Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CUM A FLUCTUAT PREŢUL SUINELOR ŞI BOVINELOR

Publicat: 07 mai 2020 - 16:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda pandemiei CoVid-19, piața suinelor și a bovinelor a evoluat până la jumătatea lunii martie fără perturbări ale prețurilor și efectivelor abatorizate.

Purcei_b

În Italia și Polonia au fost înregistrate scăderi ale prețurilor la suine şi bovine, cel mai probabil din cauza închiderii unităților HoReCa, italienii fiind clienți înveterați ai restaurantelor.

SUINE
Prețuri mai mari decât în 2019

Informațiile disponibile pe site-ul ccceurope.ro relevă o creștere constantă a prețului de piață al porcilor la intrarea în abator, acesta fiind la jumătatea lunii martie (săptămâna 12, adică 16-22 martie) 733,16 lei/100 kg, cu 0,48% mai mare decât în săptămâna precedentă, cu 9,50% mai mult decât în urmă cu 4 săptămâni și cu 53,27% mai ridicat decât anul trecut în același interval.
Prețul mediu al carcaselor clasele S și E a cunoscut, de asemenea, o ușoară creștere, fiind 954,68 lei/100 kg, respectiv 944,07 lei/100 kg. Creșterea pentru clasa S este de 0,78% față de săptămâna trecută, de 10,45% față de luna precedentă și de 54,37% față de același interval al anului trecut. Creșterea este aproximativ aceeași și pentru clasa E.
La nivel european, România se află la jumătatea clasamentului în ceea ce privește prețul carcaselor clasa E, cea mai scumpă carcasă fiind în Bulgaria, apropae 220 de euro/100 kg.
În săptămâna 12, în țara noastră au fost clasificate 86.657 de carcase cu greutatea caldă între 50 şi 120 kg. Din acestea, 4404 (5,08 %) carcase au provenit din comerțul intracomunitar.

BOVINE
Prețuri aproape neschimbate

La bovine, prețul a fost 1,377.95 lei/100 kg pentru categoria tăurași, 1,162.64 lei/100 kg pentru categoria vaci și 1,402.02 lei pentru categoria vițele. Diferențele față de săptămâna precedentă nu sunt semnificative: o scădere de 0,83% pentru tăurași, o creștere de 0,86% pentru vaci și o creștere de 3,78% pentru vițele. Nici creșterile față de același interval al anului trecut nu depășesc 2% pentru tăurași și vaci, numai la vițele prețul este mai ridicat cu 8,80%.
Pe piața europeană, cea mai mare scădere de preț a fost înregistrată în Italia la categoria vaci, cu 18,17% față de săptămâna precedentă. Cea mai mare creștere de preț pentru categoria vițele a fost înregistrată tot în Italia, dar procentul a fost mic, de 3,89%. Scăderi notabile de prețuri, fără să depășeacă 10%, au fost înregistrate în Polonia, pentru toate cele trei categorii.
În săptămâna 12, au fost tranșate în România 3.450 de bovine, proveniența acestora fiind: din achiziții ale abatoarelor de pe piața liberă, din fermele proprii ale abatoarelor sau de la producători și comercianți pentru care abatoarele au prestat servicii.

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1483 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?