Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CU CÂT SE VOR VINDE MIEII ÎN ACEST AN?

Publicat: 15 februarie 2022 - 16:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În fermele de ovine, fătările sunt toi. Mieii asigură venituri importante, dar şi creşterea efectivului sau înlocuirea reformelor. Cum arată evoluţia preţului la miei pe piaţă? Va zburda acesta spre 20 lei/kg?!

Pe fondul unei conjuncturi economice nu tocmai favorabile, oierii sunt preocupaţi de evoluţia preţului. Cei mai mult dintre ei consideră că 20 lei/kg este un preţ rezonabil.

piata miei 01_b 

Preţ corect: de la 3,5 euro

 

2021 a fost un an bun pentru crescătorii de ovine, chiar în condiţiile în care furajele s-au scumpit semnificativ. Kilogramul de miel de lapte în viu ajunsese să fie preţuit şi cu 16 lei, în condiţiile în care mulţi ani s-a vândut la preţul de producţie sau chiar în pierdere. 

„În 2021, a crescut prețul față de alți ani, am avut cerere cu ocazia sărbătorilor la arabi, iar mielul în viu s-a vândut chiar și cu 15,2 lei/kg, ca marfă finisată. Cererea a mers până prin 15-20 iulie. La fermă, cred că n-am avut de cel puțin zece ani așa un preț bun”, susţine Nicolae Cioranu, fermier dinArad.

Nicolae Cioranu recunoaşte că, în România, preţurile la carnea de miel nu sunt influenţate de consumul intern, ci de export şi că “evoluţia lor este fluctuantă, de multe ori are mai multe coborâşuri şi că mulţi crescători şi au rămas cu miei nevânduţi din producţia lui 2021”.

 

Porumbul ajunge la 1,5 lei!


Pavel Iovăneasă, cunoscut crescător de ovine hunedorean, ne spune că în 2021 a vândut miei la o greutate medie de 19,5 kg, cu 14 lei kilogramul în viu, la care s-a adăugat compensarea ANAF de 8%, plus TVA. Dar au fost ani în care a dat şi cu 5 lei kilogramul.

Potrivit acestuia, preţul de 14 lei/kg, raportat la costurile de producţie ale anului trecut, a fost rezonabil, nu s-a ieşit în pierdere, dar nici nu s-a câştigat cine ştie ce. “În acelaşi timp, în 2021, porumbul s-a cumpărat la recoltare cu un leu kilogramul, iar acum, pentru anul în curs, se fac contracte la 1,5 lei/kg. Unde ne ducem cu cheltuielile?”, se întreabă retoric crescătorul. 

piata miei 02_b 

Aşteptăm o creştere de preţ!


Ovidiu Ilea, crescător de animale din Ciugudu de Jos, din judeţul Alba, consideră că în preajma sărbătorilor pascale, preţul are toate şansele să crească de la 17 lei/kg în viu spre 20 de lei, având în vedere tendinţa de scumpire a furajelor.

Ovidiu Ilea deţine un efectiv de 1.000 de oi, preponderent din rasa Ţurcană, şi vreo 400 de miei fătaţi. Animalele sunt sănătoase, fortificate şi hrănite ca la „bufetul suedez” având la discreţie porumb siloz, şrot de floarea soarelui, paie, fân, lucernă.

 

Furajele s-au scumpit mult

 

Tulceanul Tănase Moise din Greci, pare mulţumit de preţul pieţei cărnii de miel. La 17-18 lei kilogramul, cât este acum, e bunicel şi îi asigură un mic profit. Are 1.000 de animale şi aşteaptă să mai cazeze şi să hrănească încă 700 de miei şi mieluţe.

Oierul este necăjit că balotul mare de lucernă se vinde cu 120 lei, iar furajele combinate şi concentratele cu 2 lei kilogramul.

 

Vom ajunge să importăm oaia!


Petru Gonţea, crescător din Braşov, este sceptic, nu crede că preţul la mielul în viu va trece de 14 lei/kg. „Preţurile sunt date de cerere şi ofertă, nu poţi să faci o prognoză, depinde de contractele care se încheie. În orice caz, efectivele s-au diminuat şi se diminuiază în continuare. În sector, problemele sunt structurale şi trenează de ceva vreme. O să ajungem, în curând, la vreo 4 milioane de oi şi o să vedeţi că România va importa carne de oaie!”, susţine Gonţea.

Fermierul susţine că pe piaţa liberă, porumbul (care reprezintă cam 80% din componenţa reţetelor furajere) se vinde cu 1,3 lei/kg şi nici nu se va ieftini.

