Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CU CE HRĂNIM SUPLIMENTAR IEZII?

Publicat: 18 februarie 2022 - 18:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu luna februarie trebuie să fim pregătiți pentru un nou sezon de fătări la capre, prin asigurarea materialelor necesare și compartimentarea adăpostului astfel încât să limităm pierderile de iezi.

Dacă ferma de caprine se află într-o zonă de câmpie, cu climat mai blând, adăposturi bine izolate și avem furaje în stoc, programăm fătări în lunile ianuarie şi februarie, iar dacă de află într-o zonă rece și furajele sunt puține programăm fătări în februarie şi martie. Trebuie să ţinem cont de faptul că primăvara devreme nu ne putem baza pe scoaterea caprelor cu iezi la pășune, din cauză că au păr rar și suferă de frig, mai mult decât ovinele.

 

AVANTAJELE SUPLIMENTĂRII


Pentru ca iezii să crescă sănătoși și viguroși le vom asigura, pe lângă laptele matern, furaje reprezentate de fân și amestec de concentrate începând la de vârsta de 10-12 zile. Aceste furaje se administrează la discreție în spații în care pot pătrunde numai iezii, întocmai ca la miei. Un alt avantaj al obișnuirii iezilor de a consuma furaje solide este că înțărcarea lor se poate face mai repede și vom putea mulge caprele mai mult timp.

furajare iezi CANVA_b 

FÂNUL, SUPLIMENT PENTRU IEZI


Fânul distribuit poate fi de leguminoase (lucernă sau trifoi), de graminee (lolium, păiuș de livadă etc.) sau amestec între cele două. Important este ca fânul să aibă multe frunze și tulpina subțire (otavă) pentru a putea fi consumată de iezi. Nu se poate fără fân, deoarece caprele sunt rumegătoare și este foarte important ca dezvoltarea compartimentelor gastrice să se facă timpuriu.

Fânul este un furaj de volum și este principalul component al rației care stimulează dezvoltarea simbionților ruminali ce asigură digestia furajelor fibroase în compartimentele prestomacale, dintre care cel mai important este rumenul.

intarcarea iezilor 2 CANVA_b 

AMESTECUL DE CONCENTRATE


Amestecul de concentrate este compact și într-un volum mic are o densitate nutritivă mult mai mare decât fânul. Aportul proteic prin amestecul de concentrate este absolut necesar, în special dacă administrăm fân de graminee. Iezii sunt în creștere și au nevoie de energie, dar și de proteină care contribuie, în special, la dezvoltarea musculară.

Un aspect de care vă recomandăm să tineți seama este dimensiunea granulelor. De obicei ele se găsesc la un diametru de 2, 3 și 5 mm. Fiind presate sunt și dure, iar iezii nu reuşesc să mestece granulele de 5 mm. Acestea sunt distribuite în rația caprele adulte și nu sunt destinate iezilor!

 

Vezi AICI 8 RECOMANDĂRI PENTRU AMESTEC!

Vizualizat: 1057 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?