hrănirea lactată la hrănirea cu furaje vegetale. În acest interval mielul consumă, pe lângă lapte, un fân de bună calitate, de preferinţă de leguminoase şi un amestec de concentrate în cantități crescânde, comparativ cu perioada anterioară.

 

Când nu mai e necesar laptele matern?

 

După 8 săptămâni, mielul devine rumegător, ajungând să consume fân de leguminoase sau masă verde, după caz, și un amestec de concentrate care să-i acopere în totalitate necesarul în principii nutritivi. Laptele matern nu mai este necesar, întrucât echipamentul enzimatic este deja format, permițând digestia substanțelor nutritive din hrana suplimentară.

miel rumegator 2_b

 

Ce este hrănirea suplimentară?

 

Hrănirea suplimentară înseamnă administrarea cât mai timpurie a furajelor vegetale, deoarece de la vârsta de trei săptămâni aportul energetic şi nutritiv al laptelui matern nu mai satisface în întregime cerinţele de creştere şi dezvoltare ale mielului.
Posibilităţile de folosire a nutreţurilor vegetale în primele zile de viaţă sunt limitate de volumul redus al compartimentelor gastrice, de absenţa unor enzime digestive şi a microflorei ruminale complete.
Nivelul, proporţia şi dinamica consumului de nutreţuri vegetale depind de categoria de vârstă a mieilor şi sunt influenţate, în mare măsură, de palatabilitatea acestora.
În condiţiile actuale, generalizarea sistemului de hrănire suplimentară a mieilor sugari, de la o vârstă cât mai timpurie, este o necesitate stringentă având în vedere avantajele bioeconomice obținute.

 

5 avantaje bioeconomice

 

  1. obţinerea unor sporuri ridicate de creştere într-o perioadă mai scurtă de timp;
  2. reducerea consumului specific;
  3. educerea perioadei de alăptare şi în consecinţă creşterea producţiei de lapte marfă a oilor mame;
  4. posibilitatea folosirii intensive a oilor în activitatea de reproducţie, ca urmare a reducerii intervalului între fătări şi obţinerea unui număr mai mare de miei pe an şi pe oaia matcă;
  5. înţărcarea mai uşoară a mieilor; potenţial de creştere mai ridicat ulterior înţărcării.

Avantajele menționate sunt generate de: stimularea dezvoltării tubului digestiv şi a capacităţii de digerare, intensificarea motilităţii rumenului, dezvoltarea stratului papilar, dezvoltarea microflorei specifice şi a echipamentului enzimatic.

miel rumegator 1_b 

Furajarea stimulativă cu probiotice și vitamine

 

În vederea stimulării funcţionale a prestomacelor şi a activităţii microorganismelor ruminale ale mieilor sugari, cu efect asupra creşterii ingestei de furaje nelactate (fibroase şi concentrate), se pot administra în hrana acestora componente furajere precum microelemente, vitamine, glucide simple şi probiotice.
• Utilizarea probioticelor la rumegătoare este utilă atât în perioada de pre-rumegător, cât și la animalele adulte pentru reducerea incidenței și a severității diareilor, precum și a prezenței microorganismelor patogene. Probioticele ajută la dezvoltarea timpurie a microflorei intestinale în cursul primei colonizări postpartum.Din categoria probioticelor se poate recurge la Bacillus subtilis, Lactibacillus s.p., Streptococcus s.p.şi Sacharomyces cerevisiae.
Lactobacillus sp. sunt primele microorganisme care populează rumenul şi utilizează laptele ca substrat. Cele mai des întâlnite specii sunt: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum. Streptococcus transformă zaharurile şi amidonul în lactat.
Sacharomyces cerevisiae intervine în creșterea disponibilității digestive a nutrienţilor din furaje, creşterea concentraţiei bacteriilor celulozolitice, a celor care utilizează acidul lactic şi a bacteriilor proteolitice din rumen.
• Suplimentarea vitaminelor și a microelementelor se poate face prin intermediul unui premix vitamino-mineral destinat mieilor sugari. Toate aceste componente pot fi găsite fie în farmaciile veterinare, fie la distribuitorii de aditivi furajeri. Este important ca fermierii să conștientizeze că aceste componente furajere îi ajută să înțarce cât mai de timpuriu mieii sugari, mai ales când presiunea pe oaie este mare datorită numărului crescut de miei care trebuiesc alăptați.


un articol de
LAVINIA ŞTEF

Vizualizat: 2146 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?