Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum asigurăm mineralele în stabulaţie?

Publicat: 06 octombrie 2020 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În stabulaţie animalele vor consuma furaje preparate în vară, mai sărace în elemente minerale, motiv pentru care se impune suplimentarea lor prin diferite surse.

Calciul şi fosforul îşi îndeplinesc funcţiile în organism dacă se află în raporturi corespunzătoare specifice diferitelor specii şi categorii de animale, după cum urmează:

  • la rumegătoare raportul Ca/P este de 2/1, dar poate ajunge până la valori de 6/1, datorită AGV produşi la nivel ruminal şi a tamponării cu carbonaţi şi fosfaţi salivari;
  • la suine, raportul considerat optim este de 1,2- 2/1;
  • la păsări: 1,1/1 la tineret, respectiv până la 3,7/1 la găinile ouătoare.

Magneziul (Mg) condiţionează activitatea unor fosfataze, în absenţa lui fosforul nu se depune în oase. Alături de Ca acţionează ca depresor al excitabilităţii neuromusculare şi intervine în metabolismul calciului faţă de care are efect. De asemenea, intervine în metabolismul glucidic, în procesele de glicoliză.

Potasiul (K) acţionează asupra muşchiului cardiac, prelungind diastola; ia parte la metabolismul apei, ca diuretic.
Sodiul (Na) este important în raportul Loeb (K ++ Na+)/(Ca++ + Mg++), care e constant.
Sulful (S) este indispensabil pentru creşterea părului, lânii, fanerelor; ia parte la inactivarea unor substanţe toxice în intestinul gros; la rumegătoare, contribuie la digestia celulozei.

minerale in stabulatie_b


6 SURSE DE MACROELEMENTE:


  1. Surse de sodiu şi clor - sarea (NaCl);
  2. Surse de calciu: creta furajeră, cojile de ouă, făina de cochilii de scoici, clorura de calciu. Aportul nutritiv este de 37-39% calciu;
  3. Surse de fosfor: fosfatul monosodic, disodic, hexametafosfatul, tripolifosfatul; aportul nutritiv este 21-25% fosfor;
  4. Surse comune de calciu şi fosfor: fosfatul monocalcic, dicalcic, tricalcic; aportul nutritiv este de 24 - 26% Ca şi 12-18,5% P;
  5. Surse de magneziu - oxidul de magneziu, sulfatul de magneziu (sarea amară); aportul nutritiv: oxidul de magneziu - 60,3% magneziu, sulfatul de magneziu - 9,87% magneziu şi 13% sulf, pentru forma hidratată (7H2O), respectiv 20,19% magneziu şi 26,58% sulf pentru forma anhidră;
  6. Surse de sulf - tioaminoacizi şi sulfaţi; suplimentarea, în special la ovine şi la păsările care năpârlesc, se face cu sulf elementar sau sulfat de sodiu care conţine 10% S.

 

CUM LE ADMINISTRĂM?

 

Sursele de calciu se administrează astfel: 1-1,5% încorporate în amestecul de concentrate (AC) destinat rumegătoarelor şi în nutreţurile combinate (NC) pentru porci şi păsări; la rumegătoare poate ajunge la 2 - 2,5% în AC, în cazul unor raţii pe bază de fibroase din familia gramineelor + siloz de porumb sau sfeclă furajeră; 6,5 - 7% în NC administrate păsărilor ouătoare.

Sursele de fosfor se introduc în proporţie de 0,5 - 1% în structura AC destinată rumegătoarelor şi în NC pentru păsări şi porci.
Magneziul se suplimentează primăvara, la nivelul acoperirii cerinţelor.

 

CARENŢELE ÎN MINERALE

 

Unii fermieri ignoră suplimentarea mineralelor în perioada de stabulaţie, fapt ce duce la carenţe care afectează negativ starea fiziologică a animalelor, cu repercusiuni asupra producţiilor obţinute, a eficienţei economice, iar uneori chiar asupra sănătăţii acestora.


un articol de
LAVINIA ŞTEF

Vizualizat: 2215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?