Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CUM AR TREBUI SĂ CREŞTEM PORCII CA SĂ FIE... BIO?

Publicat: 20 iulie 2022 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se discută intens despre ceea ce numim alimente bio. E greu de crezut că mai există consumatori care să nu se fi întâlnit cu acest termen, prezent pe tot mai multe etichete ale comercianților de produse agroalimentare.            

Confuzia noastră se amplifică atunci când pe etichete mai vedem și marcajeleECOsau ORGANIC. În realitate însă toate înseamnă același lucru, produsele respective trebuind să rezulte din sisteme care respectă legislația națională și cea Europeană în acest domeniu.

 

GOSPODĂRESC NU ÎNSEAMNĂ BIO!


Mult mai puțin se aude sau se vorbește despre carnea de porc etichetată astfel. În contextul în care jumătate din porcii României sunt crescuți în gospodăriile populației am fi tentați să credem că aceste animale și, implicit carnea lor sunt, prin definiție, bio. Ei bine, nu este așa, întrucât statutul de exploatație care produce carne de porc bio/eco se acordă de către instituții abilitate legal în acest sens, cu condiția respectării unui set de reguli foarte clare și stricte, bazate pe legi și regulamente.

 hrana tineret porcin 1_b


3 VARIANTE PENTRU CAZARE


Ca principiu se pot crește porci bio în trei variante de cazare:

1. în adăposturi

2. în aer liber

3. în sistem mixt, acesta din urmă fiind aplicat în țările în care întreținerea în exterior a animalelor nu este posibilă în perioada sezonului rece.

 

7 CERINŢE MINIME ÎN ADĂPOST


În cazul în care se alege sistemul de creștere în adăpost sau mixt, cerințele minime ar fi:

1. Asigurarea de pardosele netede, dar nealunecoase.

2. Minim 50% din suprafața interioară trebuie să fie dintr-un material solid (nu grătare sau grilaje).

3. Există necesitatea delimitării unei zone uscate, de odihnă, cu baza din materiale solide și acoperită cu așternut natural.

4. Zonele din boxe destinate mișcării și defecării trebuie să fie ușor de drenat și să fie acoperite și acestea, cu așternut natural.

5. Suprafețele minime variază în funcție de vârstă, greutate și sex. Astfel, necesarul pentru o scroafă cu purcei (cu vârsta de maxim 40 zile) este de minim 9 mp, pentru un purcel înțărcat și crescut până la 30 kg va fi 1 mp/cap iar pentru cei mai mari, de la 1,8 mp la 2,7 mp/cap, în cazul celor ce depășesc greutatea de 110 kg în viu. Vierilor trebuie să le fie asigurați 10 mp/cap, iar scroafelor gestante 4,5 mp/cap, incluzând accesul la padocuri exterioare. Fătarea se asigură în boxe individuale, fără restricții de mișcare pentru scroafe și purcei, pe așternut din materiale naturale.

6. Întreținerea animalelor se face exclusiv în grupuri, cu excepția vierilor și a scroafelor în perioada fătării și pe durata lactației, iar rasa este irelevantă.

7. Gunoiul de grajd se administrează numai pe terenurile proprii sau pe bază de contract, în zonele învecinate, pe terenuri tot cu statut bio și nu mai mult de 170 kg de echivalent azot la hectar.

 

Vezi AICI şi cele 4 REGULI PENTRU ALIMENTAŢIE!

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 859 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?