Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu ce diferă o „vacă de 100.000 litri” de restul?

Publicat: 07 octombrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este o întrebare pe care, firește, orice fermier o are în minte. Noi, la CRV, am efectuat un studiu în acest sens și vă prezentăm aici o parte din rezultate. Acest material va face parte dintr-o serie de articole pe această temă publicate de către Holland Dairy House și partenerii săi. 

Click pe poza pentru galerie!

O vacă ce produce de-a lungul vieții ei o sută de mii de litri de lapte datorează acest fapt iscusinței fermierului de a pune cap la cap o serie de factori de bază: furajarea (Masă), sănătatea și microclimatul asigurat (Casă) și un proces continuu de creștere a valorii genetice, la care se adaugă un management al ameliorării pe termen lung (Rasă). De aici și expresia folosită de fermieri, precum că vaca înseamnă „Casă - Masă - Rasă”. Încercăm prin intermediul acestui articol să așezăm acești factori la locul lor în ecuația câștigătoare a fermei de vaci de lapte, pentru a vedea cum putem ajunge la rezultatul dorit. 

Conform ICAR (International Comitee for Animal Recording - Comitetul Internațional pentru Controlul Producției Animale), organizația care se ocupă cu centralizarea datelor referitoare la producțiile animaliere pe plan internațional, populația de vaci Holstein alb cu negru din Olanda se situează la un nivel destul de ridicat din punct de vedere al producției de lapte, precum și al conținutului de grăsime și proteină din lapte (vezi tabel).

Având toți acești factori îndepliniți, ne-am aplecat atenția numai asupra vacilor care au produs peste 100.000 de litri de lapte de-a lungul vieții lor productive, contorizând de la acestea date despre ascendență, toate informațiile pe care le deținem despre aceste rezultate recordiste în urma Controlului oficial al producției, precum și toate datele referitoare la conformația lor.

 

Picioarele sunt mai importante decât ugerul?

În urma analizei efectuate, am observat că o serie de tauri, precum Sunny Boy, Cash, Celsius, F16, Tops, Lord Lily, Marty și Stadel, predomină ca tați ai acestor vaci campioane din punct de vedere al vieții productive. Și ei nu sunt singurii care și-au pus o asemenea amprentă, recunoscută la nivel mondial pentru că în continuare acești tauri sunt destul de importanți în cadrul populațiilor în care dețin fiice. Dacă urmărim cu atenție ce "moștenire" de gene transmit acești tauri la generația următoare, vom vedea cu ușurință că dețin un punctaj destul de ridicat la capitolul longevitate.

Uitându-ne spre exemplu către Sunny Boy, un taur care s-a regăsit pe buzele fermierilor din întreaga lume în anii ’90, vom vedea că la acea vreme el avea un scor de 105 puncte pentru uger și 103 pentru picioare, punctaj care se situa clar peste media de o sută de puncte a populației de referință. Raportându-ne la standardele actuale, pentru a avea siguranța obținerii unor animale sănătoase, cu referite la sănătatea ugerului și a picioarelor, trebuie să folosim tauri care să exprime valori pozitive raportat la media populației de referință (+2, +4 etc.). Numai acordând o atenție sporită ambelor aspecte (uger și picioare) în egală măsură, elemente foarte importante de urmărit de la o generație la alta, vă veți asigura un efectiv "puternic" pe picioare și "sănătos" pe uger.

Am efectuat un studiu pentru a ne răspunde la întrebarea „Picioarele sunt mai importante decât ugerul?” și am sesizat că pentru un eșantion de 9000 vaci Holstein Alb cu negru și 700 de vaci Holstein Alb cu roșu existau două aspecte pe care toate aceste vaci îl aveau în comun și anume, un scor mediu obținut în urma bonitării de 82,5 pentru uger și 81,7 pentru picioare. Am dedus de aici că toate animalele care au produs peste 100.000 litri de lapte aveau în comun următorul aspect: picioare și uger de excepție. Aceste trăsături contribuie cu certitudine la șansa acestor animale de a atinge producția de 100.000 de litri de lapte de-a lungul întregii vieți productive, evaluarea conformației pentru picioare și uger fiind absolut identică pentru ambele rase. De specificat că scorul mediu pentru ambele valori în cadrul populației de referință din Olanda este de 80 de puncte. 

 

Ameliorarea ca garanție a calității

Pornind de la această concluzie și pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, am vorbit și cu fermierul olandez, Jos Knoef, din Geesteren, în ferma căruia întotdeauna au predominat animalele cu peste 100.000 de litri de lapte (53 de animale). Ce anume face, cum vede el procesul de ameliorare pentru "uger și picioare"? În ferma lui Knoef totul pornește de la importanța deosebită acordată ameliorării: "Am acordat întotdeauna o atenție sporită producției, precum și sănătății ugerului și a picioarelor. Doar fiind foarte atent la aceste aspecte poți spune că ai siguranța că nu vor apărea probleme în viitor". Una dintre vacile sale preferate, fiică a taurului Cash, și anume Boukje 192, a produs de-a lungul întregii vieți 158.610 litri de lapte, cu 4,58% grăsime și un conținut de 3,83% proteină (cu un scor total de 88 puncte; pe linie maternă, în ascendența lui Boukje 192 regăsim tauri precum Labelle, F16 și Tops).

Vacile care produc peste o sută de mii de litri de lapte sunt rare, însă șansa ca ele să fie din ce în ce mai multe este în creștere, pentru că, repet, totul e posibil prin respectarea factorilor care concură la a obține în fermă asemenea exemplare, și anume: furajarea, sănătatea, microclimatul din fermă, genetica, viziunea în cadrul procesului de ameliorare pe termen lung și, nu în ultimul rând, strategia de management a fermierului.

 

Longevitatea - ficțiune sau realitate?

Mai întâi să înțelegem statistic despre ce este vorba. Longevitatea se traduce printr-un procent scăzut de animale care pleacă din efectiv (reformă). Un cost scăzut al înlocuirii se traduce printr-o viață productivă îndelungată. Punctajul mediu pentru longevitate este 0 și este exprimat în zile. O deviație standard este echivalentă cu 270 de zile.

• Taurii cu valoarea longevității mai mare de 0 vor avea fiice cu o longevitate ridicată, care vor sta mai mult în fermă.

• Taurii cu o valoare a longevității mai mică de 0 vor avea fiice care vor sta în fermă mai puțin decât media populației. Fiecare punct de longevitate peste 0 din indexul unui taur crește valoarea indexului longevității fiicelor cu 0,5 zile.

În concluzie,  în cazul unui taur cu valoarea longevității de 500, fiicele acestuia vor sta cu 250 de zile mai mult în producție, comparativ cu populația de referință.

 

Med.vet. Adrian DINA

director național de vânzări la SC Cow Genetics SRL 

 

 

 

INFO CONTACT

SC Cow Genetics SRL este reprezentantul CRV în România. CRV este membru al Holland Dairy House - HDH (hollanddairyhouse.com). Partenerii HDH oferă soluții complete pentru fermele de vaci de lapte din România. 

 

DATE ICAR PRIVIND PRODUCTIVITATEA POPULAȚIEI DE VACI HOLSTEIN ALB CU NEGRU DIN OLANDA

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1178 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?