Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum decidem alegerea furnizorului de genetică

Publicat: 27 iulie 2019 - 00:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre deciziile vitale la nivel de fermă se referă la strategia achiziţiei animalelor de reproducţie - scrofiţe şi vieri. După cum se cunoaşte, multe dintre fermele comerciale de creştere şi exploatare a suinelor se bazează pe un efectiv matcă propriu, care furnizează generaţia destinată abatorizării, fie producănd purcei spre vănzare către terţi, fie realizănd finisarea în propriul sistem.

Cei care îşi propun să investească într-o fermă de exploatare a porcilor - sau au făcut-o deja! - trebuie să realizeze o evaluare a profitabilităţii curente (sau potenţiale) pornind de la căteva elemente simple de management. Această evaluare ar trebui să cuprindă, printre multe altele, şi elementele următoare:
• Adăposturile - capacitate, localizare, facilităţi (apă, canalizare, curent electric, gaz), dotare (mai ales în maternitate şi creşă!), costul exploatării la capacitate maximă etc.
• Furajul - costuri, stocuri, surse, calitate;
• Forţa de muncă - disponibilitate, experienţă, costul muncii etc.;
• Scroafele - costuri de întreţinere, prolificitate (purcei vii/fătare), calităţi materne (docilitate, capacitate de alăptare), starea de sănătate, valoarea genetică etc.;
• Vierii - costuri de întreţinere, starea de sănătate, valoarea genetică etc.;
• Generaţia de abator: numărul de porci livraţi/ an/ scroafă, spor mediu zilnic, consum specific, viteză de creştere, grosimea stratului dorsal de slănină, cantitatea de carne macră, starea de sănătate, combinaţia genetică etc;
• Desfacerea producţiei: în viu sau carcasă, pretenţiile abatorului/ procesatorului şi ale consumatorului, costuri de abatorizare, transport etc.
Clarificarea acestor elemente va da posibilitatea oricărui fermier de a compara performanţele existente (sau potenţiale!) în propria fermă, cu cele din unităţi similare, dar cu care se află, inerent, într-o acerbă competiţie. Acolo unde performanţele nesatisfăcătoare au cauze ce rezultă din nivelul scăzut al potenţialului genetic, fermierul va trebui să ia în considerare - în modul cel mai serios - achiziţia unor animale de prăsilă de la furnizori care răspund cerinţelor privitoare la indicatorii de performanţă.

Porc_b

CE fel de scrofiţe şi vieruşi de prăsilă cumpărăm?
Fermierii, cu un nivel minim de profesionalism, au realizat că reproducătorii menţinuţi în efectiv cu scopul înmulţirii trebuie să aibă o serie de calităţi fără de care profitabilitatea fermei rămăne doar în stadiul de proiect.
Oferta de pe piaţa romănească a porcilor de prăsilă este constituită de animale din rase pure (Landrace, Marele Alb, Duroc etc.) sau animale hibride (bi- şi tri- rasiale sau liniare).
Rasele pure au performanţe inferioare hibrizilor - datorită absenţei vigorii hibride - şi implică stabilirea, pe plan intern, a unui program strict şi costisitor de selecţie şi testare. Studiile au dovedit că existenţa unui program de ameliorare intern bazat pe rase pure este justificată tehnic şi financiar numai în ferme cu efective matcă de peste 5000 de capete, în care se pot organiza fluxuri paralele, cu respectarea cerinţelor fiecărui genotip.
Spre deosebire de rasele pure, exploatarea liniilor hibride de scrofiţe şi vieruşi conduce la obţinerea în descendenţă a unor performanţe superioare, reproducţia fiind în acelaşi timp, mai simplu de controlat.

