Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum facem ASOLAMENTUL FURAJER în fermele ZOOTEHNICE?

Publicat: 15 martie 2017 - 12:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CARTEA DE VIZITĂ A FERMEI ZOOTEHNICE. Asolamentul furajer este “cartea de vizită” pentru fiecare fermă destinată creşterii animalelor, care asigură autonomia furajeră în mod continuu şi fără restricţii, în condiţiile unei organizări raţionale a producerii furajelor, bazată pe alegerea unui sistem furajer eficient şi de calitate, susţine prof. univ. Nicolae Dragomir.

Potrivit acestuia, prin asolament, pe terenul destinat culturilor de plante furajere, împărţit în mai multe sole, se introduce o anumită rotaţie a culturilor furajere, adaptată tipului de fermă (pentru producerea de lapte, pentru carne), condiţiilor naturale ale zonei şi pentru fiecare specie şi categorie de animale.

culturi-furajere_1_bClick pe poza pentru galerie!

Iată cum să alegi tipul de asolament furajer în rotaţia potrivită!

“Alegerea tipului de asolament furajer este condiţionată de condiţiile naturale de vegetaţie. Astfel:
- în zonele mai secetoase, fără posibilităţi de irigare, în structura rotaţiilor din asolament se vor introduce specii mai rezistente la secetă, cum sunt: sorgul, iarba de Sudan, meiul, sparceta, obsiga, lucerna, ghizdeiul;
- în zonele de câmpie sau de deal, cu precipitaţii suficiente şi mai bine repartizate în perioadele de vegetaţie, structura culturilor furajere este mai diversificată: porumb (boabe, siloz, masă verde), borceaguri de primăvară şi de toamnă, pajişti semănate (amestecurile de graminee şi de leguminoase), culturi pure de cereale şi de graminee anuale şi perene etc.”, recomandă prof. Nicolae Dragomir, în articolul său publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

 

Vizualizat: 2507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!