 

PREŢUL MARE ESTE JUSTIFICAT


SONDAJ. Într-un grup de crescători de animale de pe Facebook a fost lansat un sondaj: „Cu cât ar trebui să vindem kg în viu de miel de lapte pentru a recupera cheltuielile și să avem și câştig”? 

Ei bine, 298 fermieri au considerat că 20 lei kilogramul în viu ar fi un preţ rezonabil, 203 au răspuns 17 lei/kg. Redăm câteva dintre comentarii:

1. „Sunt costuri mari, dar trebuie ţinut cont şi de puterea de cumpărare a omului”

2. „Dacă 17 lei/kg ar fi preţul, eu zic că mulţi am fi mulţumiţi, nu are rost să visăm la 20 de lei, că nu o fi nici în 5 ani de acum încolo”

3. „Cum să nu visez la 20 de lei/kg când porumbul este 1,10 lei kilogramul și balotul de lucernă 130 de lei? Păi, pe mine mă costă 3.000 de lei să semăn un hectar de porumb şi 300 de lei să scot oaia din iarnă!”

4. Eu zic că 17 lei/kg ar fi un preț bun, uitaţi-vă la cât de proastă e piaţa!”

5. „De Paşti, oameni buni, faceți și cheltuială cu oile, nu munciți degeaba să faceți banii la samsari!”

6. „Dacă ne uităm în jur la cât de scumpe sunt toate şi cât munceşte crescătorul, la 20 lei este bine plătit mielul”

7. „Cine zice că ar fi scump 17 lei, să vină să stea doar o săptămână lângă animale!”

 

STUDIU EUROPEAN PENTRU CONSUM


Un studiu al Comisiei Europene preconizează că: 

• producția de carne de oaie în UE ar trebui să crească ușor, cu 0,3% pe an în perioada 2021-2031, susținută de sprijinul cuplat voluntar, oferta mondială mică, dar și de o ameliorare a prețurilor plătite producătorilor;

• consumul mediu ar urma să crească ușor până în 2031, la 1,4 kg pe cap de locuitor.

Click AICI şi vezi ce măsuri de piaţă ia UE pentru carnea de oaie!

 

PIAŢA VOLATILĂ A OVINELOR

 

•  În condiţiile scumpirii bazei furajere, a inputurilor, costurile de producţie vor fi mai mari şi este de aşteptat ca şi preţul cărnii de oaie să crească;

•  Preţul cărnii de miel este cartelat între exportatori;   

•  De cele mai multe ori, cei mai câştigaţi din această ecuaţie sunt samsarii!;

•  Trenează problemele structurale: lipsa forţei de muncă, a investiţiilor în modernizarea fermelor, infrastructura, inexistenţa unor politici bine articulate şi susţinute;  

•  În sector, declinul se vede în diminuarea efectivelor de animale şi dispariţia fermelor zootehnice.

În 2021, după un an secetos şi o primăvară capricioasă, în care furajele s-au scumpit, carnea de miel a fost mai scumpă cu peste 20%. Vezi AICI cât a fost preţul anul trecut?

 Nicolae Cioranu 2_b

Normal ar fi, dacă cresc costurile de producţie, automat ar fi să crească şi preţurile la marfa finită; dar la noi se întâmplă foarte rar aşa ceva. 

NICOLAE CIORANU

Crescător de ovine jud.Arad

  Pavel Iovaneasa_b

La preţul cu care s-au vândut mieii în 2021 ar trebui să adăugăm măcar un 5-6 lei, pentru că toate au crescut: porumbul, lucerna, motorina, mâna de lucru.

PAVEL IOVĂNEASĂ

Crescător de ovine jud. Hunedoara

 ovidiu ilea_b

Baza cerealieră pentru anul viitor va fi la un cost foarte mare. Au crescut preţurile la îngrăşămintele chimice, e o anormalitate.

OVIDIU ILEA

Crescător de ovine jud. Alba

 tanase moise 2_b

Eu cumpăr aproape toate furajele; am pus la adăpost peste 100 tone porumb şi 300 baloţi de fân de lucernă, toate acestea m-au costat circa 150.000 de lei.

MOISE TĂNASE

Crescător de ovine jud. Tulcea

 Petru Gontea_b

Preţul la miel se învârte în jurul a 13-14 lei/kg, dar eu nu văd să crească anul acesta. La 14 lei/kg nu prea se acoperă cheltuielile de producţie.

PETRU EUGEN GONŢEA

Crescător de ovine jud.Braşov

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 9500 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?