Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum diminuăm stresul termic la vaci pe caniculă

Publicat: 30 iulie 2019 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii mai a.c., firma Schöntal Schul Impex SRL a susţinut o serie de conferinţe de prezentare a unor produse noi în domeniul furajării vacilor în diferite perioade de stres, soluţii de origine americană, de la producătorul Techmix. În continuare redăm aspecte din prezentarea lui Mike Bettle, expert independent în furajarea bovinelor în SUA, precum şi un rezumat al expunerii medicului veterinar Antoni Ferro, directorul Techmix Europe, divizia pentru rumegătoare şi suine.

Efectele stresului termic la vaci pe timp de caniculă sunt multiple. Vacile de lapte rezistă mai bine în condiţii de frig decât pe caniculă. Analizând evoluţia schimbărilor climatice, în special creşterea temperaturii, constatăm că şi în Europa de Mijloc sunt câteva pusee termice de caniculă, care se repetă an de an. Producţiile de lapte din perioada aceasta scad şi de multe ori nu revin la nivelul de dinainte.
Ce măsuri de protecţie a vacilor şi de menţinere a producţiei de lapte la nivelul dorit putem adopta în verile toride?

Vaci insetate_b

Animalele au nevoie de confort sporit
Stresul termic la vaci apare când le este depăşită capacitatea de a elibera excesul de căldură existent. Pe lângă temperaturile crescute, stresul termic este influenţat şi de umiditate, de ventilaţie şi de expunerea la razele solare puternice.
Vacile suferă şi ca urmare a faptului că şi ele produc o cantitate mare de căldură după fermentaţia ruminală, deci capacitatea lor de degajare a căldurii e limitată.
Scăderea producţiilor de lapte este un semn care se poate observa relativ târziu, deoarece vine ca rezultat al unor procese fiziologice deloc avantajoase. Circulaţia sanguină periferică este mărită şi astfel organele principale suferă de insuficienţă a circulaţiei sanguine. Rezultatul este creşterea numărului de respiraţii (tahipnee), sporirea temperaturii rectale, intensificarea problemelor metabolice, de exemplu apariţia acidozelor, şi transpiraţia în zona salbei. De asemenea, se schimbă comportamentul vacilor, scade apetitul şi, prin aceasta, şi consumul de furaje. Astfel de indicii sunt deja uşor de observat. Dar ele sunt urmate de scăderea producţiei de lapte şi a conţinutului de grăsime şi de proteine din lapte, respectiv rezultate şi parametri de reproducţie mai slabi.
Când sunt stresate din cauza caniculei, vacile se ridică mai des, pentru ca prin mişcare să reducă senzaţia de căldură, însă astfel se reduce timpul lor de odihnă. Dacă temperatura exterioară ajunge la 40 grade Celsius, se accelerează respiraţia, care devine şi mai superficială, ceea ce duce la o deshidratare, poate cauza o acidoză corporală, iar peste câteva luni (toamna) poate determina apariţia şchiopăturii de origine metabolică.

Protecţie prin utilizarea aditivilor furajeri
Stresul termic a produs deja pagube încă din anul 2003, cifra pierderilor pentru industria producerii laptelui din SUA ajungând la 900 milioane de dolari.
Pe lângă utilizarea de ventilatoare şi duşuri, pentru protecţia vacilor la caniculă putem folosi şi aditivi furajeri în alimentaţia zilnică.
În acest scop, concernul Techmix a dezvoltat produsul pentru bovine BlueLite Pellets, care conţine electroliţi, ca sursă de energie, glucide, vitamine şi betaină, care la nivel celular ajută la reţinerea apei în organism. Produsul este peletat şi se poate amesteca uşor în furajul vacilor, fiind consumat cu plăcere de vaci.
Experienţe făcute în ferme din Arizona, zonă cu călduri extreme, arată că vacile care au primit produsul, faţă de lotul martor, nu numai că au revenit în producţie după puseul de căldură, dar au şi depăşit nivelul de producţie.
Un alt experiment arăta că la nivel de lactaţie, în medie, producţiile au fost mai mari la lotul care a primit produsul faţă de efectivul bovin căruia nu i s-a administrat BlueLite Pellets.
În concluzie, se poate afirma că vacile care au primit 120 grame de produs pe zi în perioade caniculare au suferit mult mai puţin de efectele stresului termic, comportamentul lor nu s-a schimbat, nici fiziologic şi nu au fost scoase din producţie ca reforme. Cantitatea de lapte a scăzut mult mai puţin la cele care au fost protejate cu BlueLite Pellets, cantitativ pierderile ajungând la cel mult jumătate faţă de cele înregistrate la lotul care nu a primit produsul. În plus, după trecerea perioadei de stres termic, producţia de lapte a revenit la cea normală. Este important ca doza de administrare să fie respectată, după recomandarea: 120 grame/zi/vacă, respectiv 170 grame/zi/vacă în condiţii extreme de căldură.
Pentru a încerca produsul BlueLite, ne puteţi contacta pe site-ul firmei noastre: www.schontal.ro

János SULTÉSZ


URCĂ GRADELE CELSIUS, CREŞTE NEVOIA DE APĂ
Pe timp de caniculă vacile au nevoie de mai multă apă. O vacă cu o producţie de circa 27 de litri, la o temperatură de 4-5 grade Celsius, consumă aproximativ 85 litri de apă. Dacă temperatura urcă cu 20 de grade Celsius, creşte şi consumul de apă cu 10 litri. Vacile cu producţii mari consumă în mod normal 120 litri de apă/zi, dar la temperaturi crescute necesarul poate ajunge la 170 litri e apă/zi.
După fătare, vacile au nevoie şi de mai multă apă, deoarece în câteva zile, lactaţia poate creşte de la 0 la 50 de litri. Dacă nu există destulă apă în organism, vom avea pierderi la producţia de lapte. În schimb, consumă mai puţină substanţă uscată, deci nu va produce bine şi nu se va reproduce cu uşurinţă.
Potrivit relatărilor unor crescători din ferme din America, procentul vacilor reformă din cauza puseelor de căldură extremă ajunge la 3% şi chiar la 10%.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 1228 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?