Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum hrănim ovinele în perioada de montă?

Publicat: 09 septembrie 2020 - 17:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nutriţia echilibrată influenţează fecunditatea şi prolificitatea oilor, precum şi performanţele de reproducţie ale berbecilor. Aflaţi care sunt raţiile optime pentru ovine!

Am ales acest subiect de articol în urma discuţiilor cu studenţi de la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere, ale căror familii cresc oi. Mulţi dintre ei au recunoscut că, până să urmeze cursurile disciplinei de Nutriţie, nu au realizat cât de importantă este hrănirea oilor şi că de ea depind producţiile, respectiv miei, lapte şi brânză. Desigur, cu toţii îşi doreau să obţină cât mai mulţi miei de la o oaie, unii pentru a creşte efectivul, iar alţii pentru a spori numărul de berbecuţi îngrăşaţi şi, ulterior, vânduţi către ţările arabe.
De modul în care hrănim oile şi berbecii în perioada montei depinde numărul de miei care se vor obţine peste cinci luni. Crescătorii îşi doresc să obţină măcar fătări gemelare. Prin urmare, trebuie să fie atenţi la conţinutul raţiilor pentru ovinele de reproducţie.

REGULI PENTRU HRĂNIREA BERBECILOR

Printr-o nutriţie echilibrată a berbecilor se asigură cantitatea şi calitatea spermei, precum şi prelungirea potenţei sexuale.
Pentru stimularea funcţiei sexuale, hrănirea se face în mod dirijat. Astfel, în perioada de pregătire de montă se vor introduce în raţii furaje cu efect spermatogenezic (ex: lucernă, trifoi, sparcetă), precum şi concentrate, în care ovăzul să reprezinte circa 50%.

Berbecilor de reproducţie trebuie să li se asigure, în perioada de montă, furaj verde 3-4 kg/cap/zi, fân de leguminoase 1 kg/cap/zi şi amestec de concentrate 0,8-1,2 kg/cap/zi.
În structura amestecului de concentrate se utilizează: ovăz 40-50%, orz sau porumb 20-30%, şroturi 8-10%, mazăre 8-10%, drojdii furajere 3-4%, sare 1%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1% şi premix vitamino-mineral 1%.
Cerealele asigură partea energetică a amestecului, iar şroturile şi mazărea partea proteică.

monta ovine 1_b

4 DINTRE BENEFICIILE DROJDIILOR FURAJERE

În structura amestecurilor de concentrate se recomandă drojdiile furajere. Acestea au un aport însemnat de proteină şi efect pozitiv asupra funcţiei de reproducţie, deoarece:

  1. Au o valoare biologică ridicată, conţinând majoritatea aminoacizilor esenţiali la nivele de reprezentare importante, în special lizină, arginină, leucină, triptofan, mai slab reprezentaţi fiind aminoacizii cu sulf metionină şi cistină;
  2. Conţin cantităţi mari de vitamine din complexul B, îndeosebi tiamină, riboflavină, acid nicotinic, acid pantotenic şi colină;
  3. Sunt echilibrate în ceea ce priveşte conţinutul în oligoelemente - Fe, Cu, Mn, Zn, Co;
  4. Conţin enzime cu acţiune amilolitică şi proteolitică, alături de substanţe hormonale şi factori de creştere.

CÂT DE IMPORTANT ESTE OVĂZUL?

În structura amestecului de concentrate, ovăzul are o pondere însemnată. Acesta se caracterizează prin: palatabilitate ridicată; prezenţa unei proteine (avenina) echilibrată în aminoacizi şi cu o valoare biologică ridicată; conţinut mare în hidraţi de carbon; substanţe grase şi fosfor uşor asimilabil; prezenţa vitaminelor din complexul B.

Ovăzul determină accelerarea schimburilor organice şi tonifierea musculară. De asemenea, prezintă calităţi diuretice şi stimulează activitatea tiroidei. Nu în ultimul rând, datorită conţinutului ridicat în colină, ovăzul contribuie la creşterea volumului ejaculat şi a apetitului sexual şi stimulează apariţia căldurilor la femele.

monta ovine 2_b

REGULI PENTRU HRĂNIREA OILOR

În perioada de montă, raţia oilor poate fi constituită din 6-8 kg/cap/zi furaj verde de pe păşune, la care se adaugă un supliment de 0,25-0,4 kg concentrate.
Necesarul în substanţe nutritive al oilor este corelat cu greutatea corporală, cu producţia de lână şi cu starea fiziologică din perioada de montă.
În tabelul 1 este prezentat un exemplu de raţie pentru o oaie de 60 kg, cu lână fină; se poate constata că, pentru o oaie, iarba de pe păşune şi un supliment de concentrate satisface cerinţele pentru perioada de montă.


TABEL: RAŢIE PENTRU O OAIE DE 60 KG ÎN PERIOADA DE MONTĂ

Specificare

kg

S.U.

kg

UFL

PDIN

g

PDIE

g

Ca

g

P

g

Sare

g

Caroten

mg

UIDO

Necesar

 

1,4-1,7

0,72

57

57

3,5

2,4

11

18

1,6-1,9

Raigras englezesc

la înspicare

4

0,74

0,5

62,8

53,2

4,4

2,4

-

204

0,70

Ovăz

0,25

0,174

0,22

14,6

14,8

0,66

0,08

-

-

-

Sare

0,011

 

 

 

 

 

 

11

-

-

Total

 

0,91

0,72

77,4

68,04

5,06

2,48

11

204

0,70

LEGENDĂ TABELE
S.U. - substanţă uscată;
UFL - unităţi furajere lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDO - unităţile de încărcare digestivă ovine.

GREŞEALĂ MAJORĂ LA MONTA OILOR

Principala întrebare a oierilor în perioada montei este dacă trebuie sau nu limitat accesul oilor la sursele de sare (bulgări, găleţi cu sare etc. în timpul reproducţiei! Click AICI şi află de pe www.revista-ferma.ro ce recomandă specialiştii în creşterea ovinelor?


un articol de
LAVINIA ŞTEF

Vizualizat: 930 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?