Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Cum dezvăţ găinile să-şi mănânce propriile ouă?”

Publicat: 09 februarie 2019 - 21:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Încep prin a spune un sincer "La mulţi ani" tuturor crescătorilor de păsări şi de animale, în general. Să aveţi doar reuşite în 2019!

Şi să intrăm în subiectul ediţiei. Comportamentul păsării de a-şi consuma propriile ouă poate fi asemănat cu Sindromul de Pica, predecesorul şi mai agresivului Canibalism!
Am lansat întrebarea în grupurile specializate de pe Facebook. Şi... din primele 47 de comentarii la această postare, 44 s-au lasat cu dureri de cap, doar 3 atingând pe undeva subiectul!

Să exemplificăm:
“Dă-le calciu!” - 12 răspunsuri
“Taie-le ciocul!” - 8 răspunsuri
“Ouă de plastic!” - 5 răspunsuri
“Vitamine!” - 4 răspunsuri
“Sacrifică-le”; “Cuibare înclinate” şi “Nisip în alimentatie!” - câte 3 răspunsuri
“Pietre în cuibar!” - 2 răspunsuri
“Ouă fierte” şi “Arde-i ciocul!” - câte 1 răspuns

Gaina_b

“Sindromul Mamaie” compromite pasărea definitiv!
Sindromul de Pica poate aparea cel mai frecvent în tulburări de nutriţie ale păsării, dar şi în tulburări ale sistemului nervos sau ale sistemului digestiv. La noi în gospodării, din cauza “Sindromului Mamaie”, care ne face retrograzi la tot ce este nou, căutam cu orice chip să privăm pasărea de o nutriţie normală, punând-o pe seama TRADIŢIEI sau a datinei străbune! Cu atât mai mult cu cât acest comportament se declanşează mai ales în lunile reci ale anului, atunci când aportul de vitamine, minerale şi proteine din natură este mult mai greu de găsit de către pasăre!
La baza declanşării acestui comportament stau următoarele cauze:
• porumbul în exces din furaj;
• furajul compus numai dintr-o cereală (tainuri monocompuse);
• carenţele în aminoacizi, minerale (calciu, fosfor, sare, potasiu, cupru, mangan etc.), deficitul de vitamine (A, D3 şi complexul de B-uri);
• carenţa sau excesul de proteine.
Câteva dintre manifestările acestui sindrom, la pasăre, sunt: consumul nejustificat al ouălor (ovafagia), ciugulitul penelor şi consumul de corpi străini.

De la sfaturile neavenite, la recomandări... binevenite!
Începem cu cel mai des întâlnit “sfat”: “Dă-le CALCIU!”. Oricum, găina are nevoie de aproximativ 4 grame de calciu pur (adică 10-11 grame de carbonat de calciu în raţie) la fiecare 24 ore pentru a putea forma coaja unui ou în acelaşi interval de timp. Deci calciul nu trebuie să lipsească niciodată din furaj! De ce trebuie să le dai numai calciu când nu le asiguri necesarul din celelalte minerale (fosforul, de pildă, aflat în strânsă legătură cu calciul) şi vitamine (A, D3, B)? Această metodă nu ameliorează cu nimic comportamentul găinilor.
“TAIE-LE ciocul”! Debecarea este amputarea parţială a ciocului şi se execută până la vârsta de maxim 10 zile în condiţii stricte de igienă, cu aparatură specială şi numai sub supravegherea medicului veterinar! Ce rezultat va avea tăierea ciocului atâta timp cât noi le hrănim prost? NICIUNUL!
“Ouă de plastic, vitamine, cuibare înclinate, ouă fierte şi pietre în cuibar” sunt ineficiente, niciuna nu acţionează asupra cauzei care a produs acest comportament! Şi, cum spune o vorbă din popor, “ca să fim de râsul curcilor”, ultimele, cele mai “profesionale” sfaturi ar fi: “Sacrifică-le, dă-le nisip sau arde-le ciocul”!

În realitate, rezolvarea problemei acestui comportament este foarte anevoioasă şi constă în ameliorarea celor câteva cauze amintite anterior. Raţia păsării nu ar trebui să fie nici monocompusă, nici să nu conţină porumb în exces, să nu fie nici foarte bogată, dar nici foarte săracă în proteină şi să asigure necesarul de vitamine şi minerale. Cu toate acestea, procesul de recuperare va fi foarte anevoios, rezultatele nu vor aparea imediat, a doua zi iar unii indivizi din efectiv e posibil să fie irecuperabili!
Rezolvarea practică a comportamentului constă în:
• asigurarea unui furaj echilibrat şi de calitate, asigurarea unui front de furajare şi de adăpare suficient pentru tot efectivul;
• raţiile sa fie îndestulătoare (cea mai mică raţie, pentru cea mai mică rasă/hibrid este de 90 grame/zi, exceptând rasele pitice);
• asigurarea unui spaţiu adecvat efectivului, evitându-se supraaglomerarea;
• odată ce un furaj este consumat cu plăcere de către pasăre, acesta nu va fi schimbat, deoarece schimbarea de gust (palatabilitatea) poate genera comportamentul deviant.

Gaina_b

Vă aşteptăm cu întrebări, propuneri şi împărtăşiri din experienţa proprie la adresa de e-mail: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne si gaini ouatoare, Ferma de familie şi Crescatori de pasari de rasa sau de consum.


REŢETĂ PENTRU UN FURAJ "DE FĂCUT ACASĂ"
Dacă vreţi să amelioraţi acest comportament este bine să achiziţionaţi un furaj gata preparat de la magazinele de profil din zona dvs., adecvat vârstei păsării. Dacă doriţi să îl produceti în gospodărie vă pun la dispoziţie o reţetă pe care o puteţi realiza foarte uşor, în care am folosit ca suport un CPVM (concentrat proteino-vitamino-mineral) de ouătoare, concentrat cu cea mai mare răspândire în România. Restul materiilor prime, în afară de cele două cereale de bază sunt şroturile de floare şi soia, carbonat de calciu (se găseşte în comerţ sub denumirea de calciu furajer!!!) şi sare.
Reţeta este pentru găini în vârstă de un an. Aceasta nu atinge parametrii unui furaj din comerţ, dar este un foarte bun substitut al “reţetelor” făcute din grâu-porumb, grâu-porumb-floare, grâu-porumb, mazăre etc.!

 tab1gi19_b

 

tab2gi19_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 48868 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?