Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu ce HRĂNIM VACILE RECORDISTE?

Publicat: 28 ianuarie 2017 - 11:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FURAJAREA CORECTĂ PENTRU PRODUCŢII DE PESTE 100.000 DE LITRI DE LAPTE. Cu ce diferă o vacă ce produce peste 100.000 litri de lapte de vacile cu producţii obişnuite?

Fermierii din străinătate sunt familiarizaţi cu astfel de exemplare. Şi la noi în ţară există vaci cu producţii extraordinare, iar fermierii nu trebuie să uite că unul dintre factorii tehnologici foarte importanţi este furajarea acestor vaci.

vaci-recordiste_bClick pe poza pentru galerie!

Trebuie să ştim că o astfel de vacă are un metabolism general crescut (predomină catabolismul), funcţii intense ale organelor interne, digerarea hranei este de 1,5 ori mai rapidă şi perioadele de rumegare în 24 de ore se repetă de mai multe ori comparativ cu vacile cu producţii scăzute. De asemenea, acestea utilizează mai bine hrana ingerată pentru producţia de lapte.

În practica hrănirii vacilor cu producţii mari de lapte o importanţă deosebită o are structura raţiei.
În SUA, la vacile cu producţii de peste 6000 litri de lapte, furajele de volum reprezintă 60-64%, iar concentratele 36-40%. În Franţa, la producţii de peste 25 litri de lapte/zi, raportul concentrate - voluminoase este de 50/50; furajele voluminoase de foarte bună calitate pot reprezenta 60%. În funcţie de evoluţia curbei de lactaţie, concentratele pot reprezenta 60% la începutul lactaţiei, 40% la mijlocul lactaţiei şi 25-30% spre sfârşitul perioadei de lactaţie şi în perioada de repaus mamar.
De asemenea, este foarte importantă buna pregătire pentru fătare şi asigurarea unei perioade de repaus mamar (75-90 zile). Înţărcarea acestor vaci este dificilă.

tabel-1furajare_b

NOTĂ: SU - substanţă uscată; UFL - unitatea furajeră lapte; PDIN - proteină digestibilăi ntestinală în funcţie de nivelul de azot din raţie; PDIE - proteină digestibilă intestinală în funcţie de nivelul de energie din raţie; Ca - calciu; P - fosfor

Află cum SĂ MĂREŞTI RANDAMENTUL VACILOR RECORDISTE, oferindu-le ÎNGRIJIREA OPTIMĂ, din revista Ferma, ediţia 15-31 ianuarie 2017!

Vizualizat: 3007 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?