Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu Bălţata pe cântar

Publicat: 25 august 2018 - 22:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Unul dintre cele mai atractive momente ale Zootehnica Show, organizat în cadrul târgului AGRARIA 2018, din localitatea Jucu, jud. Cluj, a fost cântărirea a zece exemplare de bovine din rasa Bălţată Românească - Simmental, fiind acordate premii celor care au fost cel mai aproape de adevăr în evaluarea greutăţii animalelor. 

Un participant la concursul organizat vineri, 19 aprilie, a evaluat animalul, cu privirea, la o diferenţă de numai 2 kg faţă de greutatea reală!

Copiii spun adevărul
Animatorul licitaţiei a fost Radu Antohe, medic veterinar de profesie, fost consilier onorific pe probleme de agricultură al premierului Sorin Grindeanu, dar un timp şi al premierului Mihai Tudose. Fostul consilier guvernamental a fost la Zootehnica Show omul cu microfonul, având misiunea să afle estimările spectatorilor. Am ajuns mai târziu, când era plimbată în ring bovina cu nr. 6. Un băiat a estimat că animalul ar avea 550 kg. Un altul a plusat: 600 kg. Radu o întreabă şi pe Daria, o fetiţă de numai câţiva anişori. Estimarea ei: 480 kg. Un alt spectator, cu numele de familie Marchiş, a spus tot 480. Animalul a fost urcat pe cântar: 478 kg. Fetiţa şi celălalt spectator au fost câştigătorii. Organizatorii au avut un moment de indecizie. Cui să dea premiul? Până la urmă i-au premiat pe ambii câştigători.
A urmat vaca nr. 7. Numărul era scris cu vopsea pe spate. Estimări din sală: 485, 460, 555 kg. Animalul a avut 421 kg. A câştigat o doamnă care era foarte fericită, dar şi uimită de noroc. Mi-a scăpat numele, nu l-am notat. Am în schimb datele animalului cu nr. 7. La Zootehnica Show, vedeţi bine, numele şi datele de identificare ale animalelor au fost mai interesante decât ale spectatorilor. Aşadar, cu nr. 7 ”pe tricou” a fost Ana, fătată în 2.10.2016 în ferma lui Csongor Csaba din judeţul Covasna, membru al Asociaţiei Angus-Ro, deşi vaca este din rasa Bălţată Românească-Simmental. Tatăl ei este taurul Vasvari Hubertus Rocket, iar mama Katalin.

Baltate_b

Premii în valoare de 600 de lei
Văcuţa nr. 8 (venită pe lume în 16.04.2017) s-a lăsat cu greu urcată pe cântar. Un băiat din echipa de îngrijitori a împins-o cu mâinile de la spate. Animalul a avut 419 kg. Un tip cu şapcă estimase 400, o doamnă din Ungaria 435, un alt spectator a spus 408. Câştigătoare a fost o doamnă care a ratat cu numai câteva kilograme rezultatul corect afişat pe displayul cântarului. Bovina cu nr. 8, aparţinând categoriei ”tineret femel”, a fost adusă din ferma lui Vlăduţ Tempe din judeţul Cluj, fermierul fiind membru al Cooperativei ”Someş-Arieş”.
A fost adusă în ring bovina nr. 9. Un prim pronostic: 386 kg. O doamnă a spus 280 kg. Soţul ei a plusat: 330 kg. O studentă la medicină veterinară a spus că exemplarul are 376 kg. Animalul a fost împins spre cântar. Verdictul: 360 kg. Exemplarul a fost adus din ferma clujeanului Grigore Coprean, membru al Cooperativei ”Someş-Arieş”. Pentru curioşi: tatăl animalului cu nr. 9 se numeşte Billy.
În sfârşit, a fost prezentat exemplarul cu nr. 10, o văcuţă adusă tot din ferma unui clujean, Tobias Grigore, de asemenea membru al Cooperativei ”Someş-Arieş”. Un băiat pe nume Alex a susţinut că animalul are 420 kg. Alţii au spus 360, 430, 435 şi chair 500. Cântarul a arătat 419 kg. Câştigător, Alex.
Premiile au fost chiar atractive: vouchere în valoare de 600 de lei. Ringul a fost imediat eliberat pentru alte evenimente. După cântărire, pe văcuţele din rasa Bălţata Românească le-am regăsit grupate în două ţarcuri, rumegând liniştite. Vizitatorii s-au apropiat şi le-au fotografiat. Am mai zăbovit un pic ca să citesc datele de identificare de pe panouri, amuzându-mă de numele genitorilor. Un taur se numeşte Vin Santos, altul Valencia. O mamă se numeşte Heidi, alta H8240. Sună ca distribuţia unui film SF.

Baltata_b


Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 1006 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?