Porcine_b

DE UNDE achiziţionăm scrofiţe şi vieruşi de prăsilă?
Alegerea sursei de animale destinate reproducerii trebuie să se bazeze pe o serie de criterii simple şi verificabile, printre care amintim:
• Prestigiul şi profesionalismul dovedit de către furnizor;
• Starea de sănătate a efectivului din ferma sursă - informaţiile referitoare la bolile existente în fermele care produc şi distribuie animale de prăsilă pot fi obţinute, la cerere şi pe plan local, de la Direcţiile Sanitare Veterinare judeţene, care au obligaţia de a monitoriza constant prezenţa şi evoluţia bolilor cu impact economic major cum ar fi: PRRS, micoplasmoza, gastroenterita transmisibilă (GET), disenteria, pleuro-pneumonia enzootică etc. Achiziţia de animale de prăsilă din ferme în care există astfel de boli poate conduce la diminuarea performanţelor potenţiale cu pănă la 50%, respectiv anularea din start a profitului estimat.
• Valoarea genetică potenţială - este un element destul de abstract care ne informează la ce nivel se situează performanţele productive ale animalelor de prăsilă şi ale descendenţilor acestora, în condiţiile în care se respectă o serie de standarde privitoare la cazare, furajare şi management.
Ca atare, animale cu o valoare genetică atestată nu pot fi obţinute decăt din ferme de selecţie şi testare autorizate. Obiectul activităţii lor este producerea de animale de reproducţie sănătoase, cu un potenţial genetic/productiv ridicat. Ca urmare a costurilor ridicate pe care le implică procesul de selecţie/ameliorare, evident, preţul de achiziţie a reproducătorilor este pe măsură.
Cu toate acestea, calcule economico-financiare precise au demonstrat că în structura costului de producţie a unui kilogram de carne de porc, proporţia reprezentată de costul geneticii este de doar 1-3%, faţă de 65-75% în cazul furajului! Deci, procurarea unui nucleu de reproducători valoroşi este pe deplin justificată!
• Asistenţa tehnică de specialitate - reprezintă modul în care furnizorul de prăsilă pune la dispoziţia beneficiarului experienţa sa în toate aspectele practice din fermă, astfel încăt potenţialul genetic al animalelor să fie exprimat la maxim.
Toate elementele menţionate în acest articol se doresc a fi un ghid sumar pentru cei care şi-au propus să facă din creşterea şi exploatarea porcilor o afacere profitabilă, indiferent de provocările pieţei sau de climatul politico-economic.


PIC ÎNCHEIE UN PARTENERIAT STRATEGIC ÎN CHINA
PIC - parte a grupului Genus PIC - anunţă încheierea unui parteneriat strategic fără precedent în China, cea mai mare piaţă a cărnii de porc din lume. Parteneriatul cu Beijing Capital Agribusiness Co Ltd ("BCA") a fost semnat cu scopul de a cerceta, dezvolta, înregistra şi comercializa în China suine de elită PIC, rezistente la virusul Sindromului Respirator şi Reproductiv Suin ("PRRSv"). Cele două companii vor căuta soluţii şi la alte provocări majore cu care se confruntă industria cărnii de porc din China, inclusiv Pesta Porcină Africană (ASF). În acelaşi timp, părţile vor explora modalităţi de a accelera progresul genetic al animalelor PIC în China, prin integrarea pe etape a geneticii PIC în exploataţiile deţinute de BCA, care au momentan o capacitate de 6000 de scroafe.
Genus PIC deţine drepturile exclusive asupra acestor biotehnologii şi colaborează cu Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente pentru a obţine în SUA aprobarea de a comercializa suine rezistenţe la virusul PRRS. "Aşteptăm cu nerăbdare să implementăm rapid programul de obţinere a suinelor de elită cu rezistenţă la virusul PRRS în colaborare cu BCA şi să lansăm împreună cu partenerii noştri acest produs nou şi important pentru China", a declarat Bill Christianson, directorul general Operaţiuni Genus PIC.
BCA este una dintre companiile de genetică animală de top din China, fiind deţinută de Beijing Capital Agribusiness and Food Group şi de CITIC Agriculture, divizii ale uneia dintre cele mai mari întreprinderi de stat din China. Liu Jiantong, director general şi vicepreşedinte al Beijing Capital Agribusiness Co., Ltd. s-a declarat încăntat de „colaborarea cu Genus PIC, cea mai importantă companie de genetică suină din lume, pentru reglementarea şi comercializarea suinelor rezistente la virusul PRRS în China, pas important al unui parteneriat mai amplu”.
În urma obţinerii aprobării de comercializare în China pentru suinele rezistente la PRRS, operaţiunile PIC China vor fi combinate cu cele ale BCA, pentru a forma un joint venture care va fi deţinut de BCA în procent de 51%, iar restul de 49%, de către Genus PIC.


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

 

Vizualizat: 187 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?