BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum folosim şroturile în hrana iezilor/mieilor?

Publicat: 14 aprilie 2021 - 10:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cele mai folosite surse de proteină pentru amestecurile de concentrate sunt şroturile de soia şi de floarea soarelui rezultate după extragerea uleiului. 

ATENŢIE! Din acest amestec lipseşte proteina care contribuie în special la dezvoltarea musculară.

1. Şroturile de soia au o palatabilitate şi o digestibilitate ridicate, fiind consumate cu plăcere de către miei şi iezi. Valoarea lor nutritivă constă în conţinutul ridicat de aminoacizi esenţiali, în special de lizină şi cistină. Conform specialiştilor în nutriţia animală, şrotul de soia are un conţinut ridicat în proteină brută - 41-48% şi în lizină de 2,6%, dar este deficitar în metionină, motiv pentru care reţetele necesită completarea cu o sursă de metionină.

Sunt introduse în amestecurile de concentrate în proporţie de 17-20% în prima lună de viaţă, după care poate să scadă progresiv la 14-16% la mijlocul alăptării şi ajunge până la 8-10% în ultima lună de alăptare.
De ce nu folosim şi boabele de soia? Chiar dacă acestea au conţinut ridicat în proteină brută (35%), grăsimi (18%) şi vitamine din complexul B, ele conţin şi factori antinutriţionali care obstrucţionează digestia proteinelor. Se poate acţiona, pentru inactivarea lor, prin prăşirea seminţelor, dar tot rămâne o cantitate mare de energie din grăsimi şi noi dorim sursă proteică, pentru că energie avem din cereale.

2. Şroturile de floarea soarelui le recomandăm într-o structură de amestecuri de concentrate distribuită mielor şi iezilor sugari. Digestibilitatea lor este ceva mai scăzută, în funcţie de conţinutul în coji, care poate varia de la 14 la 25%. Sunt bogate în proteine, substanţe minerale (fosfor, fier, cupru, cobalt) şi în vitaminele complexului B. Au un conţinut ridicat în metionină, depăşind toate nutreţurile vegetale şi completează folosirea şroturilor de soia.

Aminoacizii conţinuţi în şroturile de floarea soarelui contribuie la creşterea musculară, dar preponderent cei cu sulf au o importanţă deosebită pentru creşterea şi îndesirea lânii la ovine şi a părului la caprine. Participă în structura amestecurilor de concentrate în proporţie de 10-15%, pentru a regla necesarul de proteină a cărui bază va fi constituită din şroturile de soia.
Nu le întroducem în proporţie ridicată deoarece iezii şi mieii sugari nu au echipamentul enzimatic suficient de dezvoltat pentru a digera cojile de floarea soarelui. După înţărcarea tradiţională, proporţia de participare poate creşte, deoarece sugarul devine rumegător.

AFLĂ şi care este CEA MAI BUNĂ SURSĂ DE PROTEINĂ pentru iezi şi miei!

 ied micut CANVA_b

sursa foto: canva.com

Alte ingrediente esenţiale

 

În structura amestecului de concentrate mai putem adăuga un complex vitamino mineral, carbonat de Ca sau fosfat dicalcic şi sare. Toate pot fi procurate de la farmaciile cu profil veterinar. Proporţia de participare a ultimelor trei ingrediente este de doar 1-1,5%. Dacă folosiţi doar sare se poate adăuga 300-500 g la 100 kg amestec de concentrate.
Fermieri, adăugaţi şroturile în structura amestecurilor de concentrate în special în perioada cât iezii sau mieii sunt sugari! Investiţia merită banii.


un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara
SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 769 